ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Ο δάκος απειλεί την ελαιοπαραγωγή

Πολύ υψηλοί πληθυσμοί δάκου καταγράφονται σε πολλές περιοχές της Κρήτης σε μία χρονιά με πολύ καλή ελαιοπαραγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος στην οποία επένδυσαν οι ελαιοπαραγωγοί.

Όπως τονίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το προϊόν φορείς, επρόκειτο για χρονιά – ρεκόρ, από άποψη παραγωγής, όμως, για παράδειγμα στα νότια του Δήμου Βιάννου και συγκεκριμένα, στην περιοχή της Εμπάρου, έχει γίνει ήδη μεγάλη ζημιά εξαιτίας του δάκου, σε ποσοστό έως 40%!

“Θα δούμε πώς θα το παλέψουμε, ο πρώτος ψεκασμός έγινε τον Ιούλιο και ο δεύτερος την 1η Αυγούστου… Στην πρώτη αλλαγή, είδαμε 580 δάκους στην κάθε παγίδα! Πρόκειται για πολύ μεγάλο πληθυσμό. Στον δεύτερο ψεκασμό έπεσε στους 120 δάκους στην κάθε παγίδα, όμως η ζημιά έχει γίνει ήδη και μάλιστα σε μία περιοχή με υποδειγματικό ψεκασμό”, τόνισε με δηλώσεις του στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ, Μανώλης Ροδιτάκης ξεκαθάρισε ότι “αυτή την κατάσταση την περιμένουμε καθώς δεν είχαμε τις απαραίτητες κλιματικές συνθήκες όπως είναι ο καύσωνας. Τώρα έχουμε την παρακολούθηση και το σύστημα των ψεκασμών αλλά η φετινή χρονιά ευνοεί τους εντομολογικούς “εχθρούς”, γενικά. Στην περίπτωση της ελιάς όμως μόνον οι δολωματικοί ψεκασμοί υπάρχουν για την καταπολέμηση του προβλήματος”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το πιστοποιημένο σκεύασμα που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί φέτος από την Περιφέρεια Κρήτης είναι συγκεκριμένο και η κατάσταση στα χωράφια είναι πολύ δύσκολη.

Παράλληλα, κάλεσε τους παραγωγούς να ελέγχουν διαρκώς τα χωράφια τους και να επέμβουν κατάλληλα, ενώ ζήτησε από τους παραγωγούς να αποφεύγουν τις πυρεθρίνες.

Η καταπολέμηση του δάκου φέτος χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δύσκολη. Όλοι κάνουν έκκληση στους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να επισκέπτονται τακτικά τα ελαιόφυτά τους για πιθανές δακοπροσβολές και να είναι σε επαφή με τους κατά τόπους γεωπόνους προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες για συμπληρωματικές δράσεις αντιμετώπισης του εντόμου, στην περίπτωση που χρειαστεί, με τη χρήση μόνον εγκεκριμένων σκευασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στις περιοχές όπου οι ελαιώνες προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ελαιόλαδου. Προτείνεται συμπληρωματικά και ενδεικτικά η τοποθέτηση πυκνού δικτύου μαζικής παγίδευσης, η εφαρμογή εγκεκριμένων ορυκτών σκευασμάτων, η διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών κλπ

Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή περιττών και υπερβολικών αρδεύσεων των ελαιοδένδρων καθώς συντελούν σε περαιτέρω αύξηση των δακοπληθυσμών.

“Είμαστε σε ένα δύσκολο σημείο”, τόνισε από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, εκφράζοντας την αγωνία της.

Η πρόοδος του προγράμματος δακοκτονίας αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης, προ ημερών, που συγκάλεσε η κ. Χουδετσανάκη όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά καρποφορίας της ελιάς, όμως, το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας διαθέτει ένα σκεύασμα για τη διενέργεια των δολωματικών ψεκασμών, καθώς συνιστά το μοναδικό εγκεκριμένο και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό για τα δεδομένα της Κρήτης, με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που συλλέγονται και υποστηρίζουν το πρόγραμμα.

Δραστικές ουσίες που κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν, δεν εφαρμόζονται είτε λόγω προβλημάτων διαπιστωμένης υψηλής ανθεκτικότητας του εντόμου σε αυτά είτε λόγω λήξης της έγκρισης, για δολωματικούς ψεκασμούς

Η καταπολέμηση του δάκου, τη φετινή περίοδο, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, αφενός λόγω των αυξημένων πληθυσμών, όπως ξεκαθαρίστηκε αλλά και – κυρίως – λόγω των εξαιρετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξή του εντόμου με αποτέλεσμα να καταγράφονται υψηλοί δακοπληθυσμοί σε ορισμένα τμήματα του νησιού παρά το γεγονός ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε κάλεσμα στους παραγωγούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ