ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αγανάκτηση από τα «όχι» του ΕΛΓΑ

Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να δουν στη χώρα μας την προκαταβολή του 40% των αποζημιώσεών τους όσοι παραγωγοί είχαν πληγεί φέτος την άνοιξη από παγετό, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και αγρότες του νησιού μας. Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης “Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες συναφείς ρυθμίσεις”, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση προκαταβολής του 40% των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό της άνοιξης του 2021.

Πόσοι θα είναι (αν είναι) στους αποζημιωθέντες παραγωγούς από την Κρήτη; Στο μεταξύ, εκτός από τον παγετό, στο νησί μας υπάρχουν σοβαρές ζημιές και από τον πρόσφατο καύσωνα, τόσο στις ελιές όσο και στα αμπέλια.

Σύμφωνα, δε, με την τροπολογία, προβλέπεται, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, η δυνατότητα η καταβολή αποζημίωσης για έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε, καθώς και η προκαταβολή του 40% της ζημιάς. Ορίζεται δε ασφαλιστική δικλίδα για την προκαταβολή μέχρι 40%, ως απώτατο χρονικό όριο, η 31η Οκτωβρίου 2021. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα είσπραξης προκαταβολής μέχρι ποσοστού 40% για τους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους ήταν σε προανθικό στάδιο.

Τέλος, αυξάνεται το όριο ανά δικαιούχο από 70.000 ευρώ σε ποσό μέχρι τις 140.000 ευρώ για τα προϊόντα εκείνα που καλλιεργούνται σε δύο περιόδους εντός του ίδιου έτους (εαρινή και φθινοπωρινή). Το ανωτέρω ποσό δύναται να τριπλασιαστεί μετά από απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, για συγκεκριμένες ζημίες, μεταξύ των οποίων και ο παγετός.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο γραμματέας της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Γιώργος Γαβαλάς, μας είπε ότι σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου φέτος είχαν σημειωθεί ζημιές από παγετό στις ελαιοκαλλιέργειες. Στη συνέχεια, τόσο στις ελιές όσο και σε πολλά αμπέλια “ήρθαν” και οι ζημιές από τον καύσωνα.

«Μάλιστα, οι ελιές που γλίτωσαν από τον παγετό, δε γλίτωσαν στη συνέχεια από τον καύσωνα. Δεν πρέπει λοιπόν και οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης με τέτοιες ζημιές να πάρουν αποζημιώσεις;», διερωτάται ο Γιώργος Γαβαλάς.

Στο μεταξύ, υπάρχει μία υποψία ότι η κυβέρνηση θα δώσει πάλι αποζημιώσεις μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, αλλά οι παραγωγοί ευελπιστούν αυτό να μην είναι αληθές. Άλλωστε, ιδιαίτερα στο ελαιόλαδο, είναι γνωστό τοις πάσι πως οι άνθρωποι που το παράγουν, κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Κρήτη, είναι οι ετεροεπαγγελματίες. Είναι λοιπόν άδικο να εξαιρεθούν των όποιων αποζημιώσεων, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, με το πρόσχημα ότι για να αποζημιωθούν όλοι, θα χρειαστεί ένα κονδύλι που θα είναι “απαγορευτικό” για τα οικονομικά του ΕΛΓΑ και του κράτους…

«Εμείς λοιπόν ζητάμε αποζημίωση για τον παγετό. Αποζημίωση για τον καύσωνα. Και βέβαια, να αποζημιωθούν όλοι οι ελαιοκαλλιεργητές, είτε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε ετεροεπαγγελματίες. Διότι ο ελαιοπαραγωγός και ο κτηνοτρόφος είναι οι δύο μεγάλοι “αιμοδότες” του ΕΛΓΑ. Και η μόνη φορά που δόθηκε οριζόντια ενίσχυση στην ελιά ήταν όταν δόθηκε η κορωνο-ενίσχυση. Δηλαδή, περιμέναμε μία πανδημία για να πάρουμε κι εμείς κάποιες ενισχύσεις;», καταλήγει ο γραμματέας της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Γιώργος Γαβαλάς.

«Όχι» για κάλυψη του καύσωνα

Στο μεταξύ, πάντως, η διοίκηση του ΕΛΓΑ με σχετικό της έγγραφο προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξηγεί πως, με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του φορέα, δεν προβλέπεται από τον ΕΛΓΑ η δυνατότητα αποζημίωσης για τις επιπτώσεις του καύσωνα στις καλλιέργειες της Κρήτης… Επικαλείται μάλιστα την αρνητική εισήγηση του… τοπικού ΕΛΓΑ!

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ηρακλείου, στη δικαιοδοσία του οποίου είναι και η ευρύτερη περιοχή της νήσου Κρήτης, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν σε ελαιοκαλλιέργειες, διαπιστώθηκε ότι την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2021 οι εν λόγω καλλιέργειες ευρίσκοντο στο στάδιο της ανθοφορίας και συνεπώς ευρίσκοντο σε στάδιο μη καλυπτόμενο σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ (επομένως δε είχε ολοκληρωθεί η καρπόδεση).

Επίσης και πάντοτε από τον ανωτέρω Κανονισμό: δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές που προξενούνται από το καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια εκτός παγετού στα καρποφόρα δέντρα πριν το δέσιμο των καρπών.

Σημειώνεται ότι ο καύσωνας και η ηλιακή ακτινοβολία ως ασφαλιστικός κίνδυνος είναι ενταγμένα στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ και αποζημιώνονται κανονικά οι ενδεχόμενες ζημιές που προξενούνται στην ηρτημένη παραγωγή των καλλιεργειών από αυτόν.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ανωτέρω Κανονισμό του ΕΛΓΑ, καύσωνας θεωρείται η καταγεγραμμένη άνοδος της μέγιστης θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση ή μεγαλύτερη των 40 βαθμών Κελσίου, σε συνδυασμό ή μη με την έντονη ηλιακή ακτινοβολία έχει σαν συνέπεια ζημιά στη φυτική παραγωγή.

Ωστόσο και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ηρακλείου, δεν υπήρξε καύσωνας τον περασμένο Μάιο 2021 σε περιοχές που συγκεντρώνονται οι ελαιοκαλλιέργειες της νήσου Κρήτης, οι θερμοκρασίες ήταν μικρότερες των 40 βαθμών Κελσίου.

Οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της πορείας των ελαιοκαλλιεργειών και, εφόσον προκύψει μειωμένη παραγωγή σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αυτές οι ζημιές μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΚΟΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Οικονομικών Κρατικών Ενισχύσεων και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, προκειμένου να τύχουν ενίσχυσης οι παραγωγοί για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής, θα πρέπει συσωρευτικά να ισχύουν: α) η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο νομού σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, τα οποία συλλέγονται από τις ΔΑΟΚ μετά τη συγκομιδή το επόμενο έτος και δίδονται στην αντίστοιχη υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, β) να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης, και όχι συνδυασμός πολλών, απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία, γ) τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία πρέπει να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών, δ) και να εγκριθεί, τέλος, η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ