ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Οι εχθροπραξίες στη Γάζα γεννούν νέους φόβους για ανατιμήσεις καυσίμων λίγο πριν τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Μόνο για 24ωρα κράτησε η μικρή “ανάσα” που έδωσε στην αγορά των καυσίμων η πτώση της τιμής στο βαρέλι του πετρελαίου, αφού ήρθε η φοβερή κρίση στη Μέση Ανατολή να δημιουργήσει τον σοβαρό κίνδυνο αναζωπύρωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα, η τραγική συγκυρία έρχεται τις παραμονές της έναρξης της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στον κόσμο, που φέτος προγραμματίστηκε για τις 13 του μήνα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή.

Η αναμενόμενη τιμή εκκίνησης για την Κρήτη διαμορφώνεται γύρω στο 1,40 με 1,45 ευρώ το λίτρο και κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα για τις επόμενες ημέρες, με τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας να έχουν σίγουρες επιπτώσεις στην αγορά των καυσίμων!

«Αν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή του Ιράν, θα αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων. Και αυτό είναι σίγουρο απολύτως, διότι εμείς είμαστε πελάτες του Ιράν», σύμφωνα με τον πρατηριούχο του Ηρακλείου και επιστημονικό συνεργάτη της διοίκησης του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων στον νομό Ηρακλείου, Σταύρο Κουμουλά.

«Αν εμπλακεί το Ιράν, η Ελλάδα θα πληγεί άσχημα με την εκτόξευση των τιμών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε σημαντική πτώση των διεθνών τιμών του προϊόντος στα 902 δολάρια ανά τόνο την περασμένη Πέμπτη, έναντι 981 δολ. στην αρχή της εβδομάδας.

Πάντως, αναφορικά με την κρατική επιδότηση, η κυβέρνηση δεν έχει με σαφήνεια απαντήσει αν στη διάρκεια του χειμώνα την επαναφέρει. Μάλιστα, ουσιαστικά είναι ένα ζήτημα που το έχει αφήσει ανοιχτό.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το πετρέλαιο παραμένει περιορισμένο, καθώς και οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές. Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι στη διάρκεια του περυσινού χειμώνα καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και των ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός). Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε πέρυσι πάνω από το 1,40 ευρώ το λίτρο και υποχώρησε στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον Απρίλιο, στα 0,92 ευρώ.

Πάντως, ο Σταύρος Κουμουλάς θεωρεί ότι η τιμή εκκίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης για την Κρήτη θα κυμανθεί από 1,40 έως 1,45 ευρώ το λίτρο. Η τιμή του 1,50 ευρώ το λίτρο ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα και πάντα βέβαια μιλάμε για έναν μέσο όρο στις τιμές.

Τέλος, ο ίδιος λέει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το πετρέλαιο θέρμανσης να αρχίσει κανονικά να διατίθεται στην Κρήτη από το Σάββατο το πρωί και όχι από την Παρασκευή.

Φυσικά, μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων εκφράζουν τη βεβαιότητα και τους φόβους τους ότι δε θα αποφύγουμε τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα. Σήμερα μάλιστα αναμένεται και νέα αύξηση στην τιμή του βαρελιού, κατά 5%. Αυτή η ανατίμηση δε φαίνεται να αφήνει ανεπηρέαστες τις τιμές στο διυλιστήριο και τις τιμές της λαϊκής στα καύσιμα.

Επίδομα θέρμανσης

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι το ετήσιο εισόδημα για να χορηγηθεί το επίδομα διαμορφώνεται φέτος ως εξής:

Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο διατηρείται στις 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει στις 24.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται και πάλι στις 27.000 ευρώ.

Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ.

Τα συνολικά εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες θα είναι τα εξής:

  • Από 27.000 σε 29.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο.
  • Από 30.000 σε 34.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα.
  • Από 33.000 σε 39.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα.
  • Από 36.000 σε 44.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τέσσερα τέκνα.
  • Από 30.000 σε 32.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και ένα τέκνο.
  • Από 33.000 σε 37.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και δύο τέκνα.
  • Από 36.000 σε 42.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τρία τέκνα.
  • Από 39.000 σε 47.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τέσσερα τέκνα.

Τέλος, τα περιουσιακά κριτήρια για τους άγαμους δικαιούχους είναι στα 200.000 ευρώ. Για τους έγγαμους είναι στα 300.000 ευρώ.

Χωρίς διπλό μπόνους φέτος

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα στήριξης που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, για το επίδομα θέρμανσης το προσχέδιο αναφέρει ότι η καταβολή του θα ξεκινήσει από τα 100 και θα φτάσει έως και τα 800 ευρώ, ενώ για συγκεκριμένες κατηγορίες θα φτάσει μέχρι ακόμα και τα 1.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος “κόβεται” το διπλό μπόνους σε όσους πέρυσι, λόγω ενεργειακής κρίσης, εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή διάθεσης θα καθορίσει εάν θα υπάρξει ή όχι κυβερνητική παρέμβαση.

Για όσους δικαιούχους έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, τα ποσά του επιδόματος δε θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι.

Οι τιμές για καυσόξυλα και πέλετ

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται στο καυσόξυλο και το πέλετ για τη θέρμανση του σπιτιού τους.

Πέρυσι, η ζήτηση αυξήθηκε σε ποσοστό 20% σε σχέση με το 2021, αφού, παρά την όποια άνοδο, η τιμή τους παρέμενε άκρως ανταγωνιστική έναντι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος και καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού Γιώργος Νταλός, διευθυντής του Ινστιτούτου Ξύλου Επίπλου & Ξύλινης Συσκευασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, λόγω των “εκρηκτικών” ανατιμήσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στις συνήθειες που ανέπτυξαν τα προηγούμενα χρόνια, αυτές της καύσης ξύλου και πέλετ.

Αυτή την περίοδο, οι Έλληνες καταναλωτές τηρούν στάση αναμονής, ενόψει της ανακοίνωσης των κρατικών επιδοτήσεων, αλλά και συνεπεία των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και η ζήτηση σε καυσόξυλα και πέλετ καταγράφεται ακόμη άκρως υποτονική.

Ωστόσο, ο κ. Νταλός συνιστά στους Έλληνες καταναλωτές να επισπεύσουν τις αγορές τους «τώρα που η τιμή του καυσόξυλου παραμένει στα περσινά επίπεδα, ήτοι 120 ευρώ/κυβικό ή 180-200 ευρώ/τόνο και του πέλετ διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα των 320 ευρώ/τόνο, από 400 ευρώ/τόνο το 2022». Πρόκειται για τιμές που σε γενικές γραμμές ισχύουν και στην Κρήτη.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ