ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: «Άνω-κάτω» ο τουριστικός κλάδος λόγω «εισαγόμενων εργαζομένων» – «Αγκάθι» η έλλειψη στέγης στο νησί

Την ώρα που μηνύματα από τις διεθνείς αγορές «δείχνουν» για τη νέα σεζόν μια χρονιά-ρεκόρ για την Κρήτη, οι επιχειρηματίες του κλάδου, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την απόφαση της κυβέρνησης να «ανοίξει» την πόρτα σε 75 χιλιάδες εργαζόμενους από τρίτες χώρες.

Οι ξενοδόχοι του νησιού εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την εξέλιξη αυτού του εγχειρήματος, ενώ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι από πλευρά τους μιλούν για σύγχρονη «δουλεία» στην «ναυαρχίδα» της ελληνικής οικονομίας.

Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι της Κρήτης για το πώς θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική περίοδος, δεδομένου ότι η μαζική φυγή ξενοδοχοϋπαλλήλων το προηγούμενο διάστημα, έχει αφήσει κενό που ξεπερνά τις 80 χιλιάδες θέσεις πανελλαδικά.

Η νέα σεζόν που σε λίγες εβδομάδες ξεκινά αναμένεται βάσει των στοιχείων να είναι «χρονιά-ρεκόρ» για την Κρήτη, όμως, «φρένο» στην αισιοδοξία επιχειρηματιών και εργαζομένων βάζει η πρόσφατη υπουργική απόφαση που «ανοίγει» την πόρτα σε «εισαγόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους», που είναι αμφίβολο, εάν θα καταφέρουν να έρθουν και αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το «πράσινο φως» της κυβέρνησης για την έλευση 75 χιλιάδων εργαζομένων από τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και άλλες, προκειμένου να απασχοληθούν σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων και στον τουρισμό, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από ξενοδόχους και ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Το τελευταίο διάστημα δεν είναι και λίγοι οι ξενοδόχοι του νησιού που έχουν προσεγγίσει εργαζόμενους από άλλες περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας, όπου η θερινή περίοδος τους βρίσκει χωρίς δουλειά, ώστε να έρθουν στην Κρήτη για να εργαστούν. Όμως και πάλι το βασικό εμπόδιο που συναντούν είναι η έλλειψη στέγης.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ