ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Αποχή των δικηγόρων για την «χαμένη» αναστολή και την οπαδική βία

Τις έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων – και – της Κρήτης έχει προκαλέσει η προ ολίγων εβδομάδων τροποποίηση της διάταξης του περιβόητου άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (περί εγκληματικής οργάνωσης), σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση καταδίκης για αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο, δεν επιτρέπεται αναστολή ή μετατροπή της ποινής με κανένα τρόπο, ακόμη για αν πρόκειται για πλημμεληματικές πράξεις!
Η εν λόγω νομοθετική εξέλιξη επήλθε μετά την άγρια, αναίτια δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου Άλκη Καμπανού από οπαδούς αντίπαλης ομάδας στη Θεσσαλονίκη, πριν από λίγους μήνες: Η τροποποίηση του άρθρου 187 Π.Κ. προβλέπεται από τον Ν. 4908/2022 («μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας κ.ο.κ.») που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ωστόσο, όπως ανέφερε και πριν από μερικές ημέρες σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, πρόκειται για «κυβερνητική πρακτική αιφνίδιας και αποσπασματικής νομοθέτησης με αφορμή θέματα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα και προς ικανοποίηση του “κοινού περί δικαίου αισθήματος”».

Από τις αρχές Απριλίου, δικηγορικοί σύλλογοι – και – της Ανατολικής Κρήτης, «υιοθετώντας» τη σχετική απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, απέχουν στοχευμένα από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα. Για του λόγου το αληθές, πριν από λίγα 24ωρα, τόσο το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, όσο και το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου αποφάσισαν την παράταση της στοχευμένης αποχής μέχρι και την Παρασκευή 29 Απριλίου.

«Παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας»

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΔΣΗ κ. Νίκο Καραγιάννη, ο οποίος εξήγησε για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η έντονη αντίδραση απέναντι στην επίμαχη νομοθετική ρύθμιση.

«Εκτιμούμε ότι η νέα διάταξη όπως αυτή έχει εισαχθεί στον Ποινικό Κώδικα με την πρόσφατη τροποποίηση, και η οποία προβλέπει, ακόμα και για τη σε βαθμό πλημμελήματος τέλεση της πράξης, η έφεση κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, και η οποία τέθηκε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με το δικηγορικό Σώμα, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου», ανέφερε αρχικά ο κ. Καραγιάννης.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΔΣΗ, η διάταξη «ουσιαστικά μεταθέτει ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως αυτό της ανασταλτικής ισχύος της έφεσης, από την κυριαρχική εκτίμηση του δικαστηρίου της ουσίας και του φυσικού δικαστή, στον ίδιο το νόμο. Με τον τρόπο αυτόν επιχειρεί να δημιουργήσει εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις στον χώρο ποινικής δικαιοσύνης».

Με λίγα λόγια, εάν τρεις ή περισσότεροι κατηγορούμενοι για «συμμορία» διαπράττουν πλημμελήματα (όπως διάρρηξη, ή φθορά ξένης ιδιοκτησίας), τυχόν πρωτόδικη καταδίκη τους έχει ως συνέπεια τον άμεσο εγκλεισμό τους στη φυλακή. Δεν προβλέπεται δηλαδή πλέον ούτε μετατροπή της ποινής σε χρηματική, ούτε αναστολή της: Οι ποινές φυλάκισης εκτίονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρωτόδικης διαδικασίας, καθώς και η τυχόν ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, παρόμοιες διατάξεις υπήρχαν και στο παρελθόν στους αθλητικούς νόμους, πλην όμως ποτέ μια τέτοια διάταξη δεν έφτασε στο σημείο να εισαχθεί στον Ποινικό Κώδικα με γενική ισχύ. Υπήρχε δηλαδή πάντα ο τοπικός περιορισμός είτε εντός είτε πλησίον γηπέδων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Με την εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, αφαιρείται από τον πρώτο βαθμό, από τον δικαστή, η δυνατότητα να κρίνει και να σταθμίζει εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις έκτισης ή μη της ποινής από τον καταδικασθέντα. Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΔΣΗ, πλήττεται ευθέως το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου και το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε προσώπου να προσφεύγει στον φυσικό δικαστή, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να κρίνει τέτοιου είδους ζητήματα.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι από τη στοχευμένη αποχή των δικηγόρων εξαιρούνται υποθέσεις που τελούν υπό παραγραφή, ή στις οποίες συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ