ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Έρχεται αύξηση τιμών στα καυσόξυλα… μετά την καταγραφή των αποθεμάτων

Μόνο αντιδράσεις προκαλεί στις επιχειρήσεις η νέα καταγραφή των αποθεμάτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αυτή τη φορά στα στερεά καύσιμα, που προορίζονται για τη θέρμανση χώρων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών, κάθε φορά που βγαίνει η κυβέρνηση και ζητάει από τους φορείς της αγοράς δήλωση αποθεμάτων, δημιουργεί κλίμα πανικού στους καταναλωτές και προκαλεί έτσι περαιτέρω αύξηση των τιμών!
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων αφορά αποκλειστικά σε καυσόξυλα παντός είδους, πέλλετ, μπρικέτες και προσάναμμα (δαδί).

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση στερεών καυσίμων και ξυλείας που προορίζεται για καύση ότι εκδόθηκε η υπό στοιχεία 100318/18-10-2022 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο “Δήλωση αποθεμάτων στερεών καυσίμων που προορίζονται για τη θέρμανση χώρων” (Β’ 5437), η οποία αποσκοπεί αφενός στην εποπτεία της αγοράς ως προς την επάρκεια των ως άνω προϊόντων και αφετέρου στην παρακολούθηση των αποθεμάτων σε συνδυασμό με την τιμή πώλησής τους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δηλώσεων ενεργοποιήθηκε από χθες Δευτέρα 24 Οκτωβρίου και η πρόσβαση για την υποβολή δηλώσεων από τους υπόχρεους γίνεται είτε απευθείας μέσω του συνδέσμου https://supplies.businessportal.gr, είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο “Δήλωση αποθεμάτων ξυλείας και στερεών καυσίμων”.
Τα στοιχεία αποθεμάτων μπορούν να δηλώνονται από τους υπόχρεους έως και αύριο Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, έως και ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα, και στη συνέχεια τουλάχιστον μία φορά ανά πέντε εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την υπουργική απόφαση.

«Παρακαλούνται όλοι οι υπόχρεοι όπως ανταποκριθούν με συνέπεια και υπευθυνότητα στις υποχρεώσεις τους, καθώς οποιαδήποτε διαπίστωση παράβασης προκύψει κατόπιν ελέγχου από τα αρμόδια όργανα επισύρει την επιβολή υψηλών προστίμων, καθώς και την κατάσχεση των ποσοτήτων ξυλείας για την οποία δεν υποβλήθηκε δήλωση», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Μόνο αναστάτωση»

«Έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα την καταγραφή αλεύρων και ζωοτροφών… Και είδαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν είχαν κανένα άλλο αποτέλεσμα παρά μόνο να εκφοβίζουν την αγορά ότι θα υπάρχει έλλειψη τις επόμενες ημέρες και να δημιουργούν ένα αίσθημα πανικού στους καταναλωτές», καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης.
«Επί της ουσίας, η οποιαδήποτε καταγραφή δε βοηθάει πουθενά στο να μειωθούν οι τιμές στην αγορά σήμερα. Άρα λοιπόν, αν ήθελε το υπουργείο να έκανε καλύτερα τη δουλειά του, νομίζω θα έπρεπε να ακούσει περισσότερο αυτά που λέμε: Τη μείωση του ΦΠΑ και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, προκειμένου να μείνουν οι τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα και να μπορούν να προμηθευτούν οι καταναλωτές είδη αυτά που είναι άμεσης ανάγκης»…
Μάλιστα, ο Μπάμπης Λεκάκης πιστεύει ότι αντιθέτως, όταν ανακοινώνονται καταγραφές αποθεμάτων, μάλλον προς την αύξηση των τιμών οδηγούν. «Καταρχήν δε λέει τίποτα αυτό, γιατί δεν είδαμε και καμία μείωση τιμών το προηγούμενο διάστημα, κατά την καταγραφή των αποθεμάτων, που έχει να κάνει με τα είδη πρώτης ανάγκης στους καταναλωτές, όπως τα άλευρα ή τη ζάχαρη. Κανένα αποτέλεσμα στην αγορά. Οι αυξήσεις συνεχίζουν να υφίστανται όταν υπάρχει η ακρίβεια αυτή στο θέμα της ενέργειας», τονίζει.

«Η Κρήτη δεν έχει ιδιαίτερα οφέλη»

Αλλά ακόμα και στο επίδομα θέρμανσης, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, «η Κρήτη είναι από τις περιοχές που θα έχουν τα μικρότερη οφέλη. Το σύστημα του επιδόματος θέρμανσης είναι αποτρεπτικό στους περισσότερους καταναλωτές, ειδικά σε επίπεδο Κρήτης, αφού το νησί μας είναι στην πιο “ελαφριά” κατηγορία. Και όταν σε επιδοτεί με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές σήμερα, νομίζω ότι ακόμα και με την επιδότηση, η αξία του πετρελαίου θέρμανσης είναι πάρα πολύ υψηλή, τουλάχιστον σε επίπεδο Κρήτης».

Ο κ. Λεκάκης

Βγαίνει η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης

Τα κριτήρια για να είναι κάποιος δικαιούχος

Στο μεταξύ, εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου του 2023.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία, μέτρο που σε πρώτη φάση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείεται, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν, να παραταθεί.
Δικαιούχοι του επιδόματος φέτος είναι περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ πέρυσι ήταν κάτι λιγότερο από 900.000, και αυτό διότι έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα αυξηθεί και η βάση για το περιουσιακό κριτήριο, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει ένα νοικοκυριό είναι τα 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι, και το κατώτερο τα 100 ευρώ, όσο ήταν και πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι φέτος προβλέπεται η χορήγηση διπλάσιου ποσού για εκείνους που θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης από κάποιο άλλο καύσιμο θέρμανσης (φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα). Ωστόσο γι’ αυτούς θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί:
– Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.
– Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
Στα περιουσιακά κριτήρια, αυξάνεται πιθανότατα στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τον άγαμο, ενώ θα παραμείνει στις 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Στην περίπτωση όμως που κάποιος θελήσει να λάβει το διπλάσιο ποσό, τότε το κριτήριο είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Η πρώτη δόση, που θα αφορά του παλαιούς δικαιούχους, θα χορηγηθεί, περίπου στις 10 Δεκεμβρίου και αφού έχει προηγηθεί η υποβολή της σχετικής αίτησης στο myθέρμανση έως το τέλος Νοεμβρίου.
Θα ακολουθήσει η πληρωμή των νέων δικαιούχων που θα υποβάλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου και η πληρωμή θα γίνει στο τέλος του ίδιου μήνα.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης δήλωσε ότι η μέση τιμή στον νομό Ηρακλείου βρίσκεται στο 1,45 ευρώ το λίτρο.
«Ο κόσμος όσο δεν πέφτουν οι θερμοκρασίες περιμένει. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα που χάλασε λίγο ο καιρός είχαμε περισσότερες παραγγελίες», σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ