ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Η πεταλούδα που «τρώει» τις ντομάτες έγινε πιο έξυπνη – Κρύβεται στα φυτά και αποφεύγει τον απευθείας ψεκασμό

Μέχρι και… κρυφτούλι παίζει πια με τους παραγωγούς το λεπιδόπτερο της καταστροφής, που λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει σήμερα αποθρασυνθεί εντελώς, αναπτύσσοντας μια νοημοσύνη, που κάνει τους ανθρώπους να… παραμιλάνε στην Κρήτη και την επιστήμη να… σηκώνει τα χέρια ψηλά, αν κρίνει κανείς και από το ερωτηματολόγιο που έχει μοιραστεί σε όλους τους αγροτικούς φορείς, ώστε να απαντήσουν όλοι οι παραγωγοί της ντομάτας στο νησί μας τι λάθος κάνουν, τελικά, με την καταπολέμησή της.

Ο λόγος για την Tuta absoluta, που έχει βρει στην Κρήτη τη… “γη της Επαγγελίας”, έχοντας “σύμμαχο” της και την εκάστοτε κυβέρνηση, δεδομένου ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχουν δοθεί ένα σωρό χρηματοδοτήσεις στους αγρότες, που την έχουν σημαντικά περιορίσει, ενώ το νησί μας έχει αφεθεί στο έλεος της δράσης τού πιο καταστροφικού εντόμου που έχουν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί της υπαίθριας και θερμοκηπιακής ντομάτας, κυρίως από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας!

Ακόμα και αν ένας παραγωγός εφαρμόσει με δικά του έξοδα το πρόγραμμα “Κομφούζιο”, που στη Βόρεια Ελλάδα επιδοτείται για να μπορούν να το εφαρμόσουν όλοι οι παραγωγοί, τα αποτελέσματα που έχει δεν είναι αρκετά να σταματήσουν τη δράση του εντόμου, αφού για να έχουν επιτυχία όλες αυτές οι μέθοδοι, που στηρίζονται στον συνδυασμό μεταξύ της χημικής και της βιολογικής καταπολέμησης, θα πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα απ’ όλους τους παραγωγούς σε ολόκληρο το νησί…

Ήδη οι καταστροφές μόνο από τη φετινή έξαρση της Tuta absoluta είναι τεράστιες στη νότια Κρήτη, αφού σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου Χανίων και της Οργάνωσης Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας Χανίων Γιώργος Χαλκιάς, «οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν φέτος έχουν κάνει την καταπολέμηση του εντόμου ακόμα πιο δύσκολη, ενώ πλέον έχει αποκτήσει τέτοια νοημοσύνη, που ξέρει πότε θα ψεκάσουμε και πάει και κρύβεται κάτω από τα νάιλον του θερμοκηπίου για να αποφύγει το φάρμακο. Η Tuta πλέον είναι πανέξυπνη. Και όσο περνάει ο καιρός, γίνεται ακόμα εξυπνότερη, με τους Κρητικούς παραγωγούς να μην μπορούμε να την καταπολεμήσουμε, αφού δεν έχουν και καμία στήριξη από το επίσημο κράτος»!

Μόνο τα αβγά καταστρέφουν

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χαλκιά, σήμερα οι δραστικές που χρησιμοποιούνται είναι πολύ λίγες. Οι παραγωγοί δεν έχουν βρει φάρμακο που να καταπολεμά αυτό καθαυτό το έντομο και ψεκάζουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, προκειμένου να “σκοτώσουν” τα αβγά του εντόμου και να του κάψουν τα φτερά… Αλλά φέτος η κατάσταση, λόγω της καλοκαιρίας, έχει ξεφύγει επικίνδυνα!

«Κάνουμε λάθη οι παραγωγοί. Έχει δίκιο ο ερευνητής Μανόλης Ροδιτάκης, που μας έστειλε το ερωτηματολόγιο για να το συμπληρώσουν οι παραγωγοί. Η κατάσταση όμως δεν είναι εύκολη», λέει ο συνεταιριστής και συνδικαλιστής Γιώργος Χαλκιάς και εξηγεί τα εξής: «Εκεί κάπου στο 2010 που εμφανίστηκε πιο έντονα η Tuta, εμείς είχαμε στο “οπλοστάσιό” μας κάποιες δραστικές περισσότερες από αυτές που έχουμε σήμερα. Και από την αρχή, όλες οι εταιρείες μάς έλεγαν ότι θα πρέπει να συνδυάζονται τα φάρμακα όλων των εταιρειών, μέσα από έναν κύκλο ψεκασμών. Και να γίνεται συνδυασμός τόσο των βιολογικών όσο και των χημικών σκευασμάτων. Κάπου εκεί, λοιπόν, χάθηκε το παιχνίδι».

Ο Γιώργος Χαλκιάς κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη φετινή περίοδο, φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του: «Εγώ έκανα εναλλάξ δύο ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα στο θερμοκήπιό μου και μετά που έκοβα την ντομάτα έκανα μία χημική καταπολέμηση. Μάλιστα, για να φανταστείτε, χρησιμοποιούσα διαφορετικούς βακίλους κάθε φορά στη βιολογική καταπολέμηση, για να μη συνηθίζει το έντομο. Και κάποια στιγμή σταμάτησα αυτό το πρόγραμμα μπαίνοντας στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, αφού όταν πέσουν οι θερμοκρασίες, η δράση του εντόμου περιορίζεται. Όταν μάλιστα σταμάτησα, έβλεπα ότι τα φυτά ήταν πάρα πολύ καλά. Είχα παραγγείλει τότε και ωφέλιμους οργανισμούς, αλλά καθυστέρησα να τους παραλάβω, γιατί πρόκειται για κάτι σκουληκάκια που έρχονται σε σακουλάκια και συντηρούνται σε ψυγεία.

Στο μεταξύ, όμως, η καλοκαιρία συνεχίστηκε. Και ωφέλησε το έντομο σε τέτοιο βαθμό, που στο τέλος αναγκάστηκα να προχωρήσω σε εκρίζωση των φυτών μου, αδυνατώντας να καταπολεμήσω την Tuta!».

Όπως λέει ο ίδιος, πρόκειται για ένα έντομο που πολλαπλασιάζεται με τέτοιους ρυθμούς, ώστε ο ανθρώπινος παράγοντας αδυνατεί να τους προλάβει.

«Φανταστείτε ότι το θηλυκό γεννάει μέχρι και 250 αβγά τον χρόνο, ενώ η Tuta σε ετήσια βάση έχει μέχρι 12 γενεές!».

Εικάζεται ότι μεταφέρθηκε σε εισαγόμενα φρούτα από τη Λατινική Αμερική και πολύ γρήγορα μπόρεσε να “κατακτήσει” την Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές της χώρας με κηπευτικά, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα.

Η έρευνα για… «τις λανθασμένες πρακτικές φυτοπροστασίας»

Στο μεταξύ, 242 ερωτηματολόγια από πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας έχουν ήδη συμπληρωθεί. Αν και ο αριθμός των απαντημένων ερωτηματολογίων είναι σημαντικός, απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή, ειδικά από ορισμένες περιοχές της χώρας, ώστε να έχουμε ένα στατιστικά ισχυρό και αξιόπιστο δείγμα.

Το ερωτηματολόγιο υπογράφει ο γνωστός επιστήμονας Μανόλης Ροδιτάκης (αναπληρωτής καθηγητής Γ. Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, ΕΛΜΕΠΑ) ως επικεφαλής πανελλήνιας έρευνας, με θέμα τις “Λανθασμένες πρακτικές φυτοπροστασίας στην αντιμετώπιση της Tuta absoluta σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια ντομάτας”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κείμενο του ερωτηματολογίου, «στο πλαίσιο του έργου Μ16ΣΥΝ-00074 “Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του υπονομευτή της τομάτας Tuta absoluta” (ZERO TUTA), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) – Τμήμα Γεωπονίας, σε συνεργασία με την εταιρεία “Αγρο-Περιβαλλοντικές Καινοτόμες Υπηρεσίες ΙΚΕ” (AGRENAOS) και τον Αγροτικό Οπωροκηπευτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Τυμπακίου σας προσκαλούν να συμπληρώσετε το παρόν ερωτηματολόγιο. Στόχος του είναι να καταγραφούν οι πρακτικές παρακολούθησης και αντιμετώπισης του Τ. absoluta, οι πεποιθήσεις για την υφιστάμενη κατάσταση φυτοπροστασίας, καθώς και η αποτύπωση τεχνικών γνώσεων που σχετίζονται με τη φυτοπροστασία στην καλλιέργεια της θερμοκηπιακής τομάτας».

Εκτός χρηματοδοτήσεων ξανά το νησί

Όμως, σύμφωνα με τον Γιώργο Χαλκιά, «στη Βόρεια Ελλάδα έχουν δοθεί μεγάλες χρηματοδοτήσεις για να εφαρμοστεί το “Κομφούζιο”. Σαν το “Κομφούζιο” υπάρχουν και άλλα προγράμματα. Αλλά η Κρήτη δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα για να τα εφαρμόσει. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι ωφέλιμοι οργανισμοί, που τους προμηθευόμαστε σε σακουλάκια. Είναι κάτι σκουληκάκια, που τα αφήνουμε και πάνε στα φύλλα του φυτού και τρώνε τα αβγά του εντόμου. Τότε, αν ψεκάσουμε, τα σκοτώνουμε και αυτά και δεν επιτρέπεται να ψεκάσουμε. Ωστόσο, για να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το κόστος είναι τεράστιο και δε θα έχει επιτυχία αν δεν εφαρμοστεί απ’ όλους».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής και συνεταιριστής από τον νομό Χανίων τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη γενναίας χρηματοδότησης των παραγωγών στην Κρήτη, ώστε μέσα από επιδοτούμενες δράσεις να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το έντομο αυτό, «γιατί ειδικά σήμερα είμαστε κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι λόγω της κλιματικής αλλαγής».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ