ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αυτός είναι ο «Βάιος», ο ακούραστος εξερευνητής σπιζαετός που έχει επισκεφθεί 21 χώρες

Ο «Βάιος» γεννήθηκε το Μάρτιο του 2021 στη νότια Άνδρο, σε φωλιά που παρακολουθείται το πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli East Med. Νεοσσός ακόμα, ο “Βάιος” σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό και δύο μήνες μετά άφησε το Αιγαίο για να εξερευνήσει τον κόσμο, ακολουθώντας αυτό το ακαταμάχητο ένστικτο που έχουν όλοι οι νεαροί Σπιζαετοί.

Αρχικά κινήθηκε βορειοδυτικά και, αφού διέσχισε όλες σχεδόν τις χώρες των Βαλκανίων, έφτασε στην Αυστρία όπου είχε μια μικρή περιπέτεια όταν, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας έπεσε κουρασμένος σε ένα χωράφι.

Για καλή του τύχη, παρατηρητές πουλιών που ακολουθούσαν κάθε κίνηση του σπάνιου για τη χώρα τους αρπακτικού, τον εντόπισαν και τον μετέφεραν σε ένα Κέντρο Περίθαλψης.

Χάρτης

Ευτυχώς, όπως αναφέρεται στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε λίγες ημέρες ήταν και πάλι στους αιθέρες ενώ οι επόμενες, ακόμα πιο μακρινές, περιπλανήσεις του τον έφεραν μέχρι τη Ρωσία αλλά και την εμπόλεμη Ουκρανία. Στο 3ο πλέον έτος της ζωής του, ο “Βάιος” έχει επισκεφθεί συνολικά 21 χώρες, έχοντας διανύσει πάνω από 24.000 χιλιόμετρα.

Όπως αναφέρουν οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα LIFE Bonelli East Med, οι Σπιζαετοί ενηλικιώνονται στο 4ο έτος της ζωής τους και όσο πλησιάζουν προς αυτό μειώνουν σταδιακά τις περιπλανήσεις τους και διαλέγουν μια επικράτεια ως μόνιμο τόπο εγκατάστασής τους. Ο «Βάιος» αν και πλησιάζει στην ενηλικίωσή του, ως ανήσυχο πνεύμα δεν αποκλείεται να συνεχίσει να εκπλήσσει τους επιστήμονες με ένα ακόμα μεγάλο ταξίδι.

Στόχος του Προγράμματος LIFE Bonelli East Med είναι να αντιμετωπίσει τις πιο κρίσιμες απειλές του Σπιζαετού στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω της εφαρμογής στοχευμένων δράσεων διατήρησης και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού διεθνούς δικτύου διατήρησής του στις χώρες υλοποίησης του έργου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της εφαρμογής δράσεων σε 22 περιοχές του Δικτύου NATURA2000. Συντονιστής του έργου είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ