ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – Απάτη στο Μηχανολογικό: Στο Εφετείο η ποινική διαπραγμάτευση – Τα δύο αδέρφια κατέθεσαν 200.000 ευρώ

Στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναμένεται – όπως όλα δείχνουν – να επικυρωθεί σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, το πρακτικό της ποινικής διαπραγμάτευσης που αφορά στα δύο αδέρφια που εμπλέκονται με κακουργηματικές κατηγορίες στην πολύκροτη υπόθεση της απάτης που είχε στηθεί σε βάθος πολλών ετών σε βάρος του Μηχανολογικού Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη χθεσινή ημέρα υπογράφηκε στην Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης το πρακτικό της ποινικής διαπραγμάτευσης με προτεινόμενη ποινή 6 ετών σε βάρος των κατηγορουμένων αδερφών. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αδερφοί βαρύνονται με κατηγορίες περί απάτης, πλαστογραφίας και χρήσης πλαστού εγγράφου.

Πλέον, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμπονται σήμερα Πέμπτη ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, το οποίο είναι αρμόδιο για την επικύρωση του πρακτικού ποινικής διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ της Περιφέρειας Κρήτης το χρηματικό ποσό των 200.000 ευρώ από τους δύο αδερφούς που φέρονται ως οι βασικοί πρωταγωνιστές της κομπίνας. Αξίζει να επισημάνουμε, πάντως, ότι έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το σύνολο της χρηματικής ζημίας, που φέρονται να προκάλεσαν σε βάρος του Μηχανολογικού από την έκνομη δράση τους τα δύο αδέρφια, εκτιμάται περίπου στα 935.000 ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, η επίμαχη εξέλιξη, εφόσον τελικά επικυρωθεί σήμερα με απόφαση δικαστηρίου, συνιστά την πρώτη μεγάλη υπόθεση “εγκλήματος λευκού κολάρου” στην Κρήτη που “επιλύεται” με τον σχετικά προσφάτως εισαχθέντα (μέσω του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το 2019) στην ελληνική έννομη τάξη θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης.

Ο εν λόγω θεσμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε ουκ ολίγες χώρες και είναι αγγλοσαξωνικής προέλευσης (plea bargaining). Ουσιαστικά, το βασικό του γνώρισμα είναι η “ανταλλαγή” της ομολογίας με την επιβολή μειωμένης ποινής.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, από τον θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης εξαιρούνται τα κακουργήματα που επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, όσα συνδέονται με την τρομοκρατία, καθώς και όσα στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τους δύο αδερφούς, στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη ο πατέρας τους, καθώς και τρία ακόμη άτομα. Οι τέσσερις συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν – διαδοχικά – μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου. Άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους. Στον πατέρα των δύο αδερφών απαγορεύτηκε, πριν λίγες εβδομάδες, η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να δίνει το “παρών” στο Α.Τ. της περιοχής του δύο φορές τον μήνα. Εξάλλου, του επιβλήθηκε ο όρος της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι στα τέλη του 2022 είχαν εμφανιστεί στην ανακρίτρια Ηρακλείου άλλοι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Πρόκειται για εργαζόμενη στο επίμαχο γραφείο, έναν υπάλληλο του Μηχανολογικού κι έναν πολίτη. Και οι τρεις είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους: Μόνο στη γυναίκα που εργαζόταν στο γραφείο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει για την υπόθεση πριν από λίγους μήνες η Αστυνομία αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, την αξιοποίηση πληροφοριών, στοιχείων και ειδικών ανακριτικών πράξεων, και με τη συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων διορισθέντων από την Περιφέρεια Κρήτης, προέκυψε ότι τρεις ημεδαποί, οι οποίοι διατηρούν γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων στο Ηράκλειο, και μία ημεδαπή εργαζόμενη σε αυτό ενεργούσαν ως κατ’ εξουσιοδότηση διεκπεραιωτές πράξεων έκδοσης άδειας (ταξινόμησης) ή μεταβίβασης κυριότητας οχημάτων στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Από τους πελάτες τους συγκέντρωναν τα απαραίτητα έγγραφα και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για την έκδοση αδειών και μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, και λάμβαναν και τη σχετική τους αμοιβή. Εν συνεχεία, αντί να καταβάλουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρηματικό ποσό για τις κατά περίπτωση υποθέσεις, προέβαιναν σε κατάθεση μικρότερου ποσού, πραγματοποιώντας συναλλαγή μέσω μηχανήματος αυτόματης συναλλαγής, και παραποιούσαν την εκτυπωμένη απόδειξη συναλλαγής ώστε να εμφαίνεται το προβλεπόμενο ποσό».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ