ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Αυξήθηκαν οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης υπό τον φόβο των ανατιμήσεων – Στο 1,40 ευρώ η τιμή πώλησης

Σταθερότητα στις τιμές διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, που στην Κρήτη παραμένουν κατά μέσο όρο γύρω στο 1,35 με 1,40 ευρώ το λίτρο, εγγυώνται οι συνεχιζόμενες προσφορές ορισμένων εταιρειών. Αν προστεθεί και η έκπτωση των 25 λεπτών ανά λίτρο που δίνεται από το κράτος, τότε προκύπτει σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές, που πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια, η προσφορά ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου και αν δεν ανανεωθεί, δεν αποκλείονται ανατιμήσεις για τον πιο παγωμένο μήνα, που πάντα είναι ο Δεκέμβριος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου, Λυκούργο Σαμόλη, η προσφορά της εταιρείας λήγει στις 30 Νοεμβρίου και μόνο από αυτή την προσφορά, αν δεν υπάρξει νέα παράταση, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί αμέσως μετά γύρω στα 10 λεπτά ανά λίτρο.

«Από τα 1,40 ευρώ το λίτρο, που κατά μέσο όρο είναι σήμερα η τιμή, με την εφαρμογή των εκπτώσεων ορισμένων εταιρειών, έχουμε μείωση της τιμής γύρω στο 1,29 με 1,30 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για πολύ καλές τιμές, που για να επιτευχθούν, πρέπει να εκμεταλλευτούμε και κάποιες προσφορές των εταιρειών με τη συνεργασία των τραπεζών, για τη χρησιμοποίηση της κάρτας στην πληρωμή του πετρελαίου», σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου.

Όπως λέει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, ο συνδυασμός της προσφοράς της εταιρείας και της προσφοράς της τράπεζας μπορεί να επιφέρει στον καταναλωτή μία έκπτωση της τάξεως των 17 λεπτών ανά λίτρο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η έκπτωση εφαρμόζεται από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και προστίθεται στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 25 λεπτά το λίτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση, και η οποία γίνεται “στην αντλία”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου 2022 δίνεται με απόφαση της HelleniQ Energy στην έκπτωση των 60 ευρώ ανά κυβικό (ή ανά λίτρο, 6 λεπτά προ ΦΠΑ και 7,5 λεπτά με ΦΠΑ) στις εταιρείες εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ.

Η έκπτωση εφαρμόζεται από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και προστίθεται στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 25 λεπτά το λίτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση, καθώς και στις εμπορικές προωθητικές ενέργειες που εφαρμόζουν οι περισσότερες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών».

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προχθές στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ήταν 1,319 ευρώ το λίτρο.

Φοβούνται ανατιμήσεις

Σύμφωνα με τον Λυκούργο Σαμόλη, έχει ξεκινήσει και αναθερμαίνεται σημαντικά η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης στην Κρήτη.

«Ο κόσμος προφανώς, περιμένοντας ότι θα δει στο επόμενο διάστημα μεγάλες ανατιμήσεις, τρέχει να προλάβει», σύμφωνα με τον ίδιο.

Μάλιστα, καλεί τον κόσμο να προχωρήσει ακόμα και πριν βάλει πετρέλαιο στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας για το φετινό επίδομα θέρμανσης.

«Μπορεί ο καταναλωτής πριν βάλει πετρέλαιο να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας. Και αφού βάλει πετρέλαιο, τα στοιχεία του βενζινάδικου θα τα περάσει στο σύστημα “Ήφαιστος” ο πρατηριούχος, για να τύχει της καταβολής του επιδόματος θέρμανσης», επισήμανε.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών εξηγεί ότι όσοι προλάβουν να βάλουν πετρέλαιο πριν τις 21 Δεκεμβρίου, θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται την ημέρα εκείνη, ενώ η επόμενη πληρωμή θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου.

myΘΕΡΜΑΝΣΗ: Ανοιχτή μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα

Το επίδομα σε πρώτη φάση θα το λάβουν εκείνοι που ήταν και πέρυσι δικαιούχοι και θα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση, που θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 9 Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές, σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα γίνουν σε τρεις φάσεις. Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ, ενώ τα κριτήρια είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι (εισοδηματικά και περιουσιακά) και εκτιμάται ότι δυνητικά δικαιούχοι είναι 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ το συνολικό ποσό της επιδότησης μαζί με το ποσό που δίνεται στην αντλία είναι 500 εκατ.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι όσοι κατοικούν σε περιοχές με το περισσότερο κρύο, δηλαδή με βαθμοημέρα πάνω από το 1, θα λάβουν επίδομα προσαυξημένο κατά 25%, υπό την προϋπόθεση να μην είναι υψηλότερο των 1.000 ευρώ. Διπλάσιο προβλέπεται να είναι το επίδομα για εκείνους που θα γυρίσουν την πλάτη σε φυσικό αέριο ή ρεύμα για τη θέρμανσή τους.

Στο μεταξύ, σήμερα στην Κρήτη η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 2,08 έως 2,10 ευρώ το λίτρο. Και στο πετρέλαιο κίνησης γύρω στο 1,98 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη, υπάρχει μία μικρή υποχώρηση των τιμών διεθνώς τις τελευταίες μέρες, αλλά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ