ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Από τα 30ρια στο ψύχος και τα χιόνια – Πότε χειμωνιάζει στο νησί

Οι ακραίες θερμοκρασίες για την εποχή στην Κρήτη που το Σαββατοκύριακο 9-10 Ιανουαρίου θα φτάσουν ίσως και τους 29 -30 βαθμούς σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα δημιουργούν προβληματισμό στους επιστήμονες ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ψυχρή εισβολή που θα φέρει χιόνια στο νησί.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και διευθυντής του meteo.gr,  μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, εξήγησε το φαινόμενο που φαίνεται αφύσικο μέσα στο χειμώνα και το αποδίδει χωρίς ενδοιασμούς στην κλιματική αλλαγή.

Οι υψηλές θερμοκρασίες εξηγούνται από τους νοτιάδες που εδώ και ένα μήνα περίπου δεν λένε να εγκαταλείψουν το νησί και προέρχονται από την κυκλοφορία ψυχρής και ζεστής αέριας μάζας από την Ευρώπη ανεβάζοντας στα ύψη των υδράργυρο.

Καλοκαιρινές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο..

Τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη παρατηρούνται είπε ο κ.Λαγουβάρδος αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες 23-24 βαθμών Κελσίου και μάλιστα μέσα στο χειμώνα απόρροια των νοτιάδων αλλά τις επόμενες ημέρες αυτές οι θερμοκρασίες εάν επαληθευτεί η πρόγνωση θα πλησιάσουν τους 30 βαθμούς.

Φυσικά ανέφερε και δεν είναι κάτι το φυσιολογικό γι αυτή την εποχή. Αντίστοιχες θερμοκρασίες στην Κρήτη είχαμε και το 2010.

Έρχεται στην Κρήτη βαρυχειμωνιά….

Ο διευθυντής του meteo.gr ανέφερε ότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μεγάλη αλλαγή του καιρού από την ερχόμενη εβδομάδα με ψυχρή εισβολή που θα φέρει ακόμη και χιόνια στην Κρήτη.Ραγδαία επίσης πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και 15 – 20 βαθμών.

Αυτό ανήκει στα παράδοξα του καιρού και πιστεύω κατέληξε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα της εποχής αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν χιόνια και αυτά που υπάρχουν ίσως λιώσουν τις επόμενες ημέρες στερώντας από τον υδροφόρο ορίζοντα πολύτιμους υδάτινους πόρουςΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ