ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Δίπλα στην οικογένειά του ο ναυτικός όμηρος του Ιράν, Μανόλης Βεβαιάκης

Απελευθερώθηκε από τις αρχές του Ιράν ο Σητειακός ναυτικός, Μανόλης Βεβαιάκης, ο οποίος εδώ και ένα μήνα τώρα βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του.

Ελεύθεροι είναι πλέον και οι 48 ακόμη ναυτεργάτες στα δεξαμενόπλοια, τα οποία καταλήφθηκαν με ρεσάλτο ένοπλων δυνάμεων του Ιράν στις 27 Μάη 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μανόλης Βεβαιάκης έχει ήδη γυρίσει στη Σητεία, ωστόσο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, απελευθερώθηκαν μετά από 6 μήνες και τα δύο ελληνικά τάνκερ από το Ιράν, ταυτόχρονα με την αναχώρηση του ιρανικού τάνκερ από την Ελλάδα. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τρίτη οριστικοποιήθηκε η συμφωνία Ελλάδας -Ιράν, υπογράφηκαν τα τελευταία κείμενα της συμφωνίας, η οποία έγινε από τον ειδικό Έλληνα απεσταλμένο-διαπραγματευτή Δημήτρη Δόλλη και στην τελευταία φάση από τον εκπρόσωπο του ελληνικού Λιμενικού.

Τα δύο τάνκερ, το Prudent Warrior και το Delta Poseidon με 25μελες και 28μελες πλήρωμα αντίστοιχα, κρατούνται στο νησί Λαμάκ του Περσικού Κόλπου από τις 27 Μαίου 2022, ως αντίποινα, της κράτησης του ιρανικών συμφερόντων πλοίου LANA πρώην PEGAS από τις ελληνικές αρχές στις 25 Μαΐου, ύστερα από απαίτηση των αμερικανικών αρχών στο πλαίσιο των μέτρων κατά του Ιράν , αλλά και της Ρωσίας. .

Η συμφωνία πέρασε από πολλά δύσκολα στάδια από τον περασμένο Μάιο. Τον Ιούλιο ορίσθηκε ειδικός διαπραγματευτής ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης ο οποίος και πέτυχε συμφωνία αμοιβαίων μέτρων.

Τα δυο ελληνικά τάνκερ είναι πλέον ελεύθερα να φύγουν από το Ιράν με το φορτίο τους, όπως και το LANA από την Ελλάδα.

 

Πηγή: neakriti.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ