ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Οι μωβ μέδουσες κολυμπούν ανάμεσά μας αλλά δεν χρειάζεται πανικός!

Ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Επαμεινώνδας Χρήστου, αναφέρει πως η ενίσχυση της εμφάνισης σμηνών μεδουσών που τα τελευταία χρόνια αναφέρεται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κάτι που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην κλιματική αλλαγή και την υπεραλίευση.

Χρήστου ΕΛΚΕΘΕο Δρ. Επαμεινώνδας Χρήστου

Πριν από έναν χρόνο, τον Μάιο του 2021, οι μωβ μέδουσες είχαν κάνει την εμφάνισή τους και σε ανατολικές παραλίες στην Κρήτη. Ωστόσο, το υπόλοιπο καλοκαίρι η κατάσταση εξομαλύνθηκε.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας πληθυσμός τους στο Αιγαίο, όμως, οι επιστήμονες δεν έχουν ακριβή στοιχεία για το πόσο πυκνός είναι. Ο Δρ. Επ. Χρήστου εκτιμά πως, όσο αφορά στην Κρήτη, οι βόρειες παραλίες, λόγω ρευμάτων, είναι πιο πιθανό να φιλοξενήσουν έναν τέτοιο πληθυσμό, ωστόσο, αναλογικά δε θα είναι μεγάλος, αλλά δεν αποκλείεται να τις συναντήσουν οι Κρητικοί.

Όπως εξηγεί, διανύουμε τη δεύτερη χρονιά της έξαρσης της μωβ μέδουσας στα ελληνικά νερά. Σύμφωνα με τους παλιότερους κύκλους, οι πληθυσμοί του συγκεκριμένου είδους εμφανίζονταν κάθε δέκα με 13 χρόνια και διαρκούσαν δύο με τρία χρόνια. Πρόκειται για ένα μοτίβο που μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί.

Ο ερευνητής αναφέρει πως ίσως ο κόσμος πανικοβάλλεται γιατί έχει στο μυαλό του το πρόσφατο παράδειγμα του Κορινθιακού Κόλπου, όπου την περίοδο 2017-2018 οι μωβ μέδουσες είχαν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. Ωστόσο, πρόκειται για μία κλειστή περιοχή με μεγάλο βάθος με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να είναι εγκλωβισμένος, και επομένως  δεν μπορεί να συγκριθεί η τρέχουσα κατάσταση  με αυτό το περιστατικό.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr

 




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ