ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Έρχεται η “σφαγή” των επιδοτήσεων – “Ψαλίδι” 13 ευρώ το στρέμμα για ελιές και αμπέλια φέρνει η νέα ΚΑΠ

Λίγο πριν το “σοκ” για το… νέο “τσεκ” βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί της Κρήτης… Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για την οποία πάντως σε γενικές γραμμές άπαντες δηλώνουν… σκοτάδι, με μοναδικές εξαιρέσεις τα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα – είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο και βέβαιο ότι θα “σφάξει” τις ήδη μειωμένες επιδοτήσεις στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Δηλαδή, στις ελιές και τα αμπέλια που για την Κρήτη είναι και το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων για τους παραγωγούς!

Όπως καταγγέλλουν στο neakriti.gr, εκπρόσωποι των αγροτών – ανεξάρτητα από τις “φανφάρες” και τα “αρώματα” της κυβέρνησης για τη νέα ΚΑΠ – η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ολοκληρωθεί το 2027, δίνοντας βάρος σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις. Δε θα ενισχύουν αλλά θα περικόπτουν ακόμα περισσότερο σε σχέση με την απελθούσα ΚΑΠ τις επιδοτήσεις στο ελαιόλαδο, τα αμπέλια, αλλά ακόμα και την αιγοπροβατοτροφία, που μέχρι τώρα ήταν πιο ευνοημένη σε σχέση με τη φυτική παραγωγή.

Έρχεται και η… “κηδεία”

Είναι πολύ χαρακτηριστική η καταγγελία που μας έκανε πρόσφατα ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής και στέλεχος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης, που λέει πως, «αν με βάση την ΚΑΠ που τώρα τελειώνει είχαμε “θάνατο” σε βάρος των παραδοσιακών μας καλλιεργειών, με τη νέα ΚΑΠ θα έρθει και η “κηδεία”!..

Αυτή τη φορά θα έχει πρόβλημα και η κτηνοτροφία, που με βάση τη σημερινή ΚΑΠ είχε ωφεληθεί. Τώρα, όμως, μειώνουν κατά 13 ευρώ το στρέμμα τις ενισχύσεις στις δενδρώδεις καλλιέργειες, δηλαδή και στην ελιά και στο αμπέλι, αλλά και στην κτηνοτροφία θα έχουμε μείωση κατά 8 ευρώ το στρέμμα. Άρα, λοιπόν, αν είχαμε με βάση την προηγούμενη ΚΑΠ τον “θάνατο” των παραδοσιακών καλλιεργειών της Κρήτης, από την 1η/1/2023 που θα εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ θα γίνει και η “κηδεία”!».

Από τα 5.000 ευρώ στα 2.000

Δηλαδή, όπως λέει ο αγροτοσυνδικαλιστής, ελαιοπαραγωγός που έπαιρνε ας πούμε 5.000 ευρώ επιδότηση κατά την προ-προηγούμενη περίοδο και πέρυσι πήρε μόνο τα 3.500 ευρώ, στη νέα περίοδο θα πάρει μόλις 2.000 ευρώ… «Μιλάμε, δηλαδή, για τελείως “σφαγείο” σε βάρος της Κρήτης», όπως καταγγέλλει χαρακτηριστικά ο Στάθης Φραγκιαδάκης!

«Εμάς πάγιο αίτημά μας είναι να συνδεθεί η παραγωγή με την επιδότηση. Όποιος παράγει και δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, να επιδοτείται μέσα από τη σύνδεση της παραγωγής με την επιδότηση. Και στον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη να δώσουν μια παραπάνω στήριξη. Άρα, να συνδέεται πλέον η παραγωγή με την επιδότηση, έτσι που τα χρήματα να πηγαίνουν στους αγρότες εκείνους που παράγουν», όπως τονίζει ο συνδικαλιστής, ενώ, αντιθέτως, η νέα ΚΑΠ οδηγεί τις επιδοτήσεις σε μη παραγωγικά μοντέλα…

Πάντως, ο Στάθης Φραγκιαδάκης δεν κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά την εκάστοτε κυβέρνηση. «Είναι θέμα διαχείρισης των κονδυλίων. Η Ε.Ε. λέει στη χώρα μας «πάρε 2 δισ. και διαχειρίσου τα εσύ όπως θέλεις. Αρκεί να μου προσκομίσεις τα παραστατικά που θα δείχνουν ότι ήταν νόμιμες οι πληρωμές»…

Είναι πλέον αργά για τη σουλτανίνα

Ο Στάθης Φραγκιαδάκης λέει, εξάλλου, ότι είναι πλέον αργά να διεκδικήσουμε για τη σουλτανίνα συνδεδεμένη ενίσχυση μέσα από τη νέα ΚΑΠ. «Όχι μόνο για τη σταφίδα, αλλά και για τα επιτραπέζια και για τα οινάμπελα. Είναι βασικό να συνδεθούν με την παραγωγή. Γιατί σήμερα μπορεί να παίρνει επιδότηση ένας παραγωγός για ένα αμπέλι το οποίο το έχει ξεπατώσει»… Όσο για την πλήρη αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή τόσο της σταφίδας όσο και του ελαιολάδου, ο συνδικαλιστής υπενθυμίζει ότι είχε γίνει όταν δεν μπορούσε να ελεγχθεί αποτελεσματικά η έκδοση πλαστών τιμολογίων παράδοσης σταφίδας και λαδιού.

Νέα ΚΑΠ: Στα 13,4 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις

Βέβαια, η κυβέρνηση κάνει λόγο, από την πλευρά της, για μια νέα περίοδο σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στον πρωτογενή τομέα της χώρας που θα σημάνει η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), συνολικού προϋπολογισμού 13,4 δισ. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2023 με ισχύ έως και το τέλος του 2027.

Οι προτεραιότητες οι οποίες ενσωματώθηκαν στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρα μας αφορούν, σε θεωρητικό πάντα επίπεδο:

  • Στη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων παραγωγών μας, μέσα από τον εξορθολογισμό και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων (βασική ενίσχυση, αναδιανεμητική, συνδεδεμένες, νέοι γεωργοί, επενδύσεις) και πόρων της ΚΑΠ.
  • Στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και επάρκειας, με έμφαση στη στήριξη της κτηνοτροφίας.
  • Στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με μεγαλύτερη έμφαση στη διασύνδεση έρευνας, τεχνολογίας, ψηφιοποίησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης και συμβουλευτικής υποστήριξης των παραγωγών, αξίας μέσω την προώθησης του συνεργατισμού.
  • Στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην ισχυροποίηση των αγροτών, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προσέλκυση νέων γεωργών διαμορφώνοντας περισσότερα κίνητρα πρώτης εγκατάστασης και επενδύσεων, καθώς και στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές για την ολοκληρωμένη στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής τους.

Αντιδράσεις σε όλη τη χώρα – “Μπάχαλο” στις τελευταίες πληρωμές

Στο μεταξύ, σε όλη την Ελλάδα έχει ξεσπάσει “θύελλα” αντιδράσεων για τους τρόπους των τελευταίων πληρωμών, με τους οποίους επισφραγίζεται και η ολοκλήρωση της ΚΑΠ που ξεκίνησε από το 2015. Πολλά ΚΥΔ ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, διαφορετικά του… εισαγγελέα, καταγγέλλοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ για παραγωγούς που:

  • Έχουν πάρει μόνο το “πρασίνισμα” σαν ενίσχυση χωρίς να έχουν πάρει βασική ενίσχυση.
  • Έχουν πάρει μόνο Young χωρίς να έχουν πάρει βασική ενίσχυση και “πρασίνισμα”.
  • Πήραν Υoung ενώ παίρνουν επιδοτήσεις πάνω από 15 χρόνια!
  • Πήραν 2 φορές Εθνικό Απόθεμα, πράγμα απαγορευτικό.
  • Έχουν πεθάνει κι έχουν πάρει χρήματα γιατί κανείς δε φρόντισε να πάρει αρχείο από το ΚΕΠΥΟ.
  • Το “πρασίνισμα” πληρώθηκε τελείως λάθος γιατί δε γίνεται σύμφωνα με την περιφέρεια δικαιωμάτων αλλά το υπολόγισαν ανά καλλιέργεια.
  • Δεν ελέγχθηκαν ακόμα τα δεσμευμένα ΑΦΜ της προκαταβολής και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να είναι εκτός λίστας πληρωμών.
  • Έγιναν καταβολές σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους ο παραγωγός δεν ήταν δικαιούχος ή συνδικαιούχος του λογαριασμού.
  • Δεν έγινε σωστά ο έλεγχος του κριτηρίου για τον ενεργό γεωργό ούτε στην εξόφληση ούτε στην προκαταβολή του Οκτωβρίου.
  • Δόθηκε Εθνικό Απόθεμα σε παραγωγούς οι οποίοι δεν πληρούν κανένα από τα κριτήρια για να κριθούν δικαιούχοι Εθνικού Αποθέματος και τα προηγούμενα χρόνια δεν κρίνονταν δικαιούχοι.
  • Συνεχίζουν μάλλον (δεδομένου ότι δεν υπάρχει εικόνα για να είμαστε σίγουροι) να υπάρχουν απλήρωτοι παραγωγοί λόγω αυθαίρετων δεσμεύσεων και χωρίς καμία ενημέρωση για την αιτία της δέσμευσης.
  • Δεν έχουν ελεγχθεί οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων. Στην πληρωμή του Οκτώβρη πληρώθηκε ένα μεγάλο μέρος μεταβιβάσεων χωρίς κανένα έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο νομιμότητας.
  • Παραγωγοί που πληρώθηκαν το 70% (προκαταβολή Οκτωβρίου) κανονικά ξαναπληρώθηκαν το 100% της βασικής στην πληρωμή της εξόφλησης.
  • Παραγωγοί πληρώθηκαν παραπάνω χρήματα από όσα δικαιούνταν σύμφωνα με τα δικαιώματα που κατέχουν και άλλα πολλά!..

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι συνολικές απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της νέας διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ