ΚΡΗΤΗ

Kρήτη: Οι εφιαλτικές εξάρσεις της πανδημίας – Οι εκτιμήσεις για το νησί

Η παραλλαγή όμικρον σε σχέση με την αύξηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, κάνουν τη πορεία της, να λαμβάνει μια διαφορετική διάσταση όσον αφορά την εξέλιξη της και σε επίπεδο Κρήτης. Στη διάρκεια της εκπομπής ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ στην Κρήτη TV, παρουσιάστηκε η εξέλιξη της διασποράς της πανδημίας στο νησί από τις αρχές του 2021.

Τα αριθμητικά δεδομένα αποτυπώνουν πως από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και σήμερα στην Κρήτη, έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ 41.836 κρούσματα και από αυτα τα 20.400 καταγράφονται  στο Ηράκλειο, τα 10.045 στα Χανιά, τα 8.267 στο Ρέθυμνο και τα 3.134 στο Λασίθι.

Οι δύσκολοι μήνες για την Κρήτη, ήταν το περασμένο καλοκαίρι με τον Ιούνιο,τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να φέρνουν το νησί στα όρια του και το ΕΣΥ να παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για να αντέξει τις 200 και πλέον νοσηλείες.

Όσον αφορά τον Ιούλιο, το ρεκόρ αφορά την 27η του μήνα όπου το νησί καταγράφει 356 κρούσματα.

Το επόμενο ρεκόρ κρουσμάτων έρχεται στις 10 Αυγούστου όπου η Κρήτη καταγράφει 554 κρούσματα για να φτάσουμε στις 29 Νοεμβριου όπου στο νησί καταγράφονται 337 κρόυσματα, με τον αριθμό αυτό να αποτυπώνει και την μεγαλύτερη έξαρση. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι η έξαρση αυτή συμπορεύτηκε με την τουριστική περίοδο, ίσως να ήταν η πιο δυναμική και επικίνδυνη από αυτές που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Στην εκπομπή ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ της ΚΡΗΤΗ TV, ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, αναφέρθηκε στο ρόλο της πρωτοβάθμιας υγείας που αν είχε διαφορετικές βάσεις ίσως και ο έλεγχος της έξαρσης να ήταν πιο αμέσως στη Κρήτη, εκτιμώντας ότι το νησί δύσκολα θα ξαναβρεθεί σε αυτά τα όρια.

Ο Διευθυντής της κλινικής covid στο ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης, αναφέρθηκε στις νοσηλείες στη Κρήτη τονίζοντας ότι παρά τη διασπορά, εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έλεγχο καθώς με βάση τα δεδομένα από την 7η ΥΠΕ Κρήτης τις τελευταίες μέρες καταγράφουν μια σταθερότητα με τους αριθμούς σε κλινικές covid και ΜΕΘ να πλησιάζουν κατά μέσο όρο τις 120, αριθμός που μπορεί να ελεγχθεί στην πιθανότητα ότι δεν θα καταγραφεί αύξηση τις επόμενες μέρες.

Ενώ ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος συνέδεσε την εμφάνιση των νέων στελεχών της περίοδους λίγο πριν ξεκινήσουν οι εξάρσεις στο νησί, κάτι που όπως ο ίδιος τόνισε, επιβαιώνεται από τις καμπύλες των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ