ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Κλείνουν φώτα και καλοριφέρ σε νοσοκομείο του νησιού… για την εξοικονόμηση ενέργειας!

Στο κλίμα της… εξοικονόμησης ενέργειας μπαίνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα που αναμένεται. Ωστόσο η απόφαση που υπογράφει ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, για τα μέτρα που θα ληφθούν προκαλούν αν μη τι άλλο ανησυχία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, τις ημέρες που θα επικρατεί τσουχτερό κρύο.

πανεπιστημιακό ​

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που κοινοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων, για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα καλοριφέρ των κλινικών θα παραμένουν κλειστά το χειμώνα από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ., ενώ παράλληλα, θα απενεργοποιηθούν τα κλιματιστικά και ο φωτισμός σε εσωτερικούς διαδρόμους, μπαλκόνια και κλινικές!

πανεπιστημιακό

Τις αποφάσεις σχολίασε ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης και καταφέρθηκε εναντίον της διοίκησης, η οποία όπως είπε αποδεικνύει τις προτεραιότητές της για περιορισμό των δαπανών εις βάρος της ασφάλειας και της υγείας εργαζομένων και ασθενών.

Το Σωματείο στην ανακοίνωση του, αναφέρει: «Με απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα καλοριφέρ των κλινικών θα παραμένουν κλειστά το χειμώνα από τις 8πμ έως τις 6μμ, ενώ παράλληλα, θα απενεργοποιηθούν τα κλιματιστικά και ο φωτισμός σε εσωτερικούς διαδρόμους, μπαλκόνια και κλινικές. Θα «πουντιάζουν», δηλαδή, ασθενείς και εργαζόμενοι και θα κυκλοφορούμε με φακούς στους διάδρομους.

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση της διοίκησης αποδεικνύει τις προτεραιότητές της για περιορισμό των δαπανών εις βάρος της ασφάλειας και της υγείας εργαζομένων και ασθενών. 

Αποδεικνύεται πόσο υποκριτικοί είναι οι στόχοι ασφάλειας και οι ασκήσεις ετοιμότητας safe hospital του ΟΔΙΠΥ, που αποτελούν απλά προσχήματα για την μείωση του κόστους με τη στοχοποίηση υγειονομικών για τις χρόνιες ελλείψεις. Πώς εξασφαλίζεται άλλωστε η «ελαχιστοποίηση του κινδύνου πρόκλησης πτώσης» των ασθενών με κλειστά τα φώτα στις κλινικές και τους διαδρόμους; Πώς θα επισπευστεί η ανάρρωση των ασθενών σε κρύους θαλάμους νοσηλείας;»

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι, μαζί με τους ασθενείς, είμαστε αντίθετοι με την εφαρμογή των κατευθύνσεων για ελάττωση της ζήτησης ενέργειας. Η ανάγκη για φτηνό ρεύμα και καύσιμα είναι αυτονόητα, δεν αποτελούν πολυτέλεια και κατασπατάληση πόρων εν έτη 2022. Δεν θα γυρίσουμε έναν αιώνα πίσω για να θησαυρίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι της ενέργειας, που τώρα ξαναμοιράζουν τις αγορές και στέλνουν σε εμάς τον υπέρογκο λογαριασμό.»

Και καταλήγει: «Καλούμε τη διοίκηση  να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση! Διεκδικούμε την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών νοσηλείας με επαρκή θέρμανση και φωτισμό των κλινικών.»

Η απάντηση του Διοικητή

Από την πλευρά του ο διοικήτης του νοσοκομείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης υπογράμμισε ότι φέτος τον Αύγουστο ο λογαριασμός που ήρθε στο ΠΑΓΝΗ ήταν 188.000 ευρώ και «οι σπατάλες που ξέραμε, τελείωσαν» . Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μην ακούτε τους συνδικαλιστές, το νοσοκομείο δεν θα αφήσει τους ασθενείς και τους εργαζόμενους να κρυώνουν».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ