ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – αγρότες: Τα πάνω κάτω από τη νέα ΚΑΠ – Πότε και τι θα χάσουν οι παραγωγοί

Τα πάνω-κάτω έρχονται από 1/1 του 2023 για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες με την εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής. Μεταξύ άλλων η νέα ΚΑΠ προβλέπει κατάργηση του πρασινίσματος και μείωση κατά ένα μεγάλο ποσοστό της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Σύμφωνα με τον Γεωπόνο και Σύμβουλο Ποιότητας και Οργάνωσης Παραγωγής Βασίλη Μουσολίμη, από 1/1/2023 οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα κοινή αγροτική πολιτική καταργείται το 30% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή το γνωστό πρασίνισμα.

Για να το ανακτήσει κάποιος παραγωγός θα πρέπει να παράγει βιολογικά προϊόντα ενώ όπως ανέφερε, στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας ο παραγωγός θα παίρνει 27 ευρώ ως έξτρα ποσό για κάθε στρέμμα βιολογικής καλλιέργειας.

Αν οι παραγωγοί και οι αγρότες δεν είναι να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα θα δουν χαμηλότερα ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς όταν θα λάβουν τις επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσελίμη, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην προστασία του περιβάλλοντος και για αυτό το λόγο προβλέπει δραστική μείωση των φαρμάκων και των λιπασμάτων ενώ όπως τόνισε μελέτες έδειξαν ότι η μείωση του οικονομικού αποτελέσματος για την Ελληνική Γεωργία θα φτάσει τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ με την πράσινη συμφωνία.

Την ίδια ώρα ο γεωπόνος και σύμβουλος ποιότητας και παραγωγής σχολίασε ότι υπάρχει έλλειψη στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων, καθώς όπως είπε, το 40% γνωρίζει λίγα πράγματα για τη νέα ΚΑΠ ενώ μόνο το 19% εμφανίζεται να γνωρίζει αρκετά πράγματα γύρω από αυτήν.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ