ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Όλο και περισσότερα παιδιά στρέφονται στις παράνομες ουσίες – Αποκαλυπτικά στοιχεία

Συγκλονιστικά στοιχεία γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στο Ηράκλειο σε σχέση με την χρήση παράνομων – ακόμα και ναρκωτικών – ουσιών από εφήβους και άτομα νεαρής ηλικίας, αποκαλύφθηκε σήμερα, με φόντο την υπόθεση των τριών μαθητών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο χθες το πρωί, Τετάρτη 29/11, έπειτα από χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο Ηράκλειο, Μιχάλη Σκουλά, έγινε λόγος για μία αυξανόμενη τάση τα τελευταία 15 χρόνια. Όπως είπε η μονάδα εφήβων του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη καταγράφει σε σχέση με το προηγούμενο, έτος αύξηση 33% στην χρήση ουσιών από παιδιά ηλικίας 14 έως 20 ετών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αστυνομικές πηγές, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι ο ηλικιακός μέσος όρος έναρξης χρήσης ναρκωτικών στην Ελλάδα έχει κατέβει στα 13-14 έτη, ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας και κοινωνικής προέλευσης.

Το δραματικό σε όλο αυτό είναι ότι σχεδόν το 65% των ουσιών που χρησιμοποιούν οι έφηβοι είναι παράνομες.

Ένα ακόμα στοιχείο που αποτυπώνει την κατάσταση είναι πως το 9,2% ξεκίνα με χρήση κοκαΐνης ωστόσο η ουσία που επικρατεί στους κύκλους των εφήβων είναι η κάνναβη με ποσοστό 90,8%.

Ο κ. Σκουλάς έκανε λόγο για ένα φαινόμενο εξαρτήσεων και περιέγραψε πως πλέον υπάρχει μεγάλη διάθεση και προσφορά των ναρκωτικών ουσιών.

Στην εκπομπή μίλησε και ο Παιδοψυχίατρος της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Σαμιωτάκης ο οποίος έκανε λόγο για ένα προοδευτικά αυξανόμενο πρόβλημα στη νεολαία της Κρήτης. Ο παιδοψυχίατρος δήλωσε πως στην κλινική του ΠΑΓΝΗ υπάρχουν περιστατικά παιδιών από όλη την Κρήτη τόσο από τον αστικό ιστό όσο και στην ενδοχώρα.

Συγκλονιστικό είναι το ποσοστό που έδωσε σύμφωνα με το οποίο ο μέσος όρος μέθης στην Κρήτη ξεπερνά το 19% σε παιδιά ηλικίας 13 έως 19 ετών την ώρα που ο μέσος όρος μέθης στην χώρα μας αγγίζει το 13%.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ