Σαν να μην έφταναν όλες οι άλλες ασθένειες που “χτύπησαν” τις καλλιέργειές τους, οι Φοδελιανοί παραγωγοί εσπεριδοειδών βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι και με τον αλευρώδη, που προσβάλλει τη λεμονιά, την πορτοκαλιά και τη μανταρινιά. Μάλιστα, θέτουν ζήτημα για την ανάγκη μαζικού ψεκασμού στην ευρύτερη περιοχή του Φόδελε, έχοντας υποστεί ήδη τεράστιες καταστροφές, με τα πορτοκάλια τους να αφανίζονται από διάφορες ασθένειες και έντομα, με τον αλευρώδη τώρα να τους φέρνει το τελειωτικό χτύπημα!
Οι εικόνες που κατέγραψε και αποκάλυψε η “ΚΡΗΤΗ TV” από το Φόδελε, που φημίζεται για τα εξαιρετικά του πορτοκάλια, είναι χαρακτηριστικές. Εξαιτίας του εντόμου του αλευρώδους, η φετινή παραγωγή μειώθηκε δραματικά, κατά 60 με 70%, σε σύγκριση με πέρυσι.
«Δεν είναι το θέμα μόνο στο Φόδελε. Πιστεύω ότι είναι παντού. Αλλά εδώ έχει πάρει μεγάλη έκταση. Το έντομο αυτό κάθεται πάνω στο φύλλωμα. Δημιουργεί μία κόλλα, η οποία όταν περνάει ο καιρός δημιουργεί αυτή την καπνιά. Με αποτέλεσμα να κάθεται πάνω στο πορτοκάλι. Καταστρέφει τον καρπό και δεν αναπνέει το δέντρο. Και στο τέλος το δέντρο θα ξεραθεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τη Γεωργία Μακάκη έμπειρος παραγωγός από το Φόδελε.
Σύμφωνα με όσα οι ίδιοι λένε με βάση και τις οδηγίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει από τους γεωπόνους με τους οποίους συνεργάζονται, ο αλευρώδης δεν αφήνει το δέντρο να ανθίσει, με συνέπεια να οδηγείται στην απόλυτη καταστροφή όχι μόνο ο καρπός, αλλά και το ίδιο το δέντρο στη συνέχεια.
Μάλιστα, ήδη, πέρα από τη μείωση της παραγωγής κατά 60 με 70%, έχει υποβαθμιστεί σημαντικά και η ποιότητα της ήδη υπάρχουσας παραγωγής.
«Έχει γίνει μάστιγα. Δεν υποφέρεται», λένε οι αγρότες. Εξάλλου, για την καταπολέμηση αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποια ωφέλημα έντομα, τα οποία μπορούν να απελευθερωθούν στην περιοχή ώστε να καταπολεμηθεί ο αλευρώδης, αλλά δεν μπορεί ο κάθε αγρότης ξεχωριστά να επέμβει και να το κάνει αυτό, γιατί το κόστος είναι τεράστιο. Και αν το κάνει μόνο ένας, δε θα υπάρχει αποτέλεσμα. Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή θα επιστρέψει.
Έτσι οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τη γενικότερη ακρίβεια, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες.
«Μέχρι στιγμής γίνεται μόνο καταγραφή των πληθυσμών του αλευρώδη και δίνονται οδηγίες για ψεκασμούς αλλά μεμονωμένα. Δηλαδή, ο κάθε αγρότης να επέμβει στη δική του καλλιέργεια. Αλλά μπορεί ο ένας παραγωγός να ψεκάζει και ο δίπλα να μην ψεκάζει. Άρα αμέσως αυτό δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ζητάμε λοιπόν μαζικό ψεκασμό από το κράτος. Γιατί είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια που κινδυνεύει με αφανισμό», τονίζουν οι αγρότες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από χιλιάδες τόνους σε πορτοκάλια που έβγαζαν σε προηγούμενα χρόνια, έχουν φτάσει σήμερα στο σημείο να μη βρίσκουν πορτοκάλια ούτε για τις δικές τους ανάγκες.
Η ζημιά από τον αλευρώδη
Σύμφωνα με τους γεωπόνους: Ο αλευρώδης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της λεμονιάς, στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς και στην καλλιέργεια της μανταρινιάς, καθώς σε έντονη προσβολή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παραγωγή των δέντρων. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της προσβολής των εσπεριδοειδών από αλευρώδη έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των δέντρων, την καχεκτική βλάστηση, καθώς και τη σημαντική ποιοτική υποβάθμιση των καρπών που γίνονται ακατάλληλοι για κατανάλωση.
Ειδικά για τους επαγγελματίες καλλιεργητές λεμονιάς, πορτοκαλιάς και μανταρινιάς, ο αλευρώδης κάνει μεγάλη ζημιά, καθώς οι καρποί τους δεν είναι εμπορεύσιμοι και χάνουν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής από αλευρώδη στα εσπεριδοειδή, είναι η εμφάνιση μυρμηγκιών, καθώς επισκέπτονται το φύλλωμα και τους καρπούς για να τραφούν από τα μελιτώματα του εντόμου.
Πηγή: neakriti.gr