ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Αυξήσεις 15% ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι – Μόνη λύση η «μαύρη εργασία» ενόψει του δύσκολου χειμώνα

Αύξηση 15% στους μισθούς τους ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου, με τον πρόεδρο του Σωματείου, κ. Νίκο Κοκολάκη, να επισημαίνει πως οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν τέλη του μηνός. Την ίδια στιγμή, πέραν των αυξήσεων, έρχονται πολλές εργασιακές αλλαγές που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως εκείνο της καμαριέρας, όπου ζητείται αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος που λαμβάνει σε μηνιαίο μισθό από 5 σε 10%.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική, με τα 430 ευρώ που λαμβάνει μηνιαίως ο ξενοδοχοϋπάλληλος όχι μόνο να μην είναι αρκετά, αλλά πλέον να μην μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες, αφού καύσιμα και φουσκωμένοι λογαριασμοί είναι ένας μόνιμος βραχνάς.

Ειδικότερα, σε συζητήσεις βρίσκεται το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου για την υπογραφή μιας νέας τοπικής συλλογικής σύμβασης, με σκοπό την αύξηση των μισθών. Η πίεση είναι αφόρητη, σύμφωνα με τους ίδιους, την περίοδο του καλοκαιριού, με την υπερεντατικοποίηση της εργασίας να είναι μόνιμος βραχνάς

«Εμείς έχουμε θέσει στον Σύλλογο Ξενοδόχων το αίτημά μας και πιστεύουμε πως μέχρι τέλη του μήνα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις μας. Σκοπός μας είναι να ανοίξει ένας διάλογος για την αύξηση των μισθών μας κατά 15%. Αυτό είναι το αίτημά μας. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι οι μηχανές των ξενοδοχείων και ζητάμε να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές στη μισθοδοσία. Την ίδια στιγμή, ζητάμε από τους ξενοδόχους ένα αίτημα που έχει ξεχαστεί, αλλά εμείς το επαναφέρουμε και είναι η καθιέρωση διαλείμματος εντός 8ώρου. Εμείς τονίζουμε πως ο ξενοδοχοϋπάλληλος είναι άνθρωπος και πρέπει να ξεκουράζεται μέσα στο 8ωρο της εργασίας, παρά τις απόψεις ξενοδόχων πως οι υπάλληλοι πρέπει να δουλεύουν δύο ώρες επιπλέον χωρίς αυξήσεις μισθών και στο τέλος της τουριστικής χρονιάς να λαμβάνουν την άδεια ή τα ρεπό τους», είπε ο κ. Κοκολάκης.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, έθιξε το γεγονός πως υπάρχει ειδική μέριμνα για τα επαγγέλματα τα οποία απαιτούν πολλές σωματικές δυνάμεις και αντοχές. Όπως είπε, θα ζητήσουν αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος που λαμβάνει η καμαριέρα από 5 στο 10%.

Ο κ. Κοκολάκης σημείωσε: «Εμείς, μεταξύ άλλων, είμαστε πρόθυμοι να αγωνιστούμε για την προσομοίωση των μισθών που παίρνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι από τους υπαλλήλους που δουλεύουν σε ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά έχουν βρει την εργασία τους από γραφεία ευρέσεων εργασίας. Εμείς είμαστε υπέρμαχοι της προσομοίωσης των μισθών. Κανένας να μην παίρνει περισσότερα χρήματα. Την ίδια στιγμή, θα τονίσουμε την ανάγκη να αυξηθεί το ανθυγιεινό επίδομα που παίρνουν επαγγέλματα όπως η καμαριέρα. Τέτοια επαγγέλματα είναι πιθανό να αποκτήσουν πολλά σωματικά προβλήματα μετά από δέκα χρόνια στον χώρο. Σε αυτούς τους εργασιακούς κλάδους, ζητάμε την αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος από 5 σε 10% προσαύξηση παραπάνω».

Μπλόκο… στη διαρροή

Δίκαιη απαίτηση χαρακτήρισε την αξίωση για αύξηση των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά 15% ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του ν. Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης. Όπως είπε, η αύξηση των μισθών είναι ένα σοβαρό κίνητρο, ώστε να μην υπάρξει εργασιακή διαρροή την επόμενη τουριστική χρονιά.

«Είναι δίκαιη απαίτηση να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς. Είναι επιτακτικό αίτημα, ώστε να περιοριστεί η διαρροή εργαζομένων, που αναμένεται να έχουμε την επόμενη χρονιά. Η επόμενη χρονιά κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Πολλοί άνθρωποι θα φύγουν οριστικά από τον κλάδο των ξενοδοχειακών μονάδων και θα αλλάξουν συνολικά επαγγελματικά προσανατολισμό. Εάν αυξηθούν οι μισθοί, τότε ίσως η κίνηση αυτή να αποτελέσει ανάχωμα. Πρέπει να δοθούν τέτοια κίνητρα γιατί πολύ φοβάμαι ότι κανένας δε θα έχει επιθυμία να ασχοληθεί στον τουρισμό. Θεωρώ πως του χρόνου η έλλειψη εργατικών χεριών θα είναι διπλάσια σε σχέση με φέτος», σημείωσε.

Πενιχρό το επίδομα των 438 ευρώ

Την ίδια στιγμή, έκκληση προς την Πολιτεία ζήτησε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, επαναλαμβάνοντας το κατά καιρούς αίτημά του, πως τα 438 ευρώ είναι ελάχιστα για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών. Άμεση συνέπεια είναι η οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων του τουρισμού. Ειδικά στις περιπτώσεις που και οι δύο σύζυγοι ασχολούνται με τον τουρισμό, το μηνιαίο ποσό που θα μπει στο ταμείο της οικογένειας είναι περίπου 860 ευρώ, με τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν με μαγικό τρόπο όλα τα έξοδα.

Ο κ. Κοκολάκης, είπε: «Εργαζόμαστε 5-6 μήνες το καλοκαίρι και μ’ ένα πενιχρό επίδομα των 438 ευρώ που θα παίρνει ο εργαζόμενος τον μήνα την περίοδο του χειμώνα μπορεί να κατανοήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ξενοδοχοϋπάλληλος. Εάν δούμε τις ανάγκες σε ενέργεια, καύσιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης και σε περίπτωση που κάποιος έχει παιδί που σπουδάζει, καταλαβαίνει κάποιος ότι ο ξενοδοχοϋπάλληλος πεινάει».

Με τα καύσιμα να σπάνε όλα τα κοντέρ, τα μεγάλα ποσά που απαιτούνται για τη θέρμανση και τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς της ΔΕΗ να καταφτάνουν απειλητικοί, όλο και περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα καταφεύγουν στη “μαύρη” εργασία, η οποία θα γιγαντωθεί. Χωρίς επιπλέον έσοδα, χιλιάδες οικογένειες δε θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

«Όταν ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, θεωρώ δεδομένο πως θα θεριέψει η “μαύρη” εργασία. Και νομίζω πως ήδη έχει αρχίσει να θεριεύει η “μαύρη” εργασία και είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την ελληνική κυβέρνηση», είπε ο κ. Μωυσάκης.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο, τα σωματεία έθεσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το αίτημα παράτασης του επιδόματος ανεργίας. Ενάμιση μήνα μετά, μάταια περιμένουν ακόμη να πραγματοποιηθεί το ραντεβού που τους υποσχέθηκε.

Δεκάδες φορές μέχρι σήμερα έχουν επαναλάβει το ίδιο αίτημα, μόνο που για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αυτό που διαφοροποιεί τη φετινή χρονιά είναι ότι αποτελεί, λόγω οικονομικών συνθηκών, μια από τις δυσκολότερες των τελευταίων δεκαετιών…

«Πρέπει να επεκταθεί η χρονική διάρκεια του ταμείου ανεργίας όσο παραμένει ο άνθρωπος άνεργος», ανέφερε ο κ. Κοκολάκης.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ