ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Ναι» στα αντιβιοτικά στα ζώα, αλλά με μέτρο – Περιορισμένη η χρήση τους στα παραγωγικά ζώα

Αν υπάρχει ένα νησί με περιορισμένη χρήση των αντιβιοτικών στα ζώα που εκτρέφουμε για την παραγωγή τροφίμων, αυτή είναι η Κρήτη, αλλά υπάρχουν πολλές παράμετροι που χρειάζεται να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι, ώστε να ξέρουν ότι όσο περισσότερο προσεκτικοί είναι, τόσο και μεγαλύτερες απολαβές θα έχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον κτηνίατρο-ερευνητή, Αλέκο Στεφανάκη. Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, μάλιστα, κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου, τονίζοντας πως η μικροβιακή αντοχή, δηλαδή η ικανότητα των μικροοργανισμών να αντιστέκονται στις θεραπείες, ιδίως στα αντιβιοτικά, έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων!

«Εδώ έχουμε να κάνουμε με τα θέματα της ασφάλειας των προϊόντων. Τα αντιβιοτικά στα τρόφιμα είναι χημικοί κίνδυνοι και απαγορεύονται», τονίζει ο Αλέκος Στεφανάκης. «Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ποτέ. Υπάρχουν ευθύνες στους παραγωγούς. Τα αντιβιοτικά προφανώς είναι πολύτιμα για την προστασία ή τη θεραπεία των άρρωστων ζώων. Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να δίνονται στα ζώα και να τηρούνται οι χρόνοι αναμονής, που είναι οι χρόνοι κατά τους οποίους υπάρχει διάσπαση του αντιβιοτικού στον οργανισμό του ζώου και έτσι δεν υπάρχει ο κίνδυνος της παρουσίας του στο τρόφιμο, είτε πρόκειται για κρέας, είτε για γάλα, είτε για αβγό», όπως τονίζει ο γνωστός επιστήμονας.

Και τονίζει στο σημείο αυτό: «Κάθε αντιβιοτικό που κυκλοφορεί, έχει τους χρόνους αναμονής. Επίσης, η επιστήμη σήμερα έχει ανακαλύψει σύγχρονα αντιβιοτικά που δεν έχουν χρόνους αναμονής. Έχουμε δηλαδή και αυτές τις δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση των αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται με την επιτήρηση και τις οδηγίες των κτηνιάτρων, για να αποφεύγεται ο κίνδυνος. Είναι χημικός κίνδυνος και υπάρχει νομική ευθύνη».

Ο κίνδυνος της “αντοχής”

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών, γιατί ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που υπάρχουν στα αντιβιοτικά και στα αντιπαρασιτικά στα ζώα, όπως συμβαίνει και στον ίδιο τον άνθρωπο, είναι η ανάπτυξη “αντοχής”. Δηλαδή η κατάχρηση ή η λάθος χρήση δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη των μικροβίων, άρα σταματούν να έχουν “όπλα”. Άρα, εδώ μπαίνει και κάτι καινούργιο με τεράστια σημασία. Το θέμα της ενιαίας υγείας, δηλαδή η προστασία της δημόσιας υγείας συνολικά. Είναι ένα ενιαίο θέμα που συμπεριλαμβάνει την προστασία της υγείας των ζώων, της ασφαλούς χρήσης αντιβιοτικών και ασφαλώς της μη δημιουργίας ανθεκτικών στελεχών».

Στην Κρήτη η κατάσταση είναι καλή

 «Στο νησί μας, οι εντατικές μας δουλειές έχουν αυτή τη φιλοσοφία και έχω γνώση για το τι γίνεται. Και η χρήση αντιβιοτικών είναι σαφώς πολύ περιορισμένη. Και σε αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ και το κλίμα που έχουμε, αφού μας επιτρέπει να έχουμε για πάρα πολύ μεγάλα διαστήματα ανοιχτούς θαλάμους εκτροφής, για να έχουμε ήπια συστήματα εκτροφής και για να παράγουμε και ποιοτικά προϊόντα», λέει ο Αλέκος Στεφανάκης και προσθέτει: «Εμείς προσπαθούμε να εφαρμόζουμε συστήματα εκτατικής εκτροφής ή ημιεντατικής και να αποφεύγουμε τα εντατικά συστήματα, τα οποία ασφαλώς χρειάζονται περισσότερο τη στήριξη των αντιβιοτικών».

Εναλλακτικές φυτικές ουσίες

 Ο Αλέκος Στεφανάκης μάς λέει ακόμη ότι, επειδή η Ε.Ε. πιέζεται σε αυτόν τον τομέα, έχουν βρεθεί εναλλακτικές φυτικές ουσίες που βοηθούν στη σωστή εκτροφή των ζώων. «Όμως, νοσήματα υπάρχουν και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Αλλά σε κάθε περίπτωση ασφαλώς ο περιορισμός της χρήσης των αντιβιοτικών περνάει σε μια καινούργια φιλοσοφία. Διότι, για πολλά χρόνια, η πρόληψη της υγείας των ζώων και η προστασία τους είχε δύο δρόμους: Ή την προληπτική χρήση αντιβιοτικών. Αυτό γινόταν για δεκαετίες στην Ε.Ε. Ή την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων. Και η πρόληψη των νοσημάτων, κάτι που απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία. Θέλει τεράστιες γνώσεις ζωοτεχνίας, πολύ καλές γνώσεις των νοσημάτων και των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους. Και επομένως θέλει εξειδίκευση. Είναι όμως εφικτό να γίνεται σωστή διαχείριση των ζώων. Να διατηρούμε ένα πολύ καλό περιβάλλον. Να τηρούνται στις μονάδες θέματα βιοασφάλειας, για να μην έχουμε πρόβλημα».

Το “καμπανάκι” της Κομισιόν – Μείωση αντιμικροβιακών ουσιών κατά 50% έως το 2030

Η Κομισιόν, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η στρατηγική Farm to Fork θέτει ως στόχο τη μείωση κατά 50% των συνολικών πωλήσεων αντιμικροβιακών ουσιών στην Ε.Ε. για τα εκτρεφόμενα ζώα και την υδατοκαλλιέργεια έως το 2030. Οι χώρες της Ε.Ε. στα ειδικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ έχουν προγραμματίσει διάφορα μέτρα για την εντατικοποίηση της καταπολέμησης της μικροβιακής αντοχής και την αύξηση της καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων ζώων, τα οποία υποστηρίζονται από τη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία της Ε.Ε. είναι η βελτίωση της ανταπόκρισής της στις κοινωνικές απαιτήσεις σχετικά με τα τρόφιμα και την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλών, θρεπτικών και βιώσιμων τροφίμων, η μείωση των αποβλήτων τροφίμων και βελτίωση της υγείας και της ευζωίας των ζώων. Η Επιτροπή ενέκρινε τη φαρμακευτική δέσμη μέτρων και περαιτέρω δράσεις για την ενίσχυση της καταπολέμησης της μικροβιακής αντοχής. Για την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού 2023-27, σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. συμπεριέλαβαν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ μέτρα ειδικής στήριξης για υψηλότερα επίπεδα καλής μεταχείρισης των ζώων και για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής. Αυτό καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδών, μέσω συνδυασμών πρακτικών, επενδύσεων, συνεργασίας και κατάρτισης.

Συνολικά, 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. προορίζονται για τη στήριξη εθελοντικών δράσεων στο πλαίσιο οικολογικών συστημάτων και αγροτικής ανάπτυξης. Συνολικά, η στήριξη αυτή στοχεύει να φτάσει στο 23% των κτηνοτροφικών μονάδων της Ε.Ε. Οι αγρότες της Ε.Ε. μπορούν να λάβουν κονδύλια για επενδύσεις σε νεόδμητα ή ανακαινισμένα συστήματα στέγασης για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων τους και τη μείωση της ανάγκης θεραπείας των ζώων με αντιβιοτικά. Στο πλαίσιο των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, οι γεωργοί μπορούν να ζητήσουν στήριξη για τη συμμετοχή τους σε συστήματα σήμανσης της καλής μεταχείρισης των ζώων ή για τη δημιουργία προγραμμάτων ριζικής αντιμετώπισης των ασθενειών των ζώων. Το ερευνητικό πρόγραμμα “Horizon Europe” έχει πολλά τρέχοντα ή προγραμματισμένα έργα για την υγεία των ζώων, όπως η ανάπτυξη εμβολίων, και για την καλή διαβίωση των ζώων. Μια ευρωπαϊκή εταιρική σχέση για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων θα ξεκινήσει φέτος. Η σύμπραξη θα στοχεύει στη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών και την ανθεκτικότητα στην κτηνοτροφία ως μέρος των προτεραιοτήτων της. Στόχος του είναι, μεταξύ άλλων, η παραγωγή γνώσεων και η ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών για τη βελτίωση της πρόληψης και του ελέγχου των ασθενειών.

Η συνολική ενδεικτική συνεισφορά της Ε.Ε. για όλη τη διάρκεια της εταιρικής σχέσης ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η δημόσια στήριξη έρχεται να προστεθεί σε όλα τα μέτρα που λαμβάνονται και χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο από τις χώρες της Ε.Ε.».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ