ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Νηστεία 180 ημέρες το χρόνο από 3 ετών, η συνταγή Καφάτου για την παιδική παχυσαρκία!

Το παιδί σας αρνείται να φάει το φαγητό του, γιατί δεν του αρέσει; Μην επιμείνετε, μην το πιέσετε και μην του μαγειρέψετε κάτι άλλο. Όταν πεινάσει θα φάει ό,τι έχετε μαγειρέψει, ακόμη και τις φακές που απεχθάνεται…

Αυτό λέει ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, τονίζοντας ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες τις έχουν οι γονείς που μεγαλώνουν παχύσαρκα παιδιά και από μικρά τα κυνηγούν να φάνε για να μην μείνουν… νηστικά.

Ευθύνες όμως  έχει και το κράτος που δεν εφαρμόζει μια εθνική πολιτική για να αντιμετωπίσει την μάστιγα της εποχής, που οδηγεί σε πολλαπλή νοσηρότητα.

«Κανείς δεν έπαθε τίποτα μένοντας  νηστικός μια μέρα» υπογράμμισε ο κ. Καφάτος επισημαίνοντας ότι η τακτική  «θα σου μαγειρέψω ένα άλλο φαγητό που σου αρέσει», είναι μεγάλο λάθος.

Στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης βρίσκεται η παιδική παχυσαρκία στην Κρήτη που οδηγεί σε ένα μεγάλο αριθμό χρόνιων νοσημάτων και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, αντί να βελτιώνεται.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι τα Ελληνόπουλα και ειδικά τα Κρητικόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, γιατί οι κακές συνήθειες αρχίζουν από νωρίς.

Για παράδειγμα, το σωστό είναι να μάθουν να τρώνε από μικρά, φαγητό χωρίς, ή με ελάχιστο αλάτι, όχι περισσότερες από δύο μερίδες γάλα την ημέρα και να καταναλώνουν πολλά όσπρια και λαχανικά.

Όπως λέει  στο Ράδιο Κρήτη ο κ.Καφάτος προκαλώντας σίγουρα την έκπληξη  των γονιών, το ιδανικό διατροφικό σχήμα και για ενήλικες και για παιδιά  ηλικίας ακόμη και 2-4 ετών, είναι της νηστείας και δεν εννοεί μόνο το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και τον Δεκεπανταύγουστο, αλλά 180 ημέρες το χρόνο.

«Νηστεία σημαίνει δεν τρώω κρέας Τετάρτη και Παρασκευή, αλλά ούτε λάδι, ούτε και γαλακτοκομικά. Όχι μόνο δεν κάνει κακό στα παιδιά αυτή η διατροφή αλλά αντίθετα τα κρατά υγιή», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι το παράδειγμα πρέπει να το δίνουν οι γονείς ακολουθώντας υγιεινή διατροφή.

«Εάν δεν θέλουν να φάνε τις φακές, τα φασολάκια, τα χόρτα μην αρχίσετε να αγχώνεστε. Πείτε τους απλά «εάν δεν θέλεις, μην φας. Κάποια στιγμή θα φάνε, γιατί είναι βέβαιο ότι θα πεινάσουν αργότερα. Πάντως με χάμπουργκερ, σουβλάκια, σοκολάτες και πατατάκια, δεν μεγαλώνουμε υγιή παιδιά,αυτό είναι το μόνο σίγουρο», καταλήγει ο κ.Καφάτος.

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ