ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αντιδρούν οι μελισσοκόμοι – «Έρχεται η ταφόπλακα!»

«Εμπόδια» στην μελισσοκομία βάζει η Πολιτική Προστασία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και τον Σωτήρη Μεταξά, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης Κώστας Λεονταράκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Λεονταράκης, μέχρι και πριν από λίγο διάστημα δεν υπήρχαν συγκρούσεις με κανένα συντονιστικό όργανο. «Σαν κλάδος είχαμε υπακούσει, ήταν επιτακτική η ανάγκη να υπακούσουμε, με τα όσα έχουν συμβεί αλλά και να προστατεύσουμε ότι έχει απομείνει από την κρητική γη. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει γιατί 15 ημέρες δεν μπορούμε να εργαστούμε, σαν να έχει βγει απαγόρευση για ένα κλάδο».

Σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, αυτή η απαγόρευση ισχύει για όλη την Ελλάδα, συνεπώς και την Κρήτη. «Υπάρχει απαγόρευση προσέγγισης στα δάση, αυτή η εποχή ανήκει στη συλλογή του μελιού που είναι από το πεύκο. Είμαστε ήδη ένα μήνα μέσα στα πεύκα, δεν υπάρχει εργασία μελισσοκομική χωρίς κάπνισμα μέλισσας. Έχουμε ένα πρωτοφανή αποκλεισμό για πρόσβαση τα δάση, έχουν συμβεί αυτά στο παρελθόν αλλά όχι να μας απαγορεύσουν να μπούμε, να βγούμε και να υπάρχουν πρόστιμα».

Ο κ. Λεονταράκης έκανε λόγο για τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας, όσον αφορά τη συλλογή του θυμαριού. «Οι ασθένειες και οι καύσωνες έχουν χτυπήσει την χλωρίδα της Κρήτης και τις μέλισσες. Αδυνατούμε να βγάλουμε το εισόδημα και η τελευταία μας ζαριά αυτή τη στιγμή παίζεται»

Αυτό που ζητούν οι μελισσοκόμοι είναι μια οριζόντια εξαίρεση για τον κλάδο, υπό όρους. «Δεν ζητάμε να κάνουμε φασαρίες, γιατί εκεί θα φτάσουμε. Κάνουμε έγγραφο προς την πολιτεία, προσπαθούμε να προλάβουμε καταστάσεις, γιατί θα φτάσουμε σε σημείο που δεν θέλουμε. Ζητάμε άρση των μέτρων, υπό περιοριστικούς όρους, χάνουμε το εισόδημα μας, σαν κλάδος πληγήκαμε από τον κορωνοϊό. Δεν έχουμε λάβει καμία αποζημίωση, οι πωλήσεις έχουν πέσει και αυτή τη στιγμή έρχεται η ταφόπλακα, δεν γίνεται να μη δουλέψουμε, εγώ ζω από αυτό το πράγμα». 

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ