ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Η φύση… τρελάθηκε – Άνθισαν ελιές, αμπέλια και αμυγδαλιές, ελάχιστα τα χόρτα στην εξοχή

Μάρτυρες ενός αλλόκοτου σκηνικού γίνονται φέτος οι πολίτες εξαιτίας του ήπιου χειμώνα ο οποίος συνοδεύτηκε από ελάχιστες βροχές και αρκετούς νοτιάδες.

Σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας, κυρίως κοντά στα νότια παραλία του νομού Ηρακλείου, παρατηρείται το φαινόμενο άγριες αμυγδαλιές να ανθίζουν τώρα ενώ θα έπρεπε να έχουν ανθίσει από τον Γενάρη.

Παρατηρείται επίσης τα χόρτα που έχουν φυτρώσει στην ύπαιθρο να είναι ελάχιστα ενώ όσα έχουν βγει είναι κιόλας ανθισμένα και έτσι δεν ενδείκνυνται για κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον Γεωπόνο Μανώλη Βιδάλη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο ήπιος χειμώνας οι ελάχιστες βροχές και οι αρκετοί νοτιάδες έχουν παράδοξα αποτελέσματα.

Όπως είπε, αρκετά αμπέλια στην Κρήτη έχουν κιόλας ανθίσει και για αυτό το λόγο οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε μακρύτερο κλάδεμα της καλλιέργειάς τους.

Την ίδια ώρα αρκετά είναι τα ελαιόδεντρα στα νότια κυρίως μέρη του νησιού ή και σε επίπεδα χωράφια που έχουν κιόλας ανθίσει ενώ παράλληλα παρατηρείται είδη η εμφάνιση του δάκου.

Ο κ Βιδάλης εκτίμησε πως αν συνεχίσουν οι νοτιάδες τα ελαιόδεντρα δεν τα καταφέρνουν να δέσουν  παρά το γεγονός ότι έχουν ανθίσει ενώ ως προς το δάκο, εκτίμησε πως θεωρείται σίγουρο ότι θα ξεκινήσουμε με μεγάλο πληθυσμό.

(Ο δάκος έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του)

Επίσης, περιορισμένη ανθοφορία παρατηρείται σε μηλιές, αχλαδιές και κερασιές καθώς δεν έχουν λάβει τις μέρες ψύχους που χρειάζονται ώστε να υπάρξει και η απαραίτητη ανθοφορία.

Τέλος ένα ακόμα ζήτημα που παρατηρείται είναι ύπαρξη της μύγας καθώς ούτε εκείνη περιορίστηκε λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικρατούν έως σήμερα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ