ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Εκατοντάδες μικρές ιδιοκτησίες της ενδοχώρας περνούν στα χέρια Ευρωπαίων

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τα τελευταία χρόνια οι αγοραπωλησίες στην ενδοχώρα ολόκληρης της Κρήτης. Εκατοντάδες μικρές ιδιοκτησίες, κυρίως παλιές μικρές εγκαταλελειμμένες κατοικίες, περνούν στα χέρια κυρίως Γερμανών, Άγγλων και Βορειοευρωπαίων, ενώ παράλληλα μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι αγοράζουν ακίνητα – «φιλέτα» για να οικοδομήσουν ξενοδοχειακές μονάδες,.

Οι αγοραπωλησίες δεν καταγράφονται σε κάποιον συγκεκριμένο Νομό της Κρήτης, αλλά από τα δυτικά μέχρι τα ανατολικά, τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές, όσο και στην ενδοχώρα σε περιοχές κοντά αλλά και μακριά από τα αστικά κέντρα.

Ευρωπαϊκή αποικία η Κρήτη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πατρίς”, σε δεκάδες χωριά της ενδοχώρας της Κρήτης μικρά ερημωμένα σπιτάκια που καταρρέουν όρθια αγοράζονται αφειδώς από Ευρωπαίους οι οποίοι τα αναστηλώνουν και στη συνέχεια γίνονται μόνιμοι κάτοικοί τους.

Πρόκειται κατά βάση για συνταξιούχους που επιλέγουν να ζήσουν τα χρόνια που τους απομένουν με ένα άλλο τρόπο ζωής στη μοναδική ομορφιά της κρητικής γης, αλλά και νεότερους που χτίζουν σπίτια και μένουν ένα μικρό διάστημα σε αυτά, και κατά βάση τα εκμεταλλεύονται στην πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb.

Στο Ηράκλειο, στην ενδοχώρα της Μεσσαράς η αρχή έγινε πριν από πολλά χρόνια από το Λήσταρο και τώρα επεκτείνεται αλματωδώς και σε άλλα χωριά όπου πλέον μπαλατζάρουν και οι πληθυσμιακές ισορροπίες. Την ίδια ώρα στα Χανιά υπάρχει έντονη δραστηριότητα αγοράς ακινήτων από Ρώσους και Σκανδιναβούς, ενώ στην παλιά πόλη στο Ρέθυμνο Άραβες πρόσφατα αγόρασαν όμορες ιδιοκτησίες για να διαμορφώσουν μια ολόκληρη γειτονιά με στόχο να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη οινοτουριστική επένδυση.

Υπάρχουν χωριά της Κρήτης τα οποία κυριολεκτικά έχουν μετατραπεί σε ευρωπαϊκές αποικίες”.

Οι εθνικότητες

Στην πλειονότητά τους αυτοί που αγοράζουν είναι Γερμανοί αλλά και Άγγλοι, ενώ τα τελευταίο διάστημα καταγράφεται ενδιαφέρον και από Ελβετούς οι οποίοι αγοράζουν πιο ακριβά και υψηλότερων απαιτήσεων σπίτια. Ιδιαίτερα στην ενδοχώρα του νησιού υπάρχει πυρετός στην αγορά των ακινήτων και ότι πουλιέται, αγοράζεται αμέσως.

Ο κόσμος που αγοράζει ακίνητα και τα αναπαλαιώνει, ζει χειμώνα – καλοκαίρι εκεί, με αποτέλεσμα σε κάποια χωριά να είναι οι μισοί ξένοι και οι μισοί Έλληνες. Οι ξένοι που ζουν στις περιοχές αυτές είναι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι οι οποίοι παίρνουν τη σύνταξή τους και ζουν στον κρητικό νότο απολαμβάνοντας το υπέροχο κλίμα του, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον του και τον σπουδαίο πολιτισμό του.

Όμως οι ξένοι δεν μένουν απλώς στην περιοχή, αλλά δραστηριοποιούνται έντονα, ειδικά στον τομέα του πολιτισμού, οργανώνοντας εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και άλλες δραστηριότητες και συμβιώνουν άριστα με τον ντόπιο πληθυσμό που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δράσεις τους αλλά και εκείνοι από την πλευρά τους συμμετέχουν στις τοπικές διοργανώσεις.

Σε ότι αφορά τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες ξένων που αγοράζουν ακίνητα, παρατηρείται ότι επιλέγουν να χτίσουν μια κατοικία την οποία χρησιμοποιούν ένα μήνα το χρόνο και μετά την ενοικιάζουν μέσω της γνωστής πλατφόρμας ή στέλνουν δικά τους άτομα να κάνουν τις διακοπές τους. Άρα δεν μένουν μόνιμα στην περιοχή αλλά αποκτούν ιδιοκτησίες και τις αξιοποιούν σαν επαγγελματική δραστηριότητα.

Η δραστηριότητα που καταγράφεται έχει πολλές αναγνώσεις, διότι από τη μια πουλιούνται ιδιοκτησίες που περνάνε σε χέρια ξένων, από την άλλη όμως -λόγω ακριβώς αυτής της πρακτικής- κινείται η οικοδομική δραστηριότητα και ανασάνει ο τεχνικός κλάδος που έχει δοκιμαστεί σκληρά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Τι αγοράζουν

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον κυρίως από συνταξιούχους ευρωπαϊκών χωρών που έρχονται και αγοράζουν στην ενδοχώρα της Κρήτης εγκαταλελειμμένα σπίτια της τάξεως των 50.000 – 60.000 ευρώ, ενώ δίνουν άλλα τόσα για να αποκαταστήσουν και να τα προσαρμόσουν στα μέτρα τους.

Τα χρήματα που διαθέτουν δεν είναι τεράστια γι’ αυτούς, διότι προφανώς έχουν πολύ μεγαλύτερους μισθούς στις χώρες που ζουν και είναι εύκολο να τα συγκεντρώσουν και να συνεχίσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στον τόπο μας.

Πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν μια ήρεμη ζωή και η ομορφιά τους τόπου μας συνδυαστικά με τις χαμηλές τιμές είναι προνομιακό πεδίο για τους ίδιους που με ελάχιστα χρήματα ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους από την αρχή.

Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο να έρχεται ένας Γερμανός και να ακολουθούν και άλλοι φίλοι του της ίδιας εθνικότητας και να ζουν μαζί στην ίδια γειτονιά.

Οι δύο πλευρές

Κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η περίπτωση αυτή. Αναμφίβολα, προκαλεί θλίψη και προβληματισμό το ότι σπίτια που έζησαν γενιές και γενιές φεύγουν από τα χέρια μιας οικογένειας και καταλήγουν σ’ αυτά ξένων, όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Κι αυτό είτε επειδή οι ιδιοκτήτες τους ζουν μακριά και δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, είτε οι κληρονόμοι είναι πολλοί και είναι αδύνατον να επιτευχθεί συνεννόηση για την αξιοποίηση του. Έτσι, μοιραία η μοναδική λύση είναι η πώληση και συνήθως αυτοί που επιθυμούν να αγοράσουν είναι ξένοι.

Από την άλλη, οι ξένοι που αγοράζουν δίνουν νέα ζωή στο ακίνητο αλλά και συνολικά στο χωριό, καθώς οι περισσότεροι δεν φείδονται χρημάτων προκειμένου να δημιουργήσουν ένα όμορφο και λειτουργικό σπίτι.

Οι αγορές στα παράλια

Εκτός όμως των παραπάνω, έντονη κινητικότητα παρουσιάζεται και στις αγορές στις βόρειες παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, εδώ όμως το “παιχνίδι” παίζεται από μεγάλους επενδυτικούς ομίλους που αγοράζουν ακίνητα – «φιλέτα» για να οικοδομήσουν ξενοδοχειακές μονάδες.

Σε προηγούμενο φύλλο μας είχαμε αναφερθεί σε τεράστια τουριστική επένδυση που κυοφορείται στον κόλπο Κισάμου από μεγάλη Καναδέζικη εταιρεία που ήδη έχει έρθει σε συμφωνία με ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων εκτάσεων στα δυτικά του κόλπου.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ