ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αισθητήρας «φύλακας – άγγελος» χτυπά «συναγερμό» όταν κάτι δεν πάει καλά με το σάκχαρο του διαβητικού

«Σωτήριος» για τους ασθενείς με διαβήτη είναι αισθητήρας που καταγράφει τις τιμές του σακχάρου και ειδοποιεί με «συναγερμό» αν αυξηθούν ή πέσουν επικίνδυνα, μέσω εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο.

Πρόκειται για μικροσυσκευή που διευκολύνει την καθημερινή ζωή των διαβητικών , σύμφωνα με την διευθύντρια του Διαβητολογικού Κέντρου του Βενιζελείου Ευρυδίκη Κυρλάκη, η οποία σημείωσε ότι στο ιατρείο παρακολουθούνται περισσότεροι από 15.000 ασθενείς από όλη την Κρήτη και τα γύρω νησιά.

Σύμφωνα με την κ.Κυρλάκη καταγραφή του σακχάρου γίνεται σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση.

Εφαρμόζεται στον βραχίονα και ο ασθενής μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή αν παρουσιάσει υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία, ώστε να κάνει ένεση ινσουλίνης ή να φάει κάτι, προκειμένου να γίνει ταχεία διόρθωση και να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο επίθεμα με αισθητήρα ο ασθενής δεν το βγάζει ούτε όταν κάνει μπάνιο στο σπίτι του ή βρίσκεται στην θάλασσα, δηλαδή βρίσκεται πάνω στο σώμα του συνεχώς.

Είναι πολύτιμο κυρίως για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 που κάνουν ινσουλινοθεραπεία και στο διαβητολογικό ιατρείο του Βενιζέλειου φθάνουν τους 400.

Να σημειωθεί ότι οι αισθητήρες καταγραφής του διαβήτη κυκλοφορούν χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται από ασθενείς του νησιού αισθητήρες με «συναγερμό».

Έχουν κόστος περίπου 60-65 ευρώ και στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 που κάνουν θεραπεία με ινσουλίνη η συνταγογράφηση, γίνεται δωρεάν.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ