ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Απλησίαστα τα οπωροκηπευτικά εξαιτίας της κακοκαιρίας – Αναδουλειές για τους μανάβηδες

Απλησίαστα για τους καταναλωτές έγιναν τις τελευταίες ημέρες τα οπωροκηπευτικά προϊόντα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Το τσουχτερό κρύο που εδώ και μέρες επικρατεί στην Κρήτη, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατακόρυφα οι ποσότητες παραγωγής με συνέπεια να υπάρξει αυξημένη ζήτηση, γεγονός που έφερε και την αύξηση στην τιμή των προϊόντων.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των οπωροπωλών Ηρακλείου, Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη, παρουσιάζεται μία αύξηση της τάξεως του 20 με 25% στην τιμή των προϊόντων, κυρίως αυτών που καλλιεργούνται στα θερμοκήπια.

Πιπεριές, μελιτζάνες, χορταρικά, αγγούρια και ντομάτες έχουν πάρει την ανιούσα αφού πριν την κακοκαιρία το μικρό αγγούρι είχε 1,5 ευρώ το κιλό ενώ τώρα πωλείται προς 2,20 ευρώ ενώ τα κολοκύθια από 2,5 ευρώ ανέβηκαν στα 2,80.

Ο κ. Χαλκιαδάκης εκτιμά ότι πριν το Πάσχα θα υπάρξει ενδεχομένως μία μικρή πτώση στις τιμές ωστόσο θα ανέβει και πάλι αφού σε κάθε εορταστική περίοδο οι τιμές αυξάνονται. “Η μείωση των εσόδων στα ελληνικά νοικοκυριά έχει αναγκάσει πολλούς καταναλωτές να μειώσουν τις αγορές τους στα οπωροκηπευτικά προϊόντα με συνέπεια πολλούς ιδιοκτήτες μανάβικων στο Ηράκλειο να βλέπουν την δουλειά τους να έχει πέσει κατακόρυφα” σχολιάζει ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Την ίδια εικόνα περιγράφει στο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλης ορφανουδάκης.

Όπως λέει, λόγω κακοκαιρίας μειώθηκε η παραγωγή με συνέπεια να ανέβει η τιμή στα αγροτικά προϊόντα. “Έχουμε αύξηση από 20 έως 50 λεπτά ανάλογα το προϊόν” δηλώνει ο κ. Ορφανουδάκης και εκτιμά ότι η κατάσταση στην αγορά θα ομαλοποιηθεί τις επόμενες μέρες αφού θα έχει λήξει και η απεργία της πανελλήνιας ναυτικής ομοσπονδίας η οποία κάθε φορά προκαλεί προβλήματα στη μεταφορά των προϊόντων.

“Εκτοξεύθηκε” το αγγούρι στην Άρβη

Ενδεικτικό της αύξησης στην τιμή των οπωροκηπευτικών προϊόντων είναι η τιμή με την οποία δημοπράτησε αγγούρι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρβης στον Δήμο Βιάννου.

αγγουρι αρβης

(Το αγγούρι της Άρβης γίνεται ανάρπαστο στο εξωτερικό)

Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Ρουμελιώτης, η τιμή στο προϊόν έχει ανέβει κατά πολύ ωστόσο οι ποσότητες παραγωγής μειώθηκαν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες το αγγούρι βρισκόταν στο 1,20 με 1,30 ευρώ, τιμή οριακή για τους παραγωγούς, τώρα έχει εκτοξευθεί στα 2,5 ευρώ το κιλό αφού πριν από δύο μέρες έγινε πράξη δημοπρασίας με 2,56 ευρώ ενώ την Τετάρτη (8/2) η τιμή αυτή έπεσε στα 2,40 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Άρβη είναι ένα μέρος που παράγει μεγάλες ποσότητες θερμοκηπιακού αγγουριού υψηλής ποιότητας, οι οποίες εξάγονται κυρίως στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει ο κ. Ρουμελιώτης, έχει υπάρξει ημέρα όπου στην Άρβη κόπηκαν 60 τόνοι αγγουριού ενώ τώρα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών η ποσότητα αυτή με δυσκολία φτάνει τους 20.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ