ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μυοσκελετικά προβλήματα στα παιδιά προανήγγειλε ορθοπεδικός γιατρός, από την παρατεταμένη χρήση μέσων τεχνολογίας

Προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα των παιδιών, μπορεί να προκαλέσει η συνεχής χρήση μέσων τεχνολογίας όπως tablet, κινητά ή υπολογιστές.

H σημερινή γενιά παιδιών είναι η πρώτη που μαθαίνει να χρησιμοποιεί υπολογιστές από πολύ μικρή ηλικία, από τα 5 χρόνια, ενώ ακόμα το μυοσκελετικό τους σύστημα αναπτύσσεται. Δεν βγαίνουν έξω πολύ, δεν παίζουν πολύ, δεν αθλούνται πολύ.

Έτσι ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από πόνους, κυρίως στον αυχένα και τη μέση, αυξάνεται συνεχώς, όπως και οι επισκέψεις στα ιατρεία των Ορθοπεδικών.

 

Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό γιατρό και τέως πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Χάρη Βαβουρανάκη, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε αυτό το κομμάτι -των μυοσκελετικών προβλημάτων-, είναι απόρροια των ευθυνών που επιρρίπτονται στους γονείς.

Σε συνέντευξή του, υποστήριξε πως πρέπει να μπαίνουν όρια στον χρόνο χρήσης των μέσων τεχνολογίας, και να μην αφήνουμε τα παιδιά ανεξέλεγκτα μπροστά σε μία οθόνη. Γιατί δεν είναι μόνο τα μυοσκελετικά προβλήματα, αλλά και τα προβλήματα στα μάτια, ενώ πολύ σημαντικό είναι και το κομμάτι της μη κοινωνικοποίησης των παιδιών.

“Δυστυχώς τα παιδιά παίρνουν το παράδειγμα από τους γονείς. Το να βουλιάζουμε πχ στον καναπέ με τα κινητό ή το tablet στα χέρια, είναι ό,τι χειρότερο για το μυοσκελετικό σύστημα, τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών. Η λάθος στάση του σώματος, είναι αυτή που προκαλεί πόνους ή τραυματισμούς. Όπως τρώμε, έτσι πρέπει να καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή, και να σηκωνόμαστε κάθε 30’ με 40’.”

Ο κ. Βαβουρανάκης αναφέρθηκε ακόμη και στις σχολικές τσάντες, που πολλές φορές είναι ασήκωτες από τον μεγάλο αριθμό βιβλίων, προκαλώντας πόνους στα παιδιά και συνέστησε στα παιδιά δημοτικού τροχήλατες τσάντες και στα μεγαλύτερα παιδιά, οι τσάντες να είναι στο ύψος των ώμων και όχι πιο χαμηλά, όπως συνηθίζουν.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ