ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Καταγράφουν απώλειες λόγω της απαγόρευσης καπνίσματος εστιατόρια και καφετέριες

Παρά τις προβλέψεις ορισμένων για αποτυχία του αντικαπνιστικού νόμου για μια ακόμα φορά, τα μέχρι στιγμής δεδομένα ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στην χώρα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης, καφετεριών και εστιατορίων έχουν εφαρμόσει αυστηρά το μέτρο και την ίδια στιγμή και οι πολίτες φαίνεται σιγά – σιγά να το συνειδητοποιούν και να το αποδέχονται. Αυτό τουλάχιστον σημειώνουν οι ιδιοκτήτες χώρων διασκέδασης και εστιατορίων, που μίλησαν στην Κρητική Επιθεώρηση, παραδεχόμενοι πάντως πως έχουν παρατηρήσει μείωση στην κίνηση στα μαγαζιά τους, σε ένα βαθμό και λόγω της εφαρμογής του μέτρου.

Στο Ρέθυμνο πραγματοποιούνται έλεγχοι, ίσως όχι τόσο αυστηροί όπως σε άλλες περιοχές λόγω και της έλλειψης προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, όμως υπάρχει η διάθεση -τουλάχιστον στα καταστήματα της πόλης- να «ξεκαπνιστούν». Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιφέρεια, όπου το μέτρο εφαρμόζεται ελάχιστα, αφού οι ιδιοκτήτες και οι θαμώνες δεν φοβούνται τους ελέγχους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και ιδιοκτήτης εστιατορίου, Αντρέας Κλαψινός, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση τόνισε πως ο ίδιος, όπως και συνάδελφοι του, καταγράφουν πτώση στην κίνηση ακόμα και 20% λόγω της μη δυνατότητας καπνίσματος στους χώρους τους.

«Το μεσημέρι, που κάποιος θα έρθει να φάει και να φύγει γρήγορα, δεν είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα, δεν διαμαρτύρονται, ούτε ζητάνε να καπνίσουν. Τα βράδια, όμως, που έρχονται με τις παρέες τους, τις οικογένειες τους να απολαύσουν το φαγητό τους, ενοχλεί τους πελάτες το να μην μπορούν να ανάψουν ένα τσιγάρο», σημειώνει ο κ. Κλαψινός, ο οποίος προσθέτει πως και ο ίδιος και οι πελάτες δεν είναι αρνητικοί στο μέτρο, όμως θα έπρεπε ο νόμος να δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει χώρος καπνιζόντων, όπως επίσης και να ξεκαθαριστεί το καθεστώς με τους εξωτερικούς χώρους που έχουν τέντα. «Όπως είναι σωστό να σέβεσαι τον μη καπνιστή, έτσι πρέπει ο νόμος να σεβαστεί και τον καπνιστή», λέει ο κ. Κλαψινός, ο οποίος προσθέτει πως τα μέλη της πανελλήνιας ομοσπονδίας έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια για να συζητήσουν για το θέμα των εξωτερικών χώρων.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ