ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τους πλημμυροπαθείς της 15ης Οκτωβρίου

Συνεχίζεται η σε… “δόσεις” ενεργοποίηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης προς τους πληγέντες εδώ στην Κρήτη από τις πρόσφατες, καταστροφικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου, κατά τις οποίες θρηνήσαμε, δυστυχώς, και δύο ανθρώπινες ζωές.

Μετά την πρώτη αρωγή, που ξεκίνησε να καταβάλλεται έστω και όχι για το σύνολο – μέχρι τώρα – των δικαιούχων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά παράπονα, και την εκκίνηση της μακράς διαδικασίας της παροχής στεγαστικής συνδρομής για επισκευές/ανακατασκευές κτηριακών εγκαταστάσεων κάθε είδους, “σκυτάλη” παίρνει τώρα η ενεργοποίηση μιας σειράς φορολογικών και άλλων οικονομικών ελαφρύνσεων προς τους πλημμυροπαθείς…

Στην κατεύθυνση αυτή δημοσιεύτηκε η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών με θέμα την παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου.

Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, ενεργοποιούνται μία σειρά από διευκολύνσεις για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του προηγούμενου μήνα στην Κρήτη και συγκεκριμένα:

  • Παρατείνονται μέχρι και τις 18 Απριλίου 2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ/ ΚΕΜΕΕΠ/ ΚΕΦΟΜΕΠ/ ΚΕΒΕΙΣ οφειλών, που λήγουν ή έληξαν κατά το διάστημα 15 Οκτωβρίου 2022 μέχρι και 18 Απριλίου 2023.
  • Οι δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν ή έληξαν από 15 Οκτωβρίου 2022 μέχρι και 18 Απριλίου 2023 παρατείνονται μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης. Η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις αυτές παρατείνεται κατά τους μήνες της χορηγηθείσας παράτασης.
  • Αναστέλλεται μέχρι και τη 18η Απριλίου 2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων τη 15η Οκτωβρίου 2022 οφειλών.
  • Τυχόν καταβληθείσες προσαυξήσεις/ τόκοι/ επιβαρύνσεις εκπρόθεσμης καταβολής που επιβλήθηκαν στις οφειλές των δύο πρώτων παραγράφων, από τις 15 Οκτωβρίου 2022 μέχρι την ημερομηνία ισχύος της υπουργικής απόφασης, επιστρέφονται ύστερα από σχετική αίτηση του φορολογούμενου στην αρμόδια υπηρεσία. Επίσης, ρυθμίσεις που τυχόν απωλέσθηκαν από τις 15 Οκτωβρίου 2022 μέχρι την ημερομηνία ισχύος της απόφασης αναβιώνουν ύστερα από σχετική αίτηση του φορολογουμένου.

Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρει σχετικά σε δήλωσή του με φόντο τη δημοσίευση της απόφασης για τις οικονομικές ελαφρύνσεις προς τους πλημμυροπαθείς: «Ένα ακόμα από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου στην Κρήτη τέθηκε σε εφαρμογή. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, προβλέπεται η παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επηρεάστηκαν από τις εν λόγω πλημμύρες. Ευχαριστίες στον κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση του συνόλου των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές».

ΚΥΑ για αποζημιώσεις από τις πλημμύρες του 2020

Εντωμεταξύ, σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση μέσω της οποίας προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από πλημμύρες προηγούμενων ετών στην Κρήτη και στη Στερεά Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, αποζημίωση προβλέπεται για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και από τις πλημμύρες της 20ής έως την 22α Οκτωβρίου 2020 και της 6ης, 7ης, 8ης και 10ης Νοεμβρίου 2020, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Θυμίζουμε ότι τις προάλλες οι συναρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία οριοθετούνται οι πλημμυρόπληκτες περιοχές του νησιού που επλήγησαν από τη φονική θεομηνία της 15ης Οκτωβρίου και έτσι ξεκινά επισήμως η διαδικασία για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή/ανακατασκευή των κτηρίων μέσω της ΓΔΑΕΦΚ (Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) του υπουργείου Υποδομών.

«Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022 σε περιοχές α) των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, β) του Δήμου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και γ) του Δήμου Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ