ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του τουρισμού στο νησί – Έρχονται πολλοί, ξοδεύουν λίγα

Αν και οι αριθμοί δείχνουν μια αυξημένη κίνηση στα κρητικά αεροδρόμια σε σχέση με πέρυσι, αυτό δεν αποτυπώνεται μέχρι στιγμής στους τζίρους, ενώ πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον αυξημένο αριθμό κλινών σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα και κυρίως Airbnb.

Με απλά λόγια, η φετινή χρονιά αποτελεί έναν πραγματικό γρίφο με πολλές πλευρές αναλύσεις όσον αφορά στα αριθμητικά δεδομένα, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να παραβλέψει την αυξημένη κίνηση που καταγράφεται στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου και “I. Δασκαλογιάννης” των Χανίων.

Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” παρουσιάστηκαν τα στοιχεία στα δύο αεροδρόμια από την 1η/1/2023 μέχρι και τον Ιούνιο που μας πέρασε. Μάλιστα, τόσο ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, όσο και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, τόνισαν πως το ταμείο αλλά και τα συμπεράσματα θα είναι στη διάθεσή μας στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Έτσι, με βάση τους αριθμούς, από την 1η/1 έως και τις 28/6 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου έφτασαν 1.493.672 επιβάτες, έναντι 1.339.469 το 2022 και 1.409.109 το ίδιο διάστημα του 2019. Σαν μέτρο σύγκρισης δεν μπαίνουν οι COVID χρονιές το 2020 και το 2021. Αντίστοιχα στο αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης” των Χανίων από την 1η/1 έως και τις 31/5 στα Χανιά έφτασαν 445.209 επιβάτες έναντι 402.167 το 2022, με τη συνολική κίνηση το ίδιο διάστημα του 2023 να ισοδυναμεί με 750.041 αφίξεις και αναχωρήσεις, έναντι 624.974 το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Ένα δεδομένο που πρέπει ίσως να προβληματίσει τους φορείς του τουρισμού είναι η μικρή μείωση που καταγράφεται στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από τους Γερμανούς τουρίστες, μιας και από την 1η/1 έως και τις 28/6 έφτασαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης 335.972 Γερμανοί, έναντι 361.185 την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση του αερολιμένα, η γερμανική αγορά είναι αυτή που θα μπορούσε κατά βάση να επηρεάσει τη συνολική κίνηση στο Ηράκλειο ανάλογα με το πώς θα κινηθεί τους υπόλοιπους μήνες της σεζόν, που μάλλον θα πάει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Η ανθρωπογεωγραφία των τουριστών

Πάντως, και φέτος οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Πολωνοί, οι Βέλγοι, οι Αυστριακοί, οι Ελβετοί και οι Ισραηλινοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, με τους Έλληνες όμως να έχουν τον πρώτο λόγο στο αεροδρόμιο ή καλύτερα τις εσωτερικές πτήσεις, που έφεραν στο Ηράκλειο από την 1η/1 έως και τον Ιούνιο 347.669 επιβάτες, έναντι 275.557 το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Στα Χανιά, πάντως, σε σταθερά επίπεδα κινούνται οι Σκανδιναβοί, που χαρακτηρίζουν και τη δυτικότερη περιφερειακή ενότητα της Κρήτης ως έναν από τους πιο δημοφείς προορισμούς πολιτών από τις Σκανδιναβικές χώρες.

Ωστόσο και φέτος υπάρχουν χώρες που έχουν μηδενικές αφίξεις στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης”, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία, δεδομένο που αφορά τις απαγορεύσεις για τη Ρωσία, αλλά και την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και οι τουρίστες από χώρες που διαχρονικά γυρνούν την πλάτη στην Κρήτη, όπως η Ισλανδία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία, ενώ σε χαμηλές αφίξεις κινούνται και οι βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία, κάτι όμως που σχετίζεται και με τις ελάχιστες πτήσεις που υπάρχουν, μιας και οι Αλβανοί πολλές φορές έρχονται στην Κρήτη οδικώς μέχρι τον Πειραιά και ακτοπλοϊκώς μέχρι την Κρήτη ή και με πτήσεις μέσω Αθήνας.

Επίσης, παρά το μέγεθος της Ισπανίας, ελάχιστες είναι οι αφίξεις προς το Ηράκλειο, μιας και από την 1η/1 έως και τον Ιούνιο 1.368 είναι οι Ισπανοί που επισκέφτηκαν την Κρήτη. Πάντως, τα τελευταία χρόνια η αγορά αυτή κινείται ανοδικά λόγω αεροπορικών εταιρειών που δρομολογούν πτήσεις από Μαδρίτη και Βαρκελώνη προς το Ηράκλειο, αλλά και πάλι ο αριθμός δεν είναι ο αναμενόμενος, μιας και αναφερόμαστε σε μια χώρα με πληθυσμό πάνω από 50 εκατ. πολίτες.

Ελάχιστες είναι οι αφίξεις και από την Τουρκία στο “Νίκος Καζαντζάκης”, μιας και ισοδυναμούν τους πρώτους έξι μήνες σε μόλις 851 επιβάτες.

Ωστόσο, όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, μάλλον μειώνεται η έντονη αισιοδοξία για το πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος η τουριστική χρονιά. Ως μια κακή χρονιά χαρακτήρισε τη σεζόν ο γνωστός τουριστικός πράκτορας Αντίπας Σηφάκης, κάνοντας λόγο για θριαμβευτικές εκτιμήσεις που έκαναν κάποιοι, χωρίς αυτές να επιβεβαιώνονται.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν στη διάρκεια του τηλεοπτικού αέρα τόσο ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, όσο και ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Η άνοδος της Αθήνας

Ένας παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει αρκετά τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς είναι η επανεμφάνιση της Αθήνας, που πλέον είναι μέσα στη δεκάδα των πιο δημοφιλών προορισμών παγκοσμίως, στοιχείο που στρέφει πολλούς τουρίστες που προτιμούσαν νησιά να επιλέγουν την Αθήνα ως τόπο διακοπών.

Στο 68,9% διαμορφώθηκε η μέση πληρότητα για τα ξενοδοχεία της Αθήνας στο πεντάμηνο του 2023, εμφανίζοντας αύξηση κατά 31,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022 και μείωση 4% έναντι του αντίστοιχου 5μηνου του 2019, έτος κανονικότητας προ της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).

Η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία τον μήνα Μάιο προσέγγισε το 88,5%, δηλαδή βελτιώθηκε κατά 7,9% έναντι του Μαΐου 2022. Σε επίπεδο πενταμήνου, δεν ξεπέρασε το 68,9% και απέχει κατά (-) 4,0% από τις επιδόσεις του αντίστοιχου πενταμήνου του 2019 – έτος κανονικότητας προ πανδημίας, με το οποίο ως γνωστόν συγκρίνουμε τις επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση πληρότητα Μαΐου 2023 (88,5%) – ο οποίος Μάιος σημειώνουμε πως θεωρείται παραδοσιακά μήνας αιχμής για τα ξενοδοχεία της Αθήνας – σαφώς βελτιώθηκε έναντι του Μαΐου 2022 (82,0%) και κινήθηκε σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2019 (88,2%). Σε επίπεδο 5μήνου, τα αντίστοιχα αποτελέσματα για τη μέση πληρότητα είναι: 68,9% (2023), 52,5% (2022), 71,8% (2019). Δηλαδή σημειώνεται αύξηση κατά 31,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2022, αλλά και μείωση κατά (-) 4,0% έναντι του α’ 5μήνου 2019.

Η αγωνία για τα τουριστικά έσοδα

Την ώρα που στα μεγάλα ξενοδοχεία οι πληρότητες είναι πολύ καλές, αγγίζοντας και ξεπερνώντας το 85%, το ίδιο συμβαίνει στις μικρότερες μονάδες, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Philoxenia Γιώργος Χριστοδουλάκης, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”.

Με απλά λόγια, τα Airbnb φαίνεται να “κλέβουν” αρκετούς πελάτες από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα και μάλιστα νεότερους ηλικιακά. Οι λεγόμενοι “μικροί” του κρητικού τουρισμού περιμένουν καλύτερες πληρότητες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ για τους φθινοπωρινούς μήνες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους λεγόμενους επαναλαμβανόμενους τουρίστες, που διαχρονικά επιλέγουν για τη διαμονή τους μικρότερα καταλύματα, τα ίδια σχεδόν κάθε φορά που επισκέπτονται την Κρήτη.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στον πιο τουριστικό Δήμο της Κρήτης, αυτόν της Χερσονήσου, μιας και οι προσδοκίες που γεννήθηκαν από τον Απρίλιο και τον Μάιο ανακόπηκαν, με την κατάσταση σήμερα να προκαλεί… πονοκέφαλο. Παρά λοιπόν τους αυξημένους αριθμούς αφίξεων σε σχέση με πέρυσι, η πλειοψηφία των τουριστών που φτάνει στα ξενοδοχεία της Χερσονήσου αρκείται στις παροχές που προσφέρουν τα all inclusive πακέτα και η κατανάλωση εκτός αυτών είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με την εστίαση και το εμπόριο αλλά και όλα τα άλλα επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό να αγωνιούν και να ελπίζουν.

Σύμφωνα με την τουριστική αγορά, η μεγάλη αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, η αύξηση στις τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη λόγω ακρίβειας είναι οι κύριοι λόγοι της μειωμένης κίνησης. Στη Χερσόνησο ήδη από το σαββατοκύριακο ξεκίνησε η “απόβαση” των νεαρών Ολλανδών και όχι μόνο με την ελπίδα να κινηθεί πιο δυναμικά η νύχτα της περιοχής, ενώ κάτι αντίστοιχο ελπίζουν και στα Μάλια με τις αφίξεις των νεαρών Άγγλων. Πάντως, μέχρι στιγμής οι τουριστικοί τζίροι στα καταστήματα κινούνται πιο χαμηλά σε σχέση με πέρυσι, αλλά και τις “χρυσές” χρονιές του 2019 και του 2018.

Τα παράπονα προς την Αυτοδιοίκηση – “Άναψαν τα αίματα” για τα Airbnb

Η βραχυχρόνια μίσθωση ή πιο απλά τα λεγόμενα Airbnb έγινε η αιτία για να προκληθεί μια απίστευτη ένταση, που κατέληξε σε καβγά στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Μάνο Δασκαλάκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Filoxenia Γιώργος Χριστοδουλάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για τους διθυράμβους που ακούει ακόμα και από φορείς τους τουρισμού για τη βραχυχρόνια μίσθωση και το τι αυτή προσφέρει στα τουριστικά έσοδα, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας μερίδας ιδιοκτητών ακινήτων της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης στη διάρκεια του τηλεοπτικού αέρα έκανα μια αναφορά για σωρεία παραπόνων προς την Αυτοδιοίκηση, σημείο που έγινε η αιτία για να προκληθεί μια απίστευτη “έκρηξη” του δημάρχου της Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη. Μάλιστα, ο κ. Καλαντζάκης ζήτησε από τον κ. Χριστοδουλάκη να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοεί. Ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, ο οποίος προσπάθησε να μειώσει την ένταση ανάμεσα στον κ. Χριστοδουλάκη και τον δήμαρχο Ιεράπετρας.

Ο κ. Καλαντζάκης είπε στον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Filoxenia να μη ρίχνει ευθύνες στους Δήμους, που κάνουν ό,τι μπορούν για να θωρακίσουν τη λειτουργία όλων των κλάδων. Θέση στο θέμα πήρε και ο τουριστικός πράκτορας Αντίπας Σηφάκης, ο οποίος υπερασπίστηκε τον κ. Χριστοδουλάκη, τονίζοντας πως το Airbnb λειτουργεί με στόχο το κέρδος των ιδιοκτητών, ζητώντας από τον κλάδο να αποκτήσει θεσμικό ρόλο.

Ο Γιώργος Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για παραποίηση των λεγόμενών του αναφερόμενος στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος ζήτησε καλή συνεργασία του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Filoxenia με όλους τους θεσμούς. Την “έκρηξη” σχολίασαν και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Μιχάλης Βλατάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ