ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – Έλλειψη εργατών γης: Ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις οι αγρότες!

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη, καθώς καμία ουσιαστική κίνηση δεν έγινε στην κατεύθυνση της επίλυσης των σοβαρών ζητημάτων με την έλλειψη εξειδικευμένων εργατών γης με αποτέλεσμα πολλές φυτεύσεις να πάνε αρκετά πίσω!

Σύμφωνα με τον ΓΓ του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλη Βιαννιτάκη, η φετινή χρονιά θα είναι, δυστυχώς, ιδιαίτερη με πολλά προβλήματα, αν και όλα έδειχναν, εξαρχής, ότι θα ήταν μία καλή χρονιά.

Πολλές φυτεύσεις, μοιραία, πηγαίνουν πίσω. Οι παραγωγοί περιμένουν έστω και την ύστατη στιγμή μήπως προκύψει κάποιο καλό νέο και τελικά δοθεί λύση από τα αρμόδια Υπουργεία. Αυτό, όμως, όπως γίνεται αντιληπτό, θα έχει συνέπειες στην ίδια την καλλιεργητική περίοδο, τις τοπικές κοινωνίες και φυσικά στην τοπική οικονομία”, επισήμανε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα, προγραμματίζονται μαζικές κινητοποιήσεις στο νησί καθώς για καμία από τις προτάσεις που έκαναν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Μετανάστευσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υπήρξε αποτέλεσμα!

Σε πολλές περιοχές, η αναγκαστική αγρανάπαυση, την οποία είχαν προαναγγείλει οι Αγροτικοί Σύλλογοι σε επιστολές τους ακόμα και προς τον Πρωθυπουργό, είναι προ των πυλών ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν και πότε θα ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος και κυρίως πώς θα μαζευτούν οι ελιές…

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, επισήμανε ότι οι τοπικοί φορείς δεν εισακούστηκαν σε καμία από τις συνεχείς παρεμβάσεις τους μα αποτέλεσμα το πρόβλημα να έχει πάρει τεράστιες πλέον διαστάσεις.

Από την πλευρά του, επιβεβαίωσε την αδυναμία που ήδη υπάρχει για την εξεύρεση εργατών γης ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης, ο οποίος τόνισε ότι οι ελιές θα μείνουν αμάζευτες και κάλεσε τον κόσμο να ξεσηκωθεί!

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Βιαννιτάκη, ήδη έχει ανέβει και το ύψος της αμοιβής των εργατών γης που έχουν απομείνει στην Κρητική ύπαιθρο και πλέον ξεπερνά τα 60-70 ευρώ…ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ