ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Έρχονται πληρωμές για τους αγρότες – Σε «αναμμένα» κάρβουνα» για τη φετινή ενεργοποίηση

Τη διαβεβαίωση αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ μετέφερε στους Κρητικούς ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ετούτη τη φορά οι προθεσμίες θα τηρηθούν και οι πληρωμές θα γίνουν, χωρίς παραπέρα άλλες καθυστερήσεις.

«Από χθες (σ.σ. προχθές) έχουμε εικόνα και βλέπουμε τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022. Το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμα. Περιμένουμε τη μεγάλη πληρωμή, που θα γίνει στις 15 του Μάη. Υπάρχουν υπόλοιπα από πέρυσι», είπε ο Μύρων Χιλετζάκης και πρόσθεσε ότι αυτά τα υπόλοιπα έχουν σχέση με απλήρωτες ενισχύσεις λόγω του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) ή λόγω αγροτεμαχίων που είχαν δηλωθεί σε περιοχές εκτός Κρήτης και σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταβιβάσεις, που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.

«Άλλοι δεν έχουν πάρει τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης. Άλλοι δεν έχουν πάρει καθόλου προκαταβολή. Είχαμε και τον 15ο διασταυρωτικό έλεγχο που “έτρεξε” και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε πάρα πολλούς παραγωγούς», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

Καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης είπε ότι «μόνο στην Κρήτη είναι χιλιάδες οι παραγωγοί που περιμένουν με μεγάλη αγωνία επιτέλους να πάρουν τα χρήματα των ενισχύσεών τους. Ευελπιστούμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα τηρήσει τη δέσμευσή του και θα τους πληρώσει»…

Την ίδια ώρα, με αγωνία αναμένεται και η έναρξη της ενεργοποίησης των δηλώσεων των δικαιούχων αγροτοκτηνοτρόφων για τη φετινή χρονιά, που είναι και η πρώτη χρονιά της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με πάρα πολλά προβλήματα που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Προφανώς και με την εξόφληση των παλιών εκκρεμοτήτων, κλείνει το κεφάλαιο της προηγούμενης ΚΑΠ και ανοίγει και στην πράξη το κεφάλαιο της νέας ΚΑΠ. Θα γίνουν έστω και τώρα όπως πρέπει οι προβλεπόμενες διαδικασίες; Αναμένονται άμεσα οι όποιες εξελίξεις. Πάντως, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν οι ενεργοποιήσεις δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Πρόσκληση πιστοποίησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο μεταξύ, όμως, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 12 Μαΐου καλούνται τα ενδιαφερόμενα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα στην αρμόδια Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους και για το έτος ενίσχυσης 2023.

Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς και τυχόν αιτήματα μεταβολών ή αλλαγής του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού απαρτίζουν τον φάκελο που θα χρειαστεί να αποστείλουν τις επόμενες ημέρες τα ΚΥΔ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει:

«Ανακοίνωση σχετικά με τη διατήρηση πιστοποίησης των ΚΥΔ για το έτος αιτήσεων 2023

Καλούνται τα ΚΥΔ που πιστοποιήθηκαν βάσει της αρ. 11096/18.02.2022 “Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των ΚΥΔ, στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ, για τα έτη 2022-2027” κι επιθυμούν να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους, για το έτος αιτήσεων 2023, να επισυνάψουν έως τις 12/5/2023 στην εφαρμογή kyd.opekepe.gr:

Τεκμηριωμένα αιτήματα αλλαγής και μεταβολών του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού μόνο για τις περιπτώσεις αυτές που έχουν επέλθει αλλαγές/μεταβολές ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενόψει της επικείμενης έναρξης της υποβολής των ΕΑΕ2023 (επιλέγοντας το δικαιολογητικό “Αίτημα αλλαγής επιχειρησιακού σχεδίου”).

Φορολογική ενημερότητα εν ισχύι, η οποία θα πρέπει να αναγράφει “για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου”.

Ασφαλιστική ενημερότητα εν ισχύι, η οποία θα πρέπει να αναγράφει “για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης δημόσιων έργων ή προμηθειών του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ”».

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ