ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αισιοδοξία, όχι εφησυχασμός – Κατά 65% μειώθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού τον Δεκέμβριο

Αχτίδα αισιοδοξίας αποτέλεσε ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κρήτη τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον Νοέμβριο που είναι μακράν ο χειρότερος μέχρι σήμερα μήνας της πανδημίας.

Τον τελευταίο μήνα του χρόνου, το σύνολο των κρουσμάτων στο νησί ανήλθε σε 419, έναντι 1.147 τον Νοέμβριο. Η μείωση άγγιξε το 65%, δηλαδή κατά τα 2/3, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα μέτρα προστασίας που εφαρμόστηκαν από τις 7 Νοεμβρίου έπιασαν τόπο.

Ωστόσο, όπως και τον Νοέμβριο, τα περισσότερα κρούσματα, αναλογικά με τον πληθυσμό, καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο στα Χανιά (148), ενώ στο Ηράκλειο καταγράφηκαν 217, στο Ρέθυμνο 39 και στο Λασίθι μόλις 15.

Ο δύσκολος Νοέμβριος

Θυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο, παρ’ ότι ήταν ο πρώτος μήνας της καραντίνας, τα κρούσματα στην Κρήτη έφτασαν τα 1.175, με το Ν. Ηρακλείου να εμφανίζει τα 644, το Ν. Χανίων 346, το Ν. Ρεθύμνου 122 και το Ν. Λασιθίου 63.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η επιβολή της καραντίνας συνέβαλε στο να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση και στο νησί μας, όμως αυτό που ανησύχησε ιδιαίτερα πολίτες και υγειονομικούς ήταν ότι παρά την καραντίνα, που τον Νοέμβριο διήρκησε 23 μέρες, τα κρούσματα όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν!

Μάλιστα, τις περισσότερες μέρες κυμάνθηκαν μεταξύ 40 και 50, με τους Νομούς Ηρακλείου και Χανίων να εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάποιες περιπτώσεις από Ρέθυμνο και Λασίθι εστάλησαν στα Νοσοκομεία Χανίων και Ηρακλείου όπου και καταγράφηκαν.

Ο αισιόδοξος Δεκέμβριος

Μετά τις 6 Δεκεμβρίου καταγράφηκε μείωση στα κρούσματα που κυμαίνονταν μεταξύ 9 και 17 ανά ημέρα, ωστόσο όλο το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα τα ημερήσια κρούσματα δεν «έπιασαν» καμία μέρα διψήφιο αριθμό, κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο η χρονιά.

Όσον αφορά τον Νομό Χανίων, οι πιο «φορτωμένες», όπως και στο σύνολο της Κρήτης, ήταν οι τέσσερις πρώτες μέρες οπότε και καταγράφηκαν διψήφιοι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων, ενώ στη συνέχεια η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να κυμαίνεται σε μονοψήφιους αριθμούς (κάτω των 7 κρουσμάτων ημερησίως, ενώ υπήρξαν και τρεις «καθαρές» μέρες.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 6-1-2021. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ