ΚΡΗΤΗ

Kρήτη: Ο κορωνοϊός οδηγεί πολλούς Κρητικούς στον συμβολαιογράφο!

Τις υποθέσεις τους θέλουν να διεκπεραιώσουν πριν αφήσουν το μάταιο ετούτο κόσμο πολλοί Κρητικοί αλλά και να μην αφήσουν εκκρεμότητες στα παιδιά τους σε περίπτωση ο μη γένοιτο αφήσουν την τελευταία τους πνοή από τον κορωνοϊό.

Αυτό διαπιστώνει η πρώην πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Κρήτης κ. Στέλλα Αρχοντάκη που έκανε λόγο μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη για αύξηση του ενδιαφέροντος για σύνταξη διαθηκών στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης.

Η κ. Αρχοντάκη είπε ότι το τελευταίο διάστημα λόγω των θανάτων από κορωνοϊό υπάρχει ο φόβος από ζευγάρια αλλά και ηλικιωμένους ανθρώπους ότι μπορεί κάτι να τους συμβεί και για το λόγο αυτό ζητούν από συμβολαιογράφους συμβουλές τηλεφωνικά για το πώς μπορούν να συντάξουν μία διαθήκη.

“Υπάρχει αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και εύλογα καθώς με αυτά που βιώνουμε κανείς δεν γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει” ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο δεν κινείται καμία συμβολαιογραφική πράξη,όπως συμβόλαια,μεταβιβάσεις κ.α πλην των διαθηκών.

Τώρα λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν μπορεί να δημοσιευτεί καμία διαθήκη αφού τα δικαστήρια τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολόγια είναι κλειστά και γι αυτό το λόγο υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις ιδιόγραφες διαθήκες.

Τι είναι η ιδιόγραφη διαθήκη

Η ιδιόγραφη διαθήκη είναι αυτό το οποίο εννοεί η ίδια η λέξη, δηλαδή η διαθήκη η οποία είναι γραμμένη με το χέρι του διαθέτη, χρονολογείται από αυτόν και υπογράφεται από αυτόν.

Τι γίνεται με τις προσθήκες στην ιδιόγραφη;

Εάν δεν υπογράφονται από τον ίδιο το διαθέτη είναι σαν να μην έχουν γραφεί, δηλαδή αγνοούνται.

Τι ισχύει με τις ιδιόγραφες διαθήκες όταν δεν υπάρχουν τα παραπάνω βασικά τους στοιχεία;

Ιδιόγραφη διαθήκη η οποία δεν έχει γραφεί ολόκληρη, δεν έχει χρονολογηθεί ή δεν έχει υπογραφεί από το χέρι του διαθέτη, αλλά από άλλο τρίτο πρόσωπο, είναι άκυρη. Την ακυρότητα αυτή μπορεί να τη προτείνει όποιος έχει έννομο συμφέρον.

Ποιος έχει έννομο συμφέρον να προτείνει ακυρότητα ιδιόγραφης διαθήκης;

Έννομο συμφέρον έχουν οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι του διαθέτη, οι κληρονόμοι του εξ αδιαθέτου κληρονόμου και οι δανειστές του εξ αδιαθέτου κληρονόμου όταν ο ίδιος αδρανεί και δεν ικανοποιεί τις χρηματικές τους απαιτήσεις.

Επίκληση ακυρότητας ιδιόγραφης διαθήκης;

Αυτός που επικαλείται ακυρότητα διαθήκης, αρκεί να αποδείξει ότι λείπουν κάποια από τα ουσιώδη στοιχεία του κύρους της, όπως πχ. Δεν έχει γραφεί από το διαθέτη ή η υπογραφή του δεν είναι αυτή που έχει τεθεί.

Η δημόσια διαθήκη

Η δημόσια διαθήκη συντάσσεται με δήλωση από το διαθέτη ενώπιον συμβολαιογράφου αναφορικά με τη τελευταία του βούληση, ενώ είναι παρόντες και τρεις μάρτυρες ή ένας ακόμη συμβολαιογράφος και ένας μάρτυρας.

Περισσότερα άτομα δεν μπορούν να συντάξουν διαθήκη. Συνδιαθήκη είναι η διαθήκη δύο ή περισσοτέρων προσώπων που συντάσσεται με μία και αυτή πράξη στο ίδιο έγγραφο με ενιαία διατύπωση και περιεχόμενο.

 

Ποιοι δεν μπορεί να είναι μάρτυρες.

Αυτοί που είναι τιμώμενο στη διαθήκη, οι συγγενείς και ο σύζυγος του διαθέτη κατά τους όρους του Αστικού Κώδικα.

Πώς ανακαλείται η διαθήκη

Η διαθήκη ανακαλείται:

α) με σχετική δήλωση σε μεταγενέστερη διαθήκη,

β) με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου παρουσία τριών μαρτύρων

Η μεταγενέστερη διαθήκη καταργεί τη προηγούμενη;

Η μεταγενέστερη διαθήκη καταργεί τη προηγούμενη μόνο κατά το μέρος που εναντιώνεται σε αυτή. Εναντίωση υπάρχει όταν το περιεχόμενο της μεταγενέστερης διαθήκης είναι ασυμβίβαστο με αυτό της προηγούμενης.

Πώς αποκτά ισχύ η διαθήκη;

Η διαθήκη για να αποκτήσει ισχύ πρέπει να δημοσιευτεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο(πλέον από το Ειρηνοδικείο). Η δημοσίευση της γίνεται με την καταχώρησή της στα πρακτικά της δίκης, στα οποία βεβαιώνονται και όλα τα εξωτερικά ελαττώματα της.

Ειδικά στην ιδιόγραφη διαθήκη αυτός που ζητά την δημοσίευσή της μπορεί να ζητήσει να κηρυχθεί αυτή κυρία διαθήκη προσάγοντας τρεις μάρτυρες οι οποίοι θα βεβαιώσουν την γραφή και υπογραφή του διαθέτη.

Πως μπορεί να αντιδράσει ο κληρονόμος σε περίπτωση που δημοσιευτεί άκυρη διαθήκη.

Σε περίπτωση που δημοσιευτεί και κηρυχτεί κυρία άκυρη διαθήκη με απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, αυτός που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να ασκήσει τριτανακοπή κατά τους όρους του νόμου κατά της απόφασης αυτής και να ζητήσει την ακύρωσή της.

Ιδιόγραφη διαθήκη – δημοσίευση – κήρυξη κυρίας

Η ιδιόγραφη διαθήκη η οποία δημοσιεύτηκε και κηρύχθηκε κυρία τεκμαίρεται γνήσια, εάν επί πενταετία από τη δημοσίευσή της δεν αμφισβητήθηκε η γνησιότητά της σε δίκη ανάμεσα σε κάποιον από αυτούς που αντλούν τα δικαιώματά τους από αυτούς και κάποιος από αυτούς που βλάπτονται από τη την ύπαρξή της.

ΠΗΓΗ: ekriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ