ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Αισιοδοξία για υψηλές «πτήσεις» και το 2023 στον τουρισμό

Την πρώτη χρονιά πλήρους κανονικότητας με νούμερα που παραπέμπουν στο 2019 φαίνεται ότι έχει μπροστά του ο ελληνικός τουρισμός, με τα μηνύματα από την ευρωπαϊκή αγορά να είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά για τον κλάδο, τους Βρετανούς να πρωτοστατούν και να δίνουν τον ρυθμό για τη σεζόν του 2023 και τους πιο συγκρατημένους, μέχρι σήμερα, Γερμανούς να ακολουθούν.

Οι εγχώριοι φορείς γύρισαν με γεμάτες τις βαλίτσες από το Βερολίνο, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε στις 7-9 Μαρτίου η μεγάλη, διεθνής έκθεση ΙΤΒ Berlin, η οποία δίνει κάθε χρόνο το πρώτο στίγμα για το πώς θα κινηθεί τουριστικά η χρονιά, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά γενικότερα για τις ανταγωνίστριες αγορές. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία αυτή την περίοδο, η μέση πληρότητα της σεζόν του 2023 στα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα διαμορφώνεται, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, στο 40%-45%, «νούμερο που είχαμε να δούμε αυτή την εποχή από το 2019 (σ.σ.: δεδομένου ότι και πέρυσι το ξεκίνημα της χρονιάς έγινε με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της μετάλλαξης Omicron).

Πρώτο βασικό και πολύ σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι, εφόσον δεν υπάρξει κάποιος νέος αστάθμητος, διεθνής παράγοντας, έχουμε μια κανονική και καλή χρονιά μπροστά μας, κάτι που πιστοποιείται και από το γεγονός ότι ήδη ξεκινήσαμε να συζητάμε για τη σεζόν του 2024, για τη διαθεσιμότητα των αεροπορικών θέσεων και των δωματίων στα ξενοδοχεία, με όλους τους μεγάλους παίκτες του εξωτερικού, όπως οι ΤUI, Der Touristik, Alltours κ.ά. να θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους για την Ελλάδα.

Η εικόνα στους καλοκαιρινούς προορισμούς

Ως προς την εικόνα στους προορισμούς της χώρας που ξεκινούν νωρίς τη σεζόν, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, τα πρώτα μηνύματα παραπέμπουν σε καλύτερες μέρες σε σχέση με την περασμένη χρονιά, που αποτελεί πλέον και το νέο σημείο αναφοράς ειδικά για τους θερινούς προορισμούς. Aπό πλευράς των τουριστικών παραγόντων της Κρήτης, η οποία ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς παρουσιάζει αύξηση στις προκρατήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία σε ποσοστό ακόμη και πάνω από 15% στα ξενοδοχεία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, τώρα εκφράζεται η αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν και από τη γερμανική αγορά μετά και την ΙΤΒ στο Βερολίνο.

Είναι χαρακτηριστικές οι εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκου Χαλκιαδάκη ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με την προϋπόθεση να μην υπάρξει κάποιος νέος, αστάθμητος παράγοντας, η φετινή σεζόν θα κινηθεί καλύτερα από πέρυσι στο νησί, με υψηλές πληρότητες και στα δύο άκρα της σεζόν, πέραν του -αναμενομένου- τετραμήνου Ιουνίου- Σεπτεμβρίου, όπου τα ξενοδοχεία αναμένεται ότι θα είναι γεμάτα. Ακόμη και περισσότερες κλίνες από τις 220.000 που προσφέρει το νησί να ήταν διαθέσιμες, αυτές θα είχαν υψηλές πληρότητες. Η επίσημη αυλαία για τη φετινή χρονιά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ανοίγει τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου, με τις αφίξεις συνολικά 30 πτήσεων, στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος των αεροπορικών.

Αντίστοιχα και στη Ρόδο, που ξεκινά πιο νωρίς τη σεζόν φέτος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του αεροδρομίου, έχουν προγραμματιστεί 19.000 πτήσεις τσάρτερ, με αύξηση των αεροπορικών θέσεων σε σύγκριση με το 2022. Πιο ενθαρρυντικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση περισσότερο στην εκκίνηση της σεζόν, μέσα στην άνοιξη, με τις πρώτες πτήσεις να ξεκινούν αυτό το διάστημα, μέσα στον Μάρτιο. Οι φορείς του νησιού βλέπουν αύξηση στις προκρατήσεις, σε διψήφιο ποσοστό έναντι του 2022, από αγορές όπως η Βρετανία, η Γαλλία, το Ισραήλ και, όπως φάνηκε από την έκθεση στο Βερολίνο, και από τη Γερμανία, κάνοντας λόγο μάλιστα για πολύ καλά νούμερα μέσα στο φετινό Απρίλιο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο προηγούμενων ετών (βλ. 2019).

Σημειωτέον ότι το 2022 στο Νότιο Αιγαίο, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες αφίχθησαν 6,1 εκατομμύρια επισκέπτες αεροπορικώς με αύξηση 15% σε σχέση με το 2019 (πέραν όσων ήρθαν ακτοπλοϊκώς ή μέσω κρουαζιέρας) με τη θερινή σεζόν να ξεκινά τώρα και ουκ ολίγες ξένες αεροπορικές -πέραν φυσικά των εγχώριων Aegean και SKY express– να έχουν προγραμματίσει ενίσχυση του θερινού τους προγράμματος και αύξηση συχνοτήτων στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.

Eνδεικτικά, το νέο ενισχυμένο πρόγραμμα των βρετανικών Jet2.com και Jet2holidays περιλαμβάνει αύξηση της χωρητικότητας των αεροπορικών θέσεων προς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου για φέτος, από τις 203.000 θέσεις του 2019, στις 379.000 το 2022 και στις 410.000 για το 2023.

Επιπλέον, η easyJet ξεκινά από νωρίς φέτος τη σεζόν στη Ρόδο, αντίστοιχα και η μεγαλύτερη αεροπορική χαμηλού κόστους, η Ryanair, η οποία επίσης προσθέτει δρομολόγια στο νησί από τον Απρίλιο, η Αir Serbia και αυτή ξεκινά από νωρίς μέσα στον Απρίλιο σε Ρόδο, Κρήτη αλλά και Κέρκυρα κ.ο.κ.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ