ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Αυξήσεις ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι – «Καθηλωμένες εδώ και μία δεκαετία οι μηνιαίες απολαβές μας»

Επιτακτικό και αναγκαίο αίτημα να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, όπως υποστηρίζουν στο neakriti.gr εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο. Όπως τονίζουν, είναι άδικο οι μισθοί να είναι καθηλωμένοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην έχουν λάβει αντίστοιχες αυξήσεις.

Είναι άξια αναφοράς, μεταξύ άλλων, και η τοποθέτηση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Ρέθυμνο μέσω του προέδρου της κ. Γιώργου Τρούλη, ο οποίος έσπευσε να υποστηρίξει πως αυξήσεις στη βάση μιας αξιολογικής διαδικασίας δεν είναι αποδεκτές. «Πρέπει να επιστρέψουν οι μισθοί και οι απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων σε επίπεδα προς της οικονομικής κρίσης», σημείωσε.

Ειδικότερα, ο δημόσιος τομέας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία δεκαετία. Οι μισθοί έπεσαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η οικονομική κρίση αντιμετωπίστηκε μέσω των μνημονιακών δεσμεύσεων που ακολούθησαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία δεκαετία. Ο 13ος και ο 14ος μισθός του δημόσιου τομέα… εξαφανίστηκαν από την πρώτη περίοδο των μνημονίων. Ύστερα από δέκα χρόνια και από διαδοχικές κρίσεις, όπως είναι η υγειονομική και η ενεργειακή, ο δημόσιος τομέας “στενάζει”. Παρά τις αυξήσεις που είδαν στους μισθούς τους οι μισθωτοί εργαζόμενοι, δηλαδή οι εργαζόμενοι που έχουν υπογράψει σύμβαση εξάρτησης με κάποιον εργοδότη, κάτι τέτοιο δε συνέβη στον δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τις εθνικές εκλογές που έλαβαν χώρα στις 21 Μαΐου και αυτές που έρχονται τέλη Ιουνίου, πρόεδροι Νομαρχιακών Τμημάτων των δημοσίων υπαλλήλων μιλούν στο neakriti.gr, όπου καθιστούν σαφές πως η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τους μισθούς του δημόσιου τομέα.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε: «Θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου προς τη Ν.Δ., καθόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ανέβασε τους μισθούς την τελευταία 4ετία στον δημόσιο τομέα. Δέκα ολόκληρα χρόνια, ο δημόσιος τομέας έχει πληγεί. Εμείς δυσπιστούμε απέναντι στις προεκλογικές εξαγγελίες και πιστεύουμε πως η επόμενη κυβέρνηση, που το πιθανότερο σενάριο είναι να είναι αυτοδύναμη η Ν.Δ. ή βασικός κορμός το κόμμα της Κεντροδεξιάς, θα πρέπει να θεσμοθετήσει αυξήσεις οι οποίες να είναι ανάλογες του πληθωρισμού, ο οποίος έχει καταρρακώσει την αγοραστική δυναμική των συμπολιτών μας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν τον 13ο και τον 14ο μισθό και θεωρούμε πως είτε πρέπει οι δύο αυτοί μισθοί να δοθούν πίσω, είτε πρέπει να ενσωματωθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι θα φέρει νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα. Και ρωτάω: Θα είναι ένα μισθολόγιο αντίστοιχο του 2013, που έφεραν μειώσεις μισθών, ή θα είναι ένα μισθολόγιο που θα φέρνει αυξήσεις;».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε μέσω του neakriti.gr πως πρέπει να υπάρξουν διορισμοί στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ εξέφρασε τον φόβο πως, με βάση δημοσιεύματα και δηλώσεις αξιωματούχων, σε περίπτωση αυτοδύναμης Ν.Δ. θα επιχειρηθεί να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, ενώ το σενάριο οι δημόσιοι υπάλληλοι να χάσουν την ισοβιότητά τους είναι υπαρκτό.

«Είναι αναγκαίο, επίσης, αίτημα να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στον δημόσιο τομέα. Ο δημόσιος τομέας χρειάζεται ανθρώπους στην εκπαίδευση, στην υγεία, στα νοσοκομεία κ.λπ. Και επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ν.Δ., που επιζητούν αυτοδύναμη κυβέρνηση για αναθεώρηση του Συντάγματος. Θεωρούμε πως πίσω από την αναθεώρηση κρύβεται προσπάθεια να υπάρξει άρση της ισοβιότητας», είπε.

«Όχι» στη διασύνδεση μισθών και αξιολόγησης

Παρέμβαση για το νέο μισθολόγιο έκανε και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Ρέθυμνο, Γιώργος Τρούλης, ο οποίος υποστήριξε: «Σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, υπάρχει συζήτηση όσον αφορά στο νέο μισθολόγιο, που θα συνδέεται με την οποιαδήποτε μισθολογική αναβάθμιση. Εμείς δεν τασσόμαστε υπέρ μιας μισθολογικής αναβάθμισης στη βάση μιας αξιολογικής διαδικασίας στην οποία προφανώς το συνδικαλιστικό κίνημα, η ΑΔΕΔΥ, είναι ενάντια σε αυτό το μοντέλο που έχει θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.

Δεν μπορούμε να επιδοκιμάσουμε μία διαδικασία στην οποία τα διορισμένα στελέχη θα αξιολογούν τους υπαλλήλους από κάτω και θα διαμορφώνουν το μισθολογικό περιβάλλον. Το λέω αυτό, γιατί δε γνωρίζουμε εάν το νέο μισθολόγιο θα σημάνει την αύξηση των αποδοχών στους δημόσιους υπαλλήλους ή θα σημάνει αναδιάρθρωση. Εδώ υπάρχει ένα θολό τοπίο.

Ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς στη βάση τιμαριθμικής αναλογικής, για να μπορούν να κρατιούνται οι μισθοί σε σχέση με την ακρίβεια. Είναι κρίσιμο μέγεθος για την επόμενη μέρα και φυσικά ζητούμε το “ξεπάγωμα”. Θέλουμε να επανέλθουν οι μισθοί και οι απολαβές που κόπηκαν την περίοδο των μνημονίων. Αυτό που αναφέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Εμείς δεν είμαστε υπέρ της διασύνδεσης απολαβών με την αξιολογική διαδικασία. Δεν είμαστε θετικοί. Και γνωρίζουμε πως η αναδιάρθρωση δε σημαίνει ταυτόχρονη αύξηση των μισθών. Μπορεί να έχουμε διαφοροποίηση ή ένα ευρύτερο έλεγχο των εργαζομένων στο Δημόσιο. Είμαστε επιφυλακτικοί και θέλουμε να δούμε τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ