ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αγανάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών για τις απλήρωτες εφημερίες

Οικονομικό αδιέξοδο καταγγέλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Ιεράπετρα, ζητώντας μεταξύ άλλων, την οικονομική τους αποκατάσταση.

  • «Μας υποσχέθηκαν αύξηση, αλλά χάνουμε κάθε μήνα έως 300 ευρώ»
  • «Από τον Δεκέμβριο μας δίνουν έναντι τις εφημερίες»
  • Οφειλές άνω των 2.000 ευρώ από το υπουργείο Υγείας σε 20 γιατρούς της «πρώτης γραμμής»

«Μαχαίρι» έως και 300 ευρώ μηνιαίως βλέπουν στα εισοδήματα τους οι γιατροί στην «πρώτη γραμμή» του εθνικού συστήματος υγείας, καθώς αντί να αυξηθεί η αποζημίωση των εφημεριών τους – κατόπιν σχετικής απόφασης της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας την προσφοράς τους εν καιρώ πανδημίας – στην πράξη, όπως καταγγέλουν, πληρώνονται μόνο τις 4 πρώτες εφημερίες του μήνα.

Το πρόβλημα αυτό έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Ρεθύμνου να ζητούν άμεσα την οικονομική τους αποκατάσταση.

Στις αρχές της πανδημίας αναγνώρισαν την δύσκολη «μάχη» που έδιναν με τον κορωνοιό και πέρα από τα «χειροκροτήματα» για τους ανθρώπους με τις «λευκές μπλούζες», η κυβέρνηση μέσω τροπολογίας αποφάσισε να ενισχύσει γενναία την αποζημίωση των εφημεριών τους. Σήμερα, όμως, δεν έχει ακόμα βρεθεί το κονδύλι για να καταβληθεί αυτή η ενίσχυση, αλλά αντιθέτως οι γιατροί της «πρώτης γραμμής» στα νοσοκομεία της Κρήτης, καταγγέλλουν ότι έχουν «νιώσει» το «μαχαίρι» στο εισόδημα τους, μιας και πληρώνονται μόνο τις 4 πρώτες εφημερίες και όχι τις υπόλοιπες.

Παραδείγματος χάριν, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου περίπου 20 γιατροί της «πρώτης γραμμής», παθολόγοι, πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι και γιατροί των επειγόντων, βλέπουν τις μηνιαίες απολαβές τους μειωμένες έως 300 ευρώ, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή το υπουργείο Υγείας οφείλει ποσό ύψους περίπου 2.000 ευρώ σε 20 γιατρούς της «πρώτης γραμμής». Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου, παρά τις αιτιάσεις του αρμόδιου υπουργού ότι το θέμα θα λήξει, απαιτούν να τους καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα τους.

Στην ίδια σελίδα και οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι σε ΠΑΓΝΗ και στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με αφορμή τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου αναφέρεται: «Το Νοέμβριο του 2021 η κυβέρνηση «αναγνωρίζοντας» το έργο των νοσοκομειακών γιατρών της πρώτης γραμμής όπως Παθολόγων Πνευμονολόγων Εντατικολόγων, γιατρών των επειγόντων, ψήφισε τροπολογία σύμφωνα με την οποία, ενίσχυσε την αποζημίωση των εφημεριών τους. Όμως αυτή η «ενίσχυση» ποτέ δεν δόθηκε γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα το κονδύλι για να πληρωθούν. Αντίθετα εδώ και 10 μήνες οι γιατροί που σήκωσαν και σηκώνουν το κύριο βάρος της πανδημίας, πληρώνονται μόνο τις τέσσερις πρώτες εφημερίες και τις υπόλοιπες όχι. Αυτό σημαίνει απώλεια εισοδήματος 200 με 300 ευρώ για τον κάθε γιατρό, κάθε μήνα. Καμία διαβεβαίωση από τις διοικήσεις των νοσοκομείων για το πότε θα πληρωθεί αυτή η σκληρή εργασία που έχουν πραγματοποιήσει. Η απόλυτη απαξίωση των νοσοκομειακών γιατρών, μετά τα υποκριτικά χειροκροτήματα, ήρθε με την εντελώς παράλογη περικοπή της αποζημίωσης της υπερωριακής τους εργασίας. Οι «ήρωες» καταφεύγουν στον δανεισμό, την ώρα που το χρήμα ρέει άφθονο στον ιδιωτικό τομέα. Απαιτούμε εδώ και τώρα την αποπληρωμή αυτών των δεδουλευμένων».

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: Μήνας κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους

Καλό μήνα με ανακοίνωση δυναμικών κινητοποιήσεων μας είπαν το πρωί της Πέμπτης, 1 Σεπτεμβρίου, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κ.Υ. Ιεράπετρας, ενώ πριν λίγες μέρες σε ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας, είχε προαναγγείλει την οργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου μέσα στον Σεπτέμβρη, σαν μια νέα αφετηρία νέων αγώνων της τοπικής κοινωνίας, που διεκδικεί ένα πλήρως στελεχωμένο και καλά οργανωμένο Γενικό Νοσοκομείο στη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κρήτης, βάζοντας τέλος στα σχέδια υποβάθμισης του, που είναι πλέον ορατά.

«Διαβάσαμε με θλίψη σήμερα, την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου μας όπου υπηρέτησα κι εγώ για πολλά χρόνια. Στο Σύλλογο φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας δεν έχουμε προλάβει να βγάλουμε ανακοίνωση στήριξης της κινητοποίησης που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι για το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας για τους λόγους που εξηγούν οι ίδιοι. Είναι όμως αυτονόητο ότι και ο Σύλλογος μας θα δώσει το «παρών» σε αυτή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όπως πιστεύω και ο κάθε Ιεραπετρίτης που νοιάζεται για την τύχη του Νοσοκομείου που τον εξυπηρετεί», μας είπε η γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας, κ. Πόπη Δασκαλάκη , η οποία έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες που έχει δώσει η τοπική κοινωνία κατά την περίοδο της εφαρμογής των μνημονίων.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας στην δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι, το ποτήρι ξεχείλισε!

«Έχουμε εξαντλήσει όλα τα νόμιμα και ηθικά μέσα που διαθέτουμε, ώστε να καταστήσουμε σαφές στην κεντρική ηγεσία την καταχρηστική και άστοχη Διοίκηση του Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, κ. Μανόλη Καλλιονάκη.

Η κεντρική ηγεσία προφανώς, δια της σιωπής στην αρχή, του ψέματος στη συνέχεια και της αδράνειας της, πιστεύει ότι είναι όλα καλώς καμωμένα. Ο εκφοβισμός εκ μέρους της Διοίκησης, ο ρεβανσισμός και η απειλή Διοικητικών κυρώσεων καλά κρατούν, ακόμη και στην εκφορά λόγου, που δεν συμπορεύεται με τις παράλογες απαιτήσεις της Διοίκησης, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που μας έχει εξουθενώσει σωματικά και ψυχικά. Δε γνωρίζουμε αν μεταπολιτευτικά (ή και πριν) υπήρξε τέτοια παράφορη καταπάτηση εργατικών και Συνταγματικών δικαιωμάτων στο Δημόσιο Τομέα», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Περιμένουν πολλά από τη νέα διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

«Οι παραιτήσεις των συναδέλφων τον τελευταίο καιρό, αντιμετωπίστηκαν αδιάφορα έως κυνικά τόσο από την 7η ΥΠΕ όσο και από την κεντρική ηγεσία. Η κραυγή αγωνίας μας για την επιβίωση του Νοσοκομείου μας, κατέληξε ψίθυρος πίσω από κλειστές πόρτες όπου η εξύφανση του καινούργιου σχεδίου για τη Δημόσια Υγεία, δεν δύναται να συμπεριλάβει τις «ιδιάζουσες» ανάγκες της Περιφέρειας.

Η αλλαγή διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και η αντικατάσταση από εξέχων μέλος της κοινωνίας της Ιεράπετρας, θα έπρεπε να σηματοδοτήσει και την αλλαγή των κακώς πεπραγμένων, που οδηγούν μαθηματικά στην εξαθλίωση , υποβάθμιση και τέλος στην εξαφάνιση του Οργανισμού μας.

Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί. Άκρα του τάφου σιωπή από τη νέα Διοίκηση της 7 ης ΥΠΕ η οποία ήταν ενήμερη για όσα έχουν συμβεί, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ύβρις κατοικεί στον θώκο εξουσίας», αναφέρουν συγκεκριμένα ζητώντας έμμεσα από τον Ιεραπετρίτη, νέο διοικητή της 7ης ΥΠΕ κ. Νεκτάριο Παπαβασιλείου να βοηθήσει το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

Η οριστική διαγραφή της Διευθύντριας του Ακτινολογικού Τμήματος από τα μητρώα εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας – εξαιτίας της προ μηνός παραίτησης της, με την οποία δεν ασχολήθηκε κανείς- καθώς και η απογοήτευση του έταιρου Ιατρού ακτινολόγου ο οποίος λίαν συντόμως σκέφτεται να ακολουθήσει την άγουσα προς νέους και πιο πρόσφορους τόπους εργασίας, θα σημάνει οριστικά και τη σφράγιση του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου και κατά συνέπεια την ταφόπλακα στη λειτουργία του Οργανισμού.

«Παράλληλα η νέα προκήρυξη που έχει αναγγείλει το Υπουργείο Υγείας δείχνει ξεκάθαρα την στάση του για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας, μιας και έχει προκηρύξει μόνο μια θέση Ιατρού Παθολόγου, δυο θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού (ενός Τ.Ε και ενός ΔΕ) καθώς και ελάχιστο λοιπό προσωπικό!

Η αδιαφορία με την οποία η εκάστοτε κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ιεράπετρας , έχει φέρει σε απόγνωση και έχει θυμώσει τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό. Το χειρότερο όμως είναι, ότι δεν πρόκειται μόνο για αδιαφορία, αλλά και για στρατηγική στοχοποίηση και αφαίμαξη του οργανισμού του Νοσοκομείου, που τελικά οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα σπασμένα με τις ευλογίες των εξωνοσοκομειακών ανωτέρων μας, που λειτουργώντας ως «υπάλληλοι» του κράτους, «κωφεύουν» μέσα από διπλωματικές σχέσεις και ζημιογόνους συμβιβασμούς.

Ενημερωθήκαμε δε για τη δημιουργία κλινικής – Πολυϊατρείων στην Ιεράπετρα. Αν όντως ισχύει, μήπως το όλο εγχείρημα της αποξήλωσης του οργανισμού του Νοσοκομείου έχει σχέση με αυτό; Αν ναι τότε μιλάμε για σκάνδαλο.

Κύριε Παπαβασιλείου ως εξέχων μέλος της κοινωνίας αλλά και πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας συμπλέετε με τον τρόπο τον οποίο διοικεί ο Αν. Διοικητής;;;

Κύριοι κρινόμαστε από τις επιλογές μας και οι επιλογές σας, δεν σας έχουν δικαιώσει.

Και επειδή καταλαβαίνουμε πως δεν θέλετε να χαλάσετε την βόλεψη του εκλεκτού σας Αν. Διοικητή κ. Μανόλη Καλλιονάκη ο οποίος δρα με τις δικές σας πλάτες κύριοι κυβερνόντες πολιτικοί και μη, σας δηλώνουμε ευθέως ότι δε θα επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου μας!

Καλούμε όλους τους φορείς, τους Συλλόγους και τον κόσμο της Ιεράπετρας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα στις 11.00 το πρωί έξω από την είσοδο του Νοσοκομείου μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ