ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μόλις τώρα η ανακοίνωση για τη δακοκτονία και το άνοιγμα των ελαιουργείων

Ακόμα και από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν αρχίσει να μαζεύουν κάποιες περιοχές τον ελαιόκαρπο τους, αφού είχε ολοκληρωθεί εκεί η δακοκτονία πιο νωρίς, σε σχέση με τις υπόλοιπες, που ολοκληρώνεται σταδιακά, με βάση την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Μάλιστα, η υπηρεσία, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας στις περισσότερες Τοπικές της Κοινότητες για τη φετινή περίοδο και κατά συνέπεια το “πότε” μπορούν να ανοίξουν τα ελαιουργεία, για να “λαδώσουν” και να ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για τις περιοχές εκείνες, στις οποίες θα γίνουν πρόσθετοι δολωματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου.

“Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν (πρωιμότητα περιοχής, στάδιο ωριμότητας ελαιόκαρπου, ποσοστό καρποφορίας, αρδευόμενη ή μη καλλιέργεια, επικρατούσες καιρικές συνθήκες κλπ) προτείνεται η έναρξη της συγκομιδής, συμψηφίζοντας ωστόσο τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης και τα προσδοκώμενα οφέλη.

Σε κάθε περίπτωση, για την έναρξη της συγκομιδής, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το χρονικό όριο, που απαιτείται να τηρηθεί από τον τελευταίο ψεκασμό, που διενεργήθηκε είτε από την Υπηρεσία, είτε από τους ίδιους τους παραγωγούς, ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο εντομοκτόνο. Η τήρηση του εν λόγω χρονικού ορίου είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου.

Σε ελαιώνες όπου η συγκομιδή θα γίνει πιο όψιμα, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους. Για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Σύμφωνα με το με αριθ. πρωτ. Ε.2073/20-9-2022 (ΑΔΑ: ΨΥΤ546ΜΠ3Ζ-ΔΤΜ) έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η εισφορά δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2022-2023 ορίζεται στα 0,03€ ανά κιλό ελαιολάδου. Αντίστοιχα, η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Επισημαίνεται ότι οι Τοπικές Κοινότητες Διονυσίου – Παναγιάς, Σταβίων, Στερνών και Σοκαρά του Δήμου Γόρτυνα καθώς και οι Τοπικές Κοινότητες Χαρασού και Βοριτσίου του Δήμου Χερσονήσου εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας κατά τη φετινή περίοδο.

Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Τοπικές Κοινότητες δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Επίσης, εισφορά δακοκτονίας δεν θα πληρώσουν και οι ελαιοκαλλιεργητές που κατά το έτος 2022 άσκησαν τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ