ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – αμπέλια: Απόγνωση και αυξημένο κόστος παραγωγής από τις ζημιές (φωτογραφίες)

Το τελειωτικό χτύπημα στην αμπελοκαλλιέργεια της Κρήτης ήρθε να δώσει το διήμερο με τις έντονες βροχοπτώσεις, που έπεσαν στο νησί την περασμένη Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Ιουνίου.

Η πλειοψηφία των αμπελουργών στην Κρήτη βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από τις ασταθείς καιρικές συνθήκες.

Το πρόβλημα είναι έντονο σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν αμπέλια με τους παραγωγούς να καταγραφούν ζημιές που ξεπερνούν το 30 με 40% σε αμπέλια που είχαν την απαραίτητη φροντίδα από την πλευρά των ιδιοκτητών.

περονόσπορος

(Φωτογραφία από αμπέλι στις Κάτω Ασίτες)

Αντιθέτως σε εκείνα τα αμπέλια όπου ιδιοκτήτες δεν είχαν φροντίσει να προβούν στους απαραίτητους ψεκασμούς η ζημιά φτάνει και το 100%.

Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής εξαιτίας των απανωτών ψεκασμών έχει ξεπεράσει την τιμή πώλησης του προϊόντος.

Έχουμε μπει ήδη μέσα” σχολιάζουν οι αμπελοκαλλιεργητές που βλέπουν τα αμπέλια τους να έχουν πέσει θύματα του περονόσπορου, της χολέρας και του βοτρύτη.

Αυτό που λένε χαρακτηριστικά είναι ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος από κλιμάκια του ΕΛΓΑ ακόμα και αν από τον οργανισμό δεν προβλέπεται αποζημίωση για τον περονόσπορο.

περονόσπορος

(Φωτογραφία από αμπέλι στις Κάτω Ασίτες)

 

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση με τον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα προκειμένου να του εκθέσει το μέγεθος του προβλήματος ενώ όπως είπε θα ζητήσει να έρθει στην Κρήτη κλιμάκιο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ θα σχηματίσουν έκθεση για τις ζημιές που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιέργειες και οι ελαιώνες.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ