ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: «Χρυσή» χρονιά για την ελαιοκομία στο νησί (βίντεο)

Μετά τη χρυσή χρονιά για τις τουριστικές αφίξεις, η χρονιά φέτος αναμένεται εξαιρετική και για το κρητικό ελαιόλαδο, που αυτή την ώρα κυμαίνεται από τα 4,30 έως και 4,70 ευρώ το κιλό. Αν και ο καιρός βοηθάει στην ελαιοσυλλογή, αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς η ζέστη των ημερών εξακολουθεί να ευνοεί επικίνδυνα το δάκο που απειλεί την ποιότητα του ελαιολάδου.

Θυμίζοντας παλιότερες εποχές το ελαιόλαδο της Κρήτης φέτος δείχνει να έχει πρωταγωνιστικό χαρακτήρα σε ότι αφορά το εμπόριο, με δεδομένο και το πρόβλημα που εμφανίζει η Ισπανία και η Ιταλία λόγω κλιματικής αλλαγής και  δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα στο χρυσάφι του νησιού.

Την ίδια ώρα σε νούμερο ένα πρόβλημα φέτος αναδεικνύεται όμως η έλλειψη εργατών γης που απειλεί  σε μεγάλο βαθμό, σημαντική ποσότητα παραγωγής να μείνει αμάζευτη. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, παραγωγοί ενεργοποιούν οικογένεια, φίλους και γονείς να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Όπως ο κ. Κώστας Ξειδιανάκης 70 ετών που μαζί με τη γυναίκα του και ένα φίλο τους τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν να μαζεύουν τον καρπό από τα δέντρα, χωρίς να γνωρίζουν αν θα καταφέρουν ή θα προλάβουν πριν αρχίσει το κρύο να μαζέψουν το σύνολο της παραγωγής.

Ο καλός καιρός πάντως έχει ευνοήσει την ελαιοσυλλογή σε ότι αφορά τις συνθήκες πλην όμως την ίδια ώρα η ζέστη προβληματίζει έντονα, μπροστά στην πιθανότητα να ευνοηθεί ο δάκος που απειλεί την ποιότητα του ελαιολάδου.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ