ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Φοιτητές από την Ολλανδία επισκέφθηκαν το νησί – Ξεναγήθηκαν σε φράγματα και γεύτηκαν κρητικούς μεζέδες και παγωμένη τσικουδιά

Για έβδομη χρονιά συνεχίστηκαν και φέτος στην Κρήτη τα εκπαιδευτικά ταξίδια των φοιτητών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Wageningen της Ολλανδίας (το σπουδαιότερο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης), έχοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τα μεγάλα αρδευτικά έργα της μεγαλονήσου και κυρίως τα φράγματα, που δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν άδεια, με εξαίρεση τον ταμιευτήρα των Μπραμιανών – Γρα Λυγιάς – Ιεράπετρας, που έχει ακόμη 9 εκατ. κυβικά μέτρα νερού καλής ποιότητας.

Αυτές τις μέρες περιοδεύουν σε όλη την Κρήτη 19 τριτοετείς, τεταρτοετείς και προπτυχιακοί φοιτητές Γεωπονίας με 4 συνοδούς από το εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Wageningen, οι οποίοι έφτασαν στο φράγμα Μπραμιανών το μεσημέρι της Πέμπτης και ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Λευτέρη Μυλωνάκη, καθώς και από τον γεωπόνο, απόφοιτο του ίδιου Πανεπιστημίου κ. Μανόλη Καλύβα.

foitites ierapetra

«Είναι η έβδομη φορά που φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Wageningen της Ολλανδίας επιλέγουν για την εκπαιδευτική τους εκδρομή την Κρήτη. Οι φοιτητές μας, στα πλαίσια της προπτυχιακής εργασίας που κάνουν, θέλουν να μάθουν όσα περισσότερα γίνεται για τη διεθνή διαχείριση των υδάτινων πόρων και του εδάφους.

Η πρώτη τους εκπαιδευτική εκδρομή γίνεται μέσα στην Ολλανδία και η δεύτερη στη νοτιότερη περιφέρεια της Ευρώπης, δηλαδή στην Κρήτη. Μας εξυπηρετεί η Κρήτη γιατί είναι κομμάτι της Ευρώπης. Παλαιότερα αυτές οι εκπαιδευτικές εκδρομές γίνονταν στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Επιλέξαμε την Κρήτη, επίσης, γιατί είναι πολύ διαφορετική από την Ολλανδία, όπου οι καλλιέργειες δεν έχουν ανάγκη άρδευσης, αφού ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ ψηλά. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως, τα τελευταία χρόνια έχουμε και στην Ολλανδία φαινόμενα παρατεταμένης ξηρασίας.

Οι φοιτητές μας στην ξενάγηση που τους έγινε έκαναν πολλές ερωτήσεις όχι μόνο για το πώς τα καταφέρνετε και εξοικονομείτε το νερό που χρειάζονται οι καλλιέργειες της Ιεράπετρας, αλλά και για την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των Κρητικών», μας είπε η κ. Μαρία Χριστοφορίδου, από το εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Wageningen.

foitites ierapetra

«Εκτός από τις στοχευμένες ερωτήσεις που μας έκαναν οι φοιτητές για τη διαχείριση του αρδευτικού νερού, συζητήσαμε και για το ενδεχόμενο συνεργασίας του Δήμου Ιεράπετρας από το 2024 με πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ώστε να αξιοποιήσουμε παράλληλα και τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν εδώ και μένουν ανεκμετάλλευτες», πρόσθεσε ο γεωπόνος κ. Μανόλης Καλύβας.

«Επιλέγουμε την Κρήτη τα τελευταία χρόνια για τα φράγματα που έχει και μπορούμε να τα επισκεφτούμε στο νησί από τη μια άκρη μέχρι την άλλη. Η Κρήτη αρέσει πάρα πολύ στους φοιτητές μας και πιστεύουν ότι εδώ έξω στη φύση μπορούν να μάθουν πολλά περισσότερα πράγματα από το να μένουν μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου», συμπλήρωσε ο Ελληνοαυστραλός πανεπιστημιακός δάσκαλος κ. Γεράσιμος Μαρούλης.

«Οι φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Wageningen της Ολλανδίας μάς επισκέπτονται κάθε χρόνο για να δουν ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Κρήτης, το οποίο συμβαίνει φέτος να είναι και το μοναδικό που έχει 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Εκτός από τη διαχείριση του νερού που τους εξηγήσαμε τον τρόπο πως δουλεύουμε, μας έκαναν και πολλές ερωτήσεις για την καλή ποιότητα του νερού που έχουμε, η οποία βοηθά στην παραγωγή πολλών και ποιοτικών προϊόντων ανά στρέμμα», πρόσθεσε από την πλευρά του ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Λευτέρης Μυλωνάκης.

Γεύτηκαν… Κρήτη – Δοκίμασαν κρητικούς μεζέδες και παγωμένη τσικουδιά

Οι καθηγητές-συνοδοί και οι 19 φοιτητές τους ξεναγήθηκαν επίσης στο θερμοκήπιο του κ Αντώνη Βασιλάκη, όπου έμαθαν πάρα πολλά για την καλλιέργεια ντομάτας στο χώμα και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το δημοπρατήριο του Α.Σ. “Ανατολή” στο Στόμιο, όπου δοκίμασαν παραδοσιακούς κρητικούς μεζέδες και παγωμένη τσικουδιά.

«Οι 19 φοιτητές και οι καθηγητές τους από την Ολλανδία έδειχναν τόσο εντυπωσιασμένοι και από τον τρόπο που διαχειρίζεστε τους υδάτινους πόρους και κυρίως το νερό της βροχής, αλλά και από την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει πλέον οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους παραγωγούς μιας αγροτικά προηγμένης χώρας, όπως είναι η Ολλανδία», τόνισε ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Λευτέρης Μυλωνάκης.

«Κάνουμε κάθε χρόνο αυτό το 15νθήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι με τους φοιτητές μας στην Κρήτη, αν εξαιρέσουμε τα δύο χρόνια που δε μας το επέτρεψε ο κορωνοϊός. Στο πρόγραμμά μας έχουμε το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το φράγμα του Αποσελέμη, το Οροπέδιο Λασιθίου, το φράγμα Μπραμιανών στην Ιεράπετρα, τα Χανιά και τα Αστερούσια. Στην Ιεράπετρα οι φοιτητές μας εντυπωσιάστηκαν με όσα είδαν, στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών και στις σύγχρονες θερμοκηπιακές καλλιέργειες που επισκέφτηκαν, συγκρίνοντάς τις με εκείνες της Ολλανδίας», μας είπε στο τέλος η κ. Μαρία Χριστοφορίδου, συνοδός των φοιτητών.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ