ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Οι θέσεις που θα τοποθετηθούν πλωτά αιολικά πάρκα

Δεσπόζουσα θέση για την Κρήτη αναφορικά με τα προς ανάπτυξη πλωτά αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στη χώρα μας προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός, με τον νομό Λασιθίου να φιγουράρει στην πρώτη γραμμή του κάδρου, καθώς προβλέπεται να υποδεχτεί θαλάσσιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 800 μεγαβάτ!

Σύμφωνα, συγκεκριμένα, με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), που αναμένεται κατά πληροφορίες να παρουσιαστεί επισήμως μέσα στις επόμενες ημέρες, τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα σχεδιάζονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού μας με επίκεντρο δύο περιοχές: Το βορειοανατολικό, παράκτιο τμήμα μεταξύ Αγίου Νικολάου και Σητείας, με σημείο αναφοράς τον κόλπο του Μεραμπέλου, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν πλωτά αιολικά ισχύος 600 μεγαβάτ. Και το παράκτιο τμήμα ανατολικά της Σητείας, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν πλωτές ανεμογεννήτριες ισχύος 200 μεγαβάτ.

Ενδεικτικό, άλλωστε, της προτεραιοποίησης που έχει δοθεί από πλευράς εθνικού σχεδιασμού στην Κρήτη ως προς την ανάπτυξη πλωτών ανεμογεννητριών, είναι το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει προκαταρκτική εξέταση σύνδεσης μόνο για τα έργα που προορίζονται στις περιοχές νότιου και βορειοανατολικού Αιγαίου, συνολικής ισχύος 850 MW και της περιοχής Αγ. Νικολάου-Σητείας, ισχύος 600 MW.

Η πρόταση του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η ευρύτερη αυτή περιοχή, κατά μήκος της βορειο-ανατολικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής πλευράς του νησιού μας, φιγούραρε και στην πρόταση χωροθέτησης πλωτών αιολικών πάρκων που έχει καταθέσει το Πολυτεχνείο Κρήτης, και την οποία είχαμε παρουσιάσει πριν από μήνες σε αναλυτικό μας ρεπορτάζ εδώ στο neakriti.gr. Όπως είχαμε γράψει τότε, με βάση την ειδική διερεύνηση που έκανε το πανεπιστημιακό Ίδρυμα, βάζοντας στο “μικροσκόπιο” δεκάδες παραμέτρους και συναρτήσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανοιχτά της Κρήτης μπορούν να αναπτυχθούν 5 θαλάσσια αιολικά πάρκα. Μάλιστα, για την πεντάδα των πάρκων που μπορούν εν δυνάμει να αναπτυχθούν, το Πολυτεχνείο Κρήτης προτείνει σε α’ φάση 10 θέσεις-σημεία, που απλώνονται γεωγραφικά σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού.

Οι 10 προτεινόμενες θέσεις στην Κρήτη

Ειδικότερα, από το Πολυτεχνείο έχουν προταθεί για θαλάσσια αιολικά πάρκα τα εξής 10 σημεία στην Κρήτη:

1. Κόλπος Κισάμου.

2. Δυτικά του ακρωτηρίου Σπάθα.

3. Στο βόρειο τμήμα του Ακρωτηρίου.

4. Κοντά στη Γαύδο.

5. Νότια της Αγίας Γαλήνης.

6. Ανάμεσα σε Ηράκλειο και τη νήσο Ντία.

7. Νότια της Ιεράπετρας.

8. Ανοικτά της Ζάκρου.

9. Ανάμεσα σε Σητεία και Άγιο Νικόλαο.

10. Στο βορειοδυτικό τμήμα του κόλπου Μεραμπέλου.

Στη δεσπόζουσα θέση της Κρήτης, που όπως σημειώνει θα έχει τα “σκήπτρα” της νέας αγοράς των πλωτών αιολικών, αναφέρεται αναλυτικό δημοσίευμα της “Καθημερινής”. Όπως επισημαίνει, ο κύβος ερρίφθη για τις θαλάσσιες περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα της χώρας. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα, αλλά πιθανότατα λόγω των δημοτικών εκλογών θα μεταφερθεί για την επομένη, προκρίνει 12 περιοχές ως δυνητικές για την ανάπτυξή τους, εκ των οποίων οι 6 θα υποδεχτούν σε πρώτη φάση έργα με ορίζοντα ανάπτυξης το 2030.

Σημειώνεται ότι η περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι μία ξεχωριστή περίπτωση, που θα φιλοξενήσει πιλοτικά έργα 600 MW. Τα “σκήπτρα” της νέας αγοράς, σύμφωνα με όσα προβλέπει το εθνικό πρόγραμμα, κρατάει η Κρήτη, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν συνολικά 800 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, τα 600 MW στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού μεταξύ Αγίου Νικολάου και Σητείας και τα 200 MW ανατολικά της Σητείας.

Ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Ρόδου, που μπορεί να φιλοξενήσει 550 MW και αμέσως μετά το ΒΑ Αιγαίο στη θαλάσσια ζώνη Λέσβου – Σκύρου – Κύμης, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση 300 MW. Η υπεράκτια αιολική ισχύς των Κυκλάδων, παρά το υψηλό δυναμικό της, περιορίζεται λόγω τουριστικής ανάπτυξης και πιθανολογούμενων κοινωνικών αντιδράσεων στα 250 MW και στην περιοχή μεταξύ Σύρου και Νάξου, ενώ στον “χάρτη” των δυνητικών περιοχών μπαίνει και το Ιόνιο, που δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό, καθώς δε συγκαταλέγεται στις περιοχές υψηλού αιολικού δυναμικού. Το εθνικό πρόγραμμα συμπεριέλαβε την περιοχή των Διαπόντιων Νησιών στο βορειοδυτικό Ιόνιο για την ανάπτυξη έργων ισχύος 200 MW.

Εκτός της πρώτης φάσης ανάπτυξης έμειναν για εθνικούς λόγους περιοχές με πλούσιο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό, που είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό, όπως το Ανατολικό Αιγαίο στον άξονα Λέσβου- Χίου- Σάμου, τα Δωδεκάνησα στον άξονα Ικαρίας- Πάτμου- Λέρου και η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Αϊ Στράτη, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής των Κυκλάδων.

Το σχέδιο του ΥΠ.ΕΝ.

Το στοίχημα της ανάπτυξης 1,9 GW από υπεράκτια αιολικής ενέργειας

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να “τρέξουν” γρήγορα τα έργα, επανασχεδιάζει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το θεσμικό πλαίσιο του σταδίου των ερευνών που προβλέπει τη διεξαγωγή τους από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το σχέδιο που προωθείται είναι η δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), που θα αναλάβει να προχωρήσει τις έρευνες για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν αρχικά με εθνικούς πόρους. Στη συνέχεια, τα δεδομένα που θα ανακτηθούν (ανεμολογικά, βυθομέτρηση θαλασσών κ.λπ.) θα διατεθούν στους επενδυτές έναντι αμοιβής για να καλυφθούν οι πόροι που θα έχουν δοθεί, διαδικασία που θα αποτελέσει όρο συμμετοχής στους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν για την παραχώρηση των θαλάσσιων οικοπέδων.

Η πλειοψηφία των έργων που θα αναπτυχθούν στις ελληνικές θάλασσες θα είναι πλωτά υπεράκτια αιολικά και αυτό γιατί τα βάθη των ελληνικών θαλασσών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν προσφέρονται για έργα σταθερής έδρασης. Δεδομένου ότι η τεχνολογία των πλωτών αιολικών δεν έχει ακόμη ωριμάσει διεθνώς, αφού μόλις πρόσφατα έχει μπει στο στάδιο της βιομηχανοποίησης και ως εκ τούτου τα έργα είναι υψηλού κόστους, το ΥΠ.ΕΝ. εξετάζει την προώθηση κάποιων έργων ως πιλοτικών και διερευνά τη χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, που δίνει τη δυνατότητα επιδότησης έργων ενεργειακής μετάβασης. Το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠ.ΕΝ., σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ, διερευνά αυτήν την περίοδο τις περιοχές που πληρούν τις προδιαγραφές των επιδοτήσεων από το συγκεκριμένο Ταμείο. Οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν αφού αξιολογηθεί και ο παράγοντας κόστος, υπό την έννοια της επίπτωσης στα τιμολόγια ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Το στοίχημα της ανάπτυξης 1,9 GW από υπεράκτια αιολικής ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες, βάσει των στόχων στο σχέδιο αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), θα κριθεί, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, από την ταχύτητα ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου και τη δυνατότητα απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας από το δίκτυο ηλεκτρισμού.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ