ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Έτοιμοι για απεργία οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μόλις αρχίσει η τουριστική σεζόν

Την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και την διευθέτηση μιας σειράς θεσμικών θεμάτων,  όπως η επέκταση του επιδόματος ανεργίας, ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου που πραγματοποίησαν χθες Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε απεργία στην έναρξη της τουριστικής σεζόν, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η συμμετοχή στην συνέλευση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο ήταν πολύ μεγάλη ,είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε κόσμος και έξω από την αίθουσα, έγινε ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και εκτενής αναφορά στα εργασιακά δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Νίκο Κοκολάκη, οι κινητοποιήσεις θα αρχίσουν μέσα στον Απρίλιο αν δεν δοθούν λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων που δημιουργούν μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια.

Είναι γνωστό ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η υπογραφή της τοπικής σύμβασης εργασίας και έχει ήδη οριστεί μεσολαβητής για να βρεθεί μια φόρμουλα συμφωνίας μεταξύ των ξενοδόχων και των εργαζόμενων στον τουρισμό.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει, στα αιτήματά του.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν:

  • Επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων εποχής.
  • Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας, με όρους αμοιβής και εργασίας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Να κηρυχθούν Υποχρεωτικές οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφονται.
  • Επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Αναβάθμιση των σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η σεζόν αρχίζει με 6.000 κενές θέσεις εργασίας, λείπουν κυρίως καμαριέρες, μάγειρες, σερβιτόροι και το ένα ξενοδοχείο «κλέβει» το προσωπικό του άλλου, προσφέροντας λίγο καλύτερες αμοιβές και ρεπό, για να πετύχει στην «μεταγραφή» του εργαζόμενου που έχει ανάγκη για να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες της τουριστικής χρονιάς.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ