ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Γιατί «γυρίζουν την πλάτη»… στα ξενοδοχεία μάγειρες και ζαχαροπλάστες;

“Γυρίζουν την πλάτη”… στα ξενοδοχεία μάγειρες και ζαχαροπλάστες, αφού, όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες του χώρου, οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με τα εξαντλητικά ωράρια, τους απομακρύνουν από τις κουζίνες των ξενοδοχειακών μονάδων.

Μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του ν. Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης, τόνισε πως φέτος θα έχουμε κοντά στις 400 επιπλέον ελλείψεις σε μάγειρες και ζαχαροπλάστες. Όπως υποστήριξε, η μισθολογική κατάσταση των ανθρώπων της κουζίνας θέτει επί τάπητος σε κίνδυνο το κρητικό τουριστικό προϊόν και πιο συγκεκριμένα τη γαστρονομική ποιότητα της Κρήτης που είναι ξακουστή στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σοβαρά προβλήματα επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα στον χώρο των ξενοδοχείων και πιο συγκεκριμένα της κουζίνας. Η κουζίνα των ξενοδοχείων αποτελείται από ποικίλα επαγγέλματα, όπως ζαχαροπλάστες, εργαζομένους στην κρύα κουζίνα και μάγειρες. Συνολικά, ο ν. Ηρακλείου που έχει ως κύριες τουριστικές περιοχές τον δήμο Χερσονήσου, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Φαιστού, απασχολεί κατά μέσο όρο 4.000 άτομα. Είναι ένας αριθμός σχετικά ικανοποιητικός, ο οποίος ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν πληρείται. Οι θέσεις δεν καλύπτονται

Πέρυσι, το έλλειμα σε θέσεις του τουρισμού ήταν αρκετά μεγάλο. Και φαίνεται πως στους μάγειρες και ζαχαροπλάστες των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων φέτος το έλλειμα θα είναι μεγαλύτερο. Πέρυσι, από τις συνολικά 4.000 θέσεις των μαγείρων και των ζαχαροπλαστών στις κουζίνες των ξενοδοχείων, μόνο οι 3.000 θέσεις καλύφθηκαν. Φέτος, ο αριθμός θα είναι μικρότερος με τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέχρι και τη δεδομένη στιγμή να είναι δυσοίωνες και αποθαρρυντικές. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει εργασιακή εξουθένωση, έλλειψη δημιουργικής δράσης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του ν. Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης, υποστήριξε: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους φεύγουν οι μάγειρες και οι ζαχαροπλάστες από την κουζίνα. Υπάρχει αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού. Αυτό ξεκίνησε την περίοδο της καραντίνας, όταν ξενοδοχοϋπάλληλοι και μάγειρες κουζίνας δεν άντεξαν την εργασιακή επισφάλεια και προτίμησαν ένα άλλο επαγγελματικό πεδίο να εργαστούν. Το 2022 ήταν χρονιά-ορόσημο και πλέον ξέρουμε πως η υπερεντατικοποίηση ένεκα της αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού είναι μεγάλη. Επίσης, υπάρχει τάση από τους νέους ανθρώπους να μη θέλουν να εργαστούν σε ξενοδοχειακές μονάδες. Πλέον, οι νέοι θέλουν μια πιο σταθερή απασχόληση. Αυτή δε βρίσκεται στα ξενοδοχεία όταν εργάζεσαι επί πέντε-έξι μήνες και μετά παίρνεις για ένα τρίμηνο μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ. Οι νέοι προτιμούν να απασχοληθούν σε καφετέριες ή γενικότερα στην εστίαση και στον επισιτισμό, απορρίπτοντας δουλειές του ξενοδοχείου. Πολλοί επίσης μάγειρες στον ν. Ηρακλείου σηκώθηκαν και έφυγαν για το εξωτερικό. Πολλά ευρωπαϊκά μαγαζιά είναι στελεχωμένα με Έλληνες μάγειρες και ζαχαροπλάστες. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι μάγειρες και οι ζαχαροπλάστες δεν έχουν όρεξη να εργαστούν».

Ο κ. Μωυσάκης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως φέτος θα απουσιάζει το 35% των 4000 συνολικών θέσεων που πρέπει να υπάρχουν στις κουζίνες ξενοδοχειακών μονάδων, μικρών ή μεγάλων.

«Πέρυσι, απουσίαζε το 25%. Αυτό σημαίνει πως υπήρχε έλλειψη σε 1000 ανθρώπους. Φέτος, το ποσοστό θα είναι αυξημένο αισθητά και υπολογίζω πως το 35% θα απουσιάζει. Θα υπάρξει αύξηση της τάξης του 10%, πράγμα που σημαίνει πως 400 επιπλέον μάγειρες θα απουσιάζουν από τις κουζίνες του ν. Ηρακλείου. Οι ξενοδόχοι θα βλέπουν πραγματικά τους μάγειρες με τα “κυάλια”».

Όλα αυτά στον απόηχο της δυναμικής κινητοποίησης που έλαβε χώρα προχθές, όπου ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι του τουρισμού διαμαρτυρήθηκαν για τα χαμηλά εισοδήματα των ξενοδοχείων, στη μη υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κτλ.

Τέλος, ο κ. Μωυσάκης έκανε σαφές πως σε περίπτωση που δε βρεθούν εργατικά “χέρια”, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς τίθεται σε αμφισβήτηση ο τουρισμός μας, που είναι η οικονομική ναυαρχίδα της χώρας μας. Όπως είπε, η έλλειψη εργατικών “χεριών” στην κουζίνα σημαίνει αναπόφευκτα και μείωση της γαστρονομικής ποιότητας.

«Υπάρχει η άποψη ότι οι τουρίστες έρχονται με σκοπό να απολαύσουν τον αέρα και τη θάλασσα της Κρήτης. Εγώ το θεωρώ λανθασμένο. Η γαστρονομική ποιότητα της Κρήτης είναι που φέρνει τον κόσμο. Έρχονται στην Κρήτη με σκοπό να γευτούν τα παραδοσιακά μας πιάτα. Όταν υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη εργατικών “χεριών”, μπορεί να γίνει κατανοητό πως η γαστρονομική ποιότητα θα πέσει αρκετά χαμηλά», υποστήριξε ο κ. Μωυσάκης.

Υποστελεχωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη μείωση του προσωπικού στις κουζίνες τονίζοντας: «Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις θα είναι ελλειμματικό είτε είναι μάγειρες και ζαχαροπλάστες είτε ξενοδοχοϋπάλληλοι. Ευθύνες υπάρχουν και πιο συγκεκριμένα υπάρχουν πολιτικές, οι οποίες φρόντιζαν να υποστελεχώσουν ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι επιβλέπουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, να παραγκωνίσουν τις τουριστικές σχολές κτλ.».

ΠΗΓΗ: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ