ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Έρευνες για φυσικό αέριο στο νησί – Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις για την Ελλάδα

Σηµαντικές προεκτάσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου λαµβάνει, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε έρευνες για κοιτάσµατα φυσικού αερίου σε δύο θαλάσσια οικόπεδα, νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, όπως έγινε γνωστό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της ∆ευτέρας.

Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, µε τη συγκεκριµένη πρωτοβουλία, εκτός από την εξαιρετικά πιθανή επίδραση στο ενεργειακό αποτύπωµα της Ευρώπης σε µια περίοδο που η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες καθίσταται επιβεβληµένη, εκπέµπονται και µηνύµατα µε πολλαπλούς αποδέκτες.

χάρτης έρευνες φυσικό αέριο κρήτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή των δύο οικοπέδων στη συγκεκριµένη θαλάσσια περιοχή συνδυάζει συγκεκριµένα χαρακτηριστικά. Βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η οποία, ακόµα και µη οριoθετηµένη, υφίσταται «ipso facto» και «ab initio» (αυτοδικαίως και εξ υπαρχής). Η συγκεκριµένη περιοχή, επίσης, δεν έχει καµία επικάλυψη µε το παράνοµο τουρκολιβυκό σύµφωνο, το οποίο διαπερνά τα ∆ωδεκάνησα, αγνοεί την Κρήτη και βρίσκεται ανατολικότερα. Η τοποθεσία των δύο οικοπέδων αφαιρεί από την Τουρκία τη δυνατότητα να προχωρήσει σε άµεσες προκλήσεις στο πεδίο, καθώς η περιοχή βρίσκεται µακριά από τα παράλια, δεν βρίσκεται εντός του παράνοµου τουρκολιβυκού συµφώνου, ενώ έχει δεσµευθεί από NAVTEX της Ελλάδας.

∆ύο επιπλέον παράµετροι που έχουν προστιθέµενη αξία σε διπλωµατικό επίπεδο είναι ότι η Αθήνα δείχνει στην πράξη πως κάνει χρήση των κυριαρχικών της δικαιωµάτων στην υφαλοκρηπίδα της, µε τα δικαιώµατα αυτά να απορρέουν από το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, και ότι οι πράξεις της συνάδουν µε τους κανόνες καλής γειτονίας: Αφενός ότι οι έρευνες δεν θα επεκταθούν πέραν της µέσης γραµµής που χωρίζει την Κρήτη από τη Λιβύη και αφετέρου ότι για το τµήµα της NAVTEX που άπτεται της δικαιοδοσίας της Μάλτας εκδόθηκε συµπληρωµατική NAVTEX για τις ελληνικές έρευνες, διευρύνοντας την περιοχή από τα 27.000 στα 31.500 τετραγωνικά χιλιόµετρα. Επιπλέον, δεν υπάρχει καµία σύνδεση µε το δικαίωµα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 ν.µ. στο µέγιστο των 12 ν.µ., µια συζήτηση η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία από προηγούµενες δεκαετίες.

Στο συνολικό πλέγµα της ελληνικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο εντάσσεται πλέον και η ενέργεια, καθώς, εκτός από τις έρευνες για κοιτάσµατα φυσικού αερίου, το έργο της υποθαλάσσιας σύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου προχωρεί κανονικά, ενώ τα διµερή και πολυµερή συνεργατικά σχήµατα συνεχίζουν να υφίστανται, µε βασικό πυλώνα να είναι η τήρηση των προβλέψεων του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, όπως έγινε και στη συµφωνία Ισραήλ-Λιβάνου. Το περιβάλλον αυτό, εκτιµούν έµπειροι αναλυτές, εκτός από το γεγονός ότι δηµιουργεί ένα δεδικασµένο, ασκεί και πίεση προς την Αγκυρα στην κατεύθυνση της διεθνούς νοµιµότητας και σε πλήρη αντίστιξη µε οποιοδήποτε αναθεωρητικό αφήγηµα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ