ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη – Κατώτατος μισθός: Πώς σχολιάζουν οι εκπρόσωποι του νησιού τη νέα αύξηση στα 751 ευρώ

Τριάντα οκτώ ευρώ αναμένεται να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να την επισπεύσει στους πρώτους μήνες του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν αθηναϊκά ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός της χώρας αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ στη ΔΕΘ το επικείμενο φθινόπωρο, με την ψήφιση τού εν λόγω νομοσχεδίου να λαμβάνει χώρα τους πρώτους μήνες του 2023. Εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων, ωστόσο, κάνουν σαφές πως η εν λόγω αύξηση δεν είναι μεγάλη με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα των καιρών.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει βάλει πλώρη να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και ο στόχος είναι η όποια τελική αύξηση να ενεργοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του α’ τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Κάτι τέτοιο σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας κατά τρεις μήνες. Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα της σημερινής νομοθεσίας, η έναρξη για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού γίνεται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο κάθε έτους και η τελική ανακοίνωση πραγματοποιείται το αργότερο έως τον Ιούλιο.

Ειδικά για φέτος υπήρξε μια πρώτη επιτάχυνση, καθώς ο ισχύων κατώτατος μισθός (713 ευρώ μικτά) ενεργοποιήθηκε την 1η Μαΐου. Όμως τώρα εκτιμάται ότι οι εξελίξεις στο πεδίο της ακρίβειας, αλλά και η ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη άνοιξη θα πιέσουν περαιτέρω τη διαδικασία. Βέβαια, το γεγονός ότι η αύξηση στα 751 ευρώ φαντάζει από κυβερνητικές πηγές ως η πιο πιθανή ουσιαστικά «ακυρώνει» την όλη διαδικασία.

Η έκφραση άποψης από παράγοντες της αγοράς (από την πλευρά των εργοδοτών ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΒΕ, αλλά και των εργαζομένων η ΓΣΕΕ) για τον καθορισμό των κατώτατων αποδοχών πραγματοποιείται ώστε να υπάρχει καλύτερη αντίληψη της συνολικής εικόνας στο εργασιακό πεδίο.

Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, υποβάλλονται τεκμηριωμένες προτάσεις και από φορείς της αγοράς (Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛ.ΣΤΑΤ., ΔΥΠΑ, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ΙΟΒΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΚΕΠΕ, ΟΜΕΔ, ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και ΕΙΕΑΔ). Ακόμα και η ίδια η αύξηση του κατώτατου μισθού, ανεξαρτήτως ποσοστού, αποτελεί ζητούμενο για την αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες προτάσεις που υποβλήθηκαν υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το ποσοστό της αύξησης.

Η τρίτη κατά σειρά

Υπενθυμίζεται ότι διανύουμε τη χρονιά κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Η πρώτη εξαγγέλθηκε πέρυσι τον Ιούλιο και τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. Ήταν της τάξης του 2% και οι κατώτατες αποδοχές ανήλθαν στα 663 ευρώ. Λίγους μήνες μετά, τον Μάιο, πραγματοποιήθηκε νέα αύξηση κατά 7,5%, με συνέπεια να διαμορφωθεί στα 713 ευρώ ο σημερινός κατώτατος μισθός.

Πρόκειται για μια διπλή αύξηση, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από μια τριετία που ο βασικός μισθός είχε «παγώσει» στα 650 ευρώ. Αυτή ήταν η αύξηση που συντελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση στις κατώτατες αποδοχές μετά από μια επταετία «παγώματος» που είχε επιβληθεί λόγω μνημονίων. Άλλωστε, ο κατώτατος μισθός είχε υποστεί δραματική συρρίκνωση τον Φεβρουάριο του 2012, με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), από τα 751 ευρώ (συμφωνία των κοινωνικών εταίρων) στα 586 ευρώ. Τότε, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ο υπο-κατώτατος μισθός των 511 ευρώ, ειδικά για νέους έως 25 ετών. Με την αύξηση του 2019, ο υπο-κατώτατος καταργήθηκε. Άρα, εάν επανέλθει στα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός το 2023, τότε θα επιστρέψει έπειτα από 11 χρόνια στα επίπεδα που ήταν προ μνημονίων.

«“Ψίχουλα” μπροστά στις συνεχείς ανατιμήσεις»

Απέναντι σε αυτήν την αύξηση του κατώτατου μισθού που ετοιμάζει η κυβέρνηση, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και εργατικών σωματείων κάνουν σαφές πως η εν λόγω αύξηση του κατώτατου μισθού συνιστά μια θετική πρωτοβουλία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιλύει προβλήματα μείζονος σημασίας.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Νικολιδάκης υποστηρίζει πως «η αύξηση που αναφέρει η κυβέρνηση είναι μια αύξηση που θα έρθει αργά. Κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θεωρώ ακράδαντα πως δεν πρέπει ο εκάστοτε υπουργός να ανακοινώνει την όποια αύξηση, μικρή ή μεγάλη. Θα πρέπει ο εργαζόμενος να έρχεται σε επικοινωνία με τον εργοδότη και έπειτα από ενδελεχή συζήτηση να βγαίνει το ύψος του μισθού το οποίο θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο. Είναι θετικό μέτρο, αλλά τασσόμαστε υπέρ της διαβούλευσης και της συζήτησης».

Ο αντιπρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Κρήτης και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Αναστάσιος Ξενάκης, σχολίασε την επικείμενη αύξηση λέγοντας πως «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οποιαδήποτε αύξηση στον κατώτερο μισθό είναι θετική και επικροτείται. Το ζήτημα είναι, όμως, ο κατώτερος μισθός να ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων. Τα 751 ευρώ είναι πολύ λίγα και δε θα καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι “φουσκωμένοι”. Η βενζίνη αυξάνεται και ο πληθωρισμός είναι πανταχού παρών. Οι ανατιμήσεις είναι ένα μόνιμο πρόβλημα. Θετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά τα χρήματα είναι ελάχιστα».

«Είναι θετική η αύξηση του κατώτατου μισθού. Εμείς πάντως τονίζουμε ότι πρέπει να είναι πιο γενναιόδωρη. Γνωρίζουμε ότι μας περιμένει ένας βαρύς χειμώνας και ξέρουμε ακόμη πως οι εποχικοί εργαζόμενοι θα βρεθούν σε μια ιδιαίτερη δυσχερή θέση και κατάσταση. Ο πληθωρισμός έχει υψηλούς δείκτες οι οποίοι κυμαίνονται στο 12-13%. Η αύξηση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι μικρή και δεν επιλύει τα κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα που υπάρχουν και θα προκύψουν», υποστήριξε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχοϋπαλλήλων και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.

 

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ