ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αντιδράσεις για το “χτίσιμο” του “Ευαγγελισμού” – “Τσουνάμι” ανακοινώσεων από φορείς

Μαζική είναι η κατακραυγή φορέων της Κρήτης αναφορικά με την εκκένωση της κατάληψης “Ευαγγελισμού”, αλλά και της «αστυνομοκρατίας» που επικρατεί τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες στο κέντρο του Ηρακλείου.

Μετά από ουκ ολίγες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην πόλη από αλληλέγγυους στην κατάληψη, χθες το βράδυ επρόκειτο να λάβει χώρα ανοικτή συνέλευση υπεράσπισης της κατάληψης, στο πάρκο “Ξενία”.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η δημόσια τοποθέτηση των “Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης”, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι της εκκένωσης της κατάληψης «ακολούθησαν αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες στο μνημείο, κατ’ εντολή της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου».

«Το κτήριο του “Ευαγγελισμού” είναι κηρυγμένο ιστορικό μνημείο της πόλης από το 1996, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/480/11926/6-2-1996 (ΦΕΚ 190/Β/21-3-1996) (…).

Την εκκένωση της κατάληψης ακολούθησαν αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες στο μνημείο, κατ’ εντολή της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου. Αρχικά βιδώθηκαν λαμαρίνες πάνω στα κουφώματα του ισογείου και στη συνέχεια εκτελέστηκαν εργασίες περαιτέρω σφραγίσματος όλων των ανοιγμάτων, πρώτα του ισογείου και στη συνέχεια του 1ου ορόφου με χρήση σκαλωσιάς. Εκτόξευσαν σκυρόδεμα σε μεταλλικό πλέγμα που τοποθετήθηκε πάνω από τις λαμαρίνες ή, για να το πούμε πιο απλά, τσιμέντωσαν τις πόρτες και τα παράθυρα του μνημείου!

Από την εμπειρία μας οι μηχανικοί γνωρίζουμε ότι οι υποδείξεις των Υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού είναι λεπτομερείς και απόλυτα δεσμευτικές, προκειμένου να μην αλλοιώνονται τα μνημεία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι εργασίες που εκτελούνται είναι εντελώς παράνομες, γιατί απλούστατα καμία υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού δε θα έδινε ποτέ έγκριση για μια τόσο καταστροφική επέμβαση στις όψεις ενός μνημείου.

Πράγματι, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου εκδόθηκε σήμα διακοπής εργασιών από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης», αναφέρουν οι Αυτόνομοι Μηχανικοί, οι οποίοι θέτουν τα εξής ερωτήματα:

* Γιατί κρίθηκε σκόπιμο να εκτελεστεί, ελάχιστες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η απόφαση εκκένωσης της κατάληψης, η οποία, όχι μόνο έχει ληφθεί από τον Ιούλιο, αλλά – όπως προκύπτει από τις εκ των υστέρων καταγγελίες καθηγητών του Ιδρύματος – δεν εκφράζει όλη τη Σύγκλητο, όπως αρχικά ανακοινώθηκε από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης;

* Πώς άραγε έγιναν τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά οι εργασίες σφράγισης, παρακάμπτοντας όλες τις “γραφειοκρατικές” διαδικασίες;

* Γιατί η Πρυτανεία χρηματοδότησε αυθαίρετες εργασίες σφράγισης, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στην πρόσοψη, και ίσως όχι μόνο, του μνημείου;

* Γιατί επιλέχτηκε η αδικαιολόγητα βίαιη και χωρίς προειδοποίηση εκκένωση του κτηρίου από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, επιχείρηση που από καθαρή τύχη δε στοίχισε τη ζωή του μεταπτυχιακού φοιτητή που έπεσε από την ταράτσα του κτηρίου κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, ενώ είναι προφανές ότι ούτε συγκεκριμένο πλάνο αξιοποίησης υπάρχει, ούτε χρήματα/ μελέτες/ άδειες για την υλοποίησή του;

* Γιατί η Αστυνομία επιλέγει να περιφρουρεί αντί να διακόψει τις παράνομες εργασίες; (Από την εκκένωση της κατάληψης έως και σήμερα που γράφεται αυτό το κείμενο, το κτήριο φυλάσσεται περιμετρικά από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε 24ωρη βάση).

Για το ζήτημα της κατάληψης του “Ευαγγελισμού” τοποθετήθηκε δημόσια και το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών που εξέδωσε σχετικό ψήφισμα. Σε αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου φέρει βαρύτατες ευθύνες, που όχι μόνο δεν προασπίστηκε θεμελιώδεις πολιτικές και λαϊκές ελευθερίες, αλλά επέτρεψε με την ανοχή της στον πρύτανη να υποβάλλει αίτημα στην Αστυνομία για τη βίαιη εκκένωση του κτηρίου (!). Το αίτημα αυτό προσβάλλει συνολικά την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις συλλογικές ελευθερίες που αυτή οφείλει να προασπίζεται, ενώ ταυτόχρονα εναρμονίζεται πλήρως με την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, που είναι πολιτική εκφασισμού του κράτους, φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής και κατάργησης θεμελιωδών πολιτικών ελευθεριών και συλλογικών κατακτήσεων.

Το κτήριο της κατάληψης, από το 1985 που έπαψε να λειτουργεί ως κλινική, παρέμεινε επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο, χωρίς το Πανεπιστήμιο Κρήτης να έχει εκπονήσει ποτέ κανέναν σχεδιασμό για την αξιοποίηση του κτηρίου. Το 2002 καταλήφθηκε μετά από πρωτοβουλία φοιτητών της πόλης. Ο “Ευαγγελισμός” έγινε χώρος αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης, πολιτισμού και στέγη πολλών πολιτικών συλλογικοτήτων, συνελεύσεων και διαδικασιών».

Για την κατάληψη του “Ευαγγελισμού” εξέδωσε ανακοίνωση και ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης, τα μέλη του οποίου αναφέρουν ότι θεωρούν αδιανόητο η εκκένωση να πραγματοποιείται «θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, έχοντας σαν κατάληξη έναν πολυτραυματία. Στις ειρηνικές πορείες και διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες, τις οποίες στήριξε μεγάλη μερίδα πολιτών του Ηρακλείου και στις οποίες παρευρίσκονταν πολλά παιδιά και βρέφη, υπήρξε απροκάλυπτη χρήση αστυνομικής βίας και χημικών. Αποτέλεσμα ήταν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που τρομοκράτησε και έθεσε σε κίνδυνο όσους παρευρίσκονταν στο κέντρο. Επιπλέον, θεωρούμε αντιδημοκρατική και αδικαιολόγητη την επίθεση της Αστυνομίας στο στέκι της αυτο-οργανωμένης ομάδας του “Τηγανίτη”, και καταπάτηση του δικαιώματος της ελεύθερης συνάθροισης. Κατακριτέα είναι και τα χυδαία γκράφιτι στο κτήριο του “Ευαγγελισμού”, αλλά και τα υβριστικά σχόλια και οι προκλητικές φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα από μέλη της Αστυνομίας. Δε γίνεται η Αστυνομία να μένει συνεχώς στο απυρόβλητο».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ