ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Οι bodybuilders ήταν τοκογλύφοι! Πήγαν ακόμη και σε κηδεία για να εισπράξουν!

Οι αδίστακτοι εκβιαστές βρέθηκαν ακόμα και στην… κηδεία του για να εισπράξουν χρέος 1.000 ευρώ από τη γυναίκα του, ενώ το ίδιο έκαναν λίγες ημέρες μετά και με τη μητέρα του. Οπως αποδείχθηκε, ο 38χρονος άνδρας, που είχε εντοπιστεί τον Απρίλιο του 2021 απαγχονισμένος στα Σφαγεία της Νέας Αλικαρνασσού, είχε δανειστεί χρήματα από έναν 45χρονο τοκογλύφο του κυκλώματος, με τις Αρχές να εξετάζουν αν η αυτοκτονία συνδέεται με τη δράση των κακοποιών.

Ο αρχηγός

Πίσω από το κύκλωμα των αδίστακτων εκβιαστών, που είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για επιχειρηματίες και ιδιώτες, φαίνεται ότι κρύβεται ένας 47χρονος, με γνωριμίες στη νύχτα του Ηρακλείου. Ο συγκεκριμένος άνδρας προσέγγισε θαμώνες του γυμναστηρίου του, ζητώντας τους να… εισπράττουν τις οφειλές των «πελατών» της εγκληματικής οργάνωσης. Εκφοβισμοί, απειλές ακόμα και κατά μελών της οικογένειας των οφειλετών, ψυχολογική πίεση. Η δράση των αδίστακτων τοκογλύφων δεν είχε κανένα όριο, με τα θύματά τους να φτάνουν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τις αποπληρωμές και τα χρέη, που αυξάνονταν καθημερινά με υπέρογκους τόκους.

Στρατολόγηση τοκογλύφων στο… γυμναστήριο bodybuilding, στο γυμναστήριο του 47χρονου «αρχηγού» της σπείρας, έκαναν δύο άνδρες αλβανικής καταγωγής, ηλικίας 30 και 32 ετών, που συνελήφθησαν ως μέλη του κυκλώματος. Ο επιχειρηματίας έπεισε τους δύο «φουσκωτούς» να κάνουν τη «βρόμικη» δουλειά του εκφοβισμού και της είσπραξης των χρεών από τα άτομα που είχαν πέσει στα «δίχτυα» της εγκληματικής οργάνωσης. Η παράνομη δραστηριότητα των τοκογλύφων φαίνεται να εκκινεί πριν από περίπου 3 χρόνια, με τον 47χρονο να εκμεταλλεύεται τις γνωριμίες που είχε με επιχειρηματίες και με ανθρώπους που ασχολούνταν με τη νυχτερινή διασκέδαση στην πόλη του Ηρακλείου, για να βρει «πελάτες». Ολα τα μέλη του κυκλώματος είχαν έντονη ενασχόληση με το bodybuilding και συνήθιζαν να εργάζονται ως συνοδοί ασφαλείας σε επιχειρηματίες, ως φύλακες επιχειρήσεων ή ως πορτιέρηδες σε νυχτερινά μαγαζιά. Με την ογκώδη σωματοδομή τους, τρομοκρατούσαν τα θύματα που είχαν δανειστεί χρήματα, εξαναγκάζοντάς τα να αποπληρώσουν τα τοκισμένα χρέη, που ήταν υπερτριπλάσια από το αρχικό ποσό.

Συλλήψεις

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης συνέλαβαν συνολικά 8 μέλη του κυκλώματος, 4 Ελληνες και 4 αλλοδαπούς, ενώ παράλληλα σχηματίστηκε δικογραφία για δύο ακόμα άτομα. Στα «δίχτυα» τους είχαν πέσει τα τελευταία 3 χρόνια τουλάχιστον 30 επιχειρηματίες του Ηρακλείου, με τις Αρχές να συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, που εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Φαύλος κύκλος αποπληρωμών

Οι τοκογλύφοι είχαν μεταξύ τους επαγγελματικές, διαπροσωπικές, ακόμα και συγγενικές σχέσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας πιο «χαλαρής» και ευέλικτης ιεραρχικής δομής (liquid criminal networks). Σε αυτό το πλαίσιο, τρεις από τους Ελληνες κατηγορουμένους, ηλικίας 24, 37 και 45 ετών, είχαν αναπτύξει αυτόνομη δράση, δημιουργώντας υποομάδες εκβιαστών, που δρούσαν παράλληλα με το κύκλωμα. Αποτέλεσμα, οι δανειολήπτες να βρίσκονται στο μάτι του εκβιαστικού κυκλώνα, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν σε έναν φαύλο κύκλο αποπληρωμής δυσβάστακτων χρεών μεταξύ των υποομάδων των τοκογλύφων-bodybuilders. Τα θύματα του κυκλώματος έφταναν στο σημείο ακόμα και να εξοφλούν τις οφειλές των τοκογλύφων στο ΙΚΑ και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Οταν οι δανειολήπτες έφταναν στο σημείο να μην έχουν χρήματα, οι τοκογλύφοι έβρισκαν «δημιουργικούς» τρόπους για την αποπληρωμή των χρεών. Αλλοτε προχωρούσαν σε εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας των θυμάτων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι «φουσκωτοί» εξανάγκαζαν τους οφειλέτες να τους «πουλήσουν» σε… μηδενικό κόστος τα πολυτελή αυτοκίνητά τους, τα οποία έβαζαν ενέχυρα.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ