ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Χωρίς ΑΤΑΚ… τέλος οι επιδοτήσεις – Υποχρεωτική δήλωση για όλους τους αγρότες

Τέλος στις επιδοτήσεις, αλλά και στις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, ενοικιάσεις κ.λπ.) βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε όσους από το νέο έτος δε διαθέτουν Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) για τα αγροτεμάχιά τους. Ειδικά στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια είχαν δοθεί πολλές αναβολές στη χρήση του ΑΤΑΚ κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, αφού στο νησί μας ένα μεγάλο μέρος αγροτεμαχίων, για πολλούς λόγους, δεν είχε ΑΤΑΚ.

Τώρα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σχετικό έγγραφό της στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων με τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023, υποχρεωτικότατα με τη συμπλήρωση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου, γεγονός που σημαίνει ότι όσα αγροτεμάχια στο νησί μας έχουν καταπατηθεί από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων 2023 και στο εξής θα μένουν εκτός επιδοτήσεων, μέχρι να “επιστρέψουν” στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους!

Ανοχή, λοιπόν, για την Ελλάδα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έλλειψη ΑΤΑΚ τέλος… Πρόκειται για τη σύντομη ονομασία του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου. Συγκεκριμένα, ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου υπάρχει πάνω στο ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Επίσης, ο ΑΤΑΚ υπάρχει και στο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΦΑΠ, εάν έχει εκδοθεί, καθώς και στον πίνακα Ε του εκκαθαριστικού σημειώματος. Επίσης αναγράφεται και στο έντυπο Ε9, σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ακινήτου ή διαγραφής του ακινήτου. Ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου, αλλιώς ΑΤΑΚ, χρησιμεύει σε κάθε συναλλαγή του ιδιοκτήτη επί του συγκεκριμένου ακινήτου.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα προβλήματα με τους διοικητικούς ελέγχους επηρεάζουν όλες τις στρεμματικές ενισχύσεις. Συνιστά στις ελληνικές Αρχές να εφαρμόσουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα ιδιοκτησίας-σύμβασης μίσθωσης μπορούν να ελεγχθούν με γεωχωρικά στοιχεία για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022. Μάλιστα, ζητά από τις ελληνικές Αρχές να λάβουν διορθωτικά μέτρα για το 2023 και μετά.

Η Επιτροπή ζητά στην αίτηση ενίσχυσης με γεωχωρικά στοιχεία (GSAA), ο γεωργός να πρέπει να δηλώνει την ταυτότητα των αγροτεμαχίων. Στη συνέχεια, αυτά να διασταυρώνονται με τις πληροφορίες του Κτηματολογίου σχετικά με την κυριότητα.

Για τους γεωργούς που μισθώνουν γη, πρέπει να παρέχονται έγγραφα που να καθιστούν δυνατό παρόμοιο έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει με το ΟΣΔΕ ηλεκτρονικό μισθωτήριο.

Όσον αφορά την αναγραφή του ΑΤΑΚ (Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου) για τους μισθωμένους “μόνιμους βοσκοτόπους” είναι υποχρεωτική ήδη από το ΟΣΔΕ του 2022.

Στις μισθωμένες “αρόσιμες γαίες” και “μόνιμες καλλιέργειες” για το 2022 η ΑΑΔΕ έκανε προαιρετική την αναγραφή του ΑΤΑΚ, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος σε όλους τους ιδιοκτήτες και τους κληρονόμους να συμμορφωθούν και να κάνουν δήλωση στο Ε9 για να το αποκτήσουν. Με βάση την απόφαση της ΑΑΔΕ, υποχρεωτική θα είναι η αναγραφή του ΑΤΑΚ για τις μισθωμένες “αρόσιμες γαίες” και “μόνιμες καλλιέργειες” στο ΟΣΔΕ του 2023.

Πάντως, με την υποχρεωτικότητα της αναγραφής ΑΤΑΚ με τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023, θεωρείται αναπόφευκτο να υπάρξει πρόβλημα με πολλά αγροτεμάχια που στους δασικούς χάρτες φαίνονται καταπατημένα.

Προαιρετική φέτος

Να υπενθυμίσουμε ότι στη φετινή δήλωση ΟΣΔΕ η αναγραφή του ΑΤΑΚ για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του ακινήτου στις μισθωμένες “αρόσιμες γαίες” και στις “μόνιμες καλλιέργειες” ήταν προαιρετική, ενώ για τους μισθωμένους “μόνιμους βοσκοτόπους” υποχρεωτική. Οι διευκρινίσεις αυτές δόθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σχετικά με τους ιδιοκτήτες και ιδίως τους κληρονόμους αγροτεμαχίων ή μεριδίων αυτών, που τα εκμισθώνουν σε δικαιούχους της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και δεν έχουν προβεί σε δήλωσή τους στο Ε9, με αποτέλεσμα τα αγροτεμάχια αυτά να μη διαθέτουν ΑΤΑΚ.

Ταυτοποίηση αγροτεμαχίων – «Ο ΑΤΑΚ πρέπει να ισχύσει»

Το neakriti.gr, απευθύνθηκε για το θέμα αυτό, χθες Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη. Στο ερώτημά μας για το κατά πόσο η Κρήτη έχει μέχρι και σήμερα σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη ταυτοποίησης των αγροτεμαχίων λόγω της απουσίας του ΑΤΑΚ, ο συνεταιριστής δήλωσε αισιόδοξος.

«Υπάρχουν προβλήματα στην Κρήτη, αλλά θεωρώ ότι ξεπερνιούνται σιγά-σιγά. Ο ΑΤΑΚ πρέπει να ισχύσει. Διότι, εντάξει, κάποιος ιδιοκτήτης δε διαθέτει ΑΤΑΚ για το αγροτεμάχιό του. Δεν πρέπει κάποια στιγμή να το δηλώσει; Είναι πάντως ένα πρόβλημα το οποίο ξεπερνιέται εύκολα. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα στην Κρήτη μέχρι και πριν από λίγα χρόνια. Αλλά από το 2023 θα το ξεπεράσουμε οριστικά και θα δρομολογηθεί σωστά η ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων κατά τη δήλωση του ΟΣΔΕ του 2023».

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ